MrTooth 3 Napisano 8 Lutego 2021 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Witam wszystkich Bardzo długo zastanawiałem się nad częściami do LC i w końcu po 2 latach zbierania informacji aby mieć jako taką wiedzę do zbudowania pierwszego chłodzenia wodnego mam praktycznie wszystkie kompletne rzeczy aby je złożyć.Brakuje mi tylko i wyłącznie 2 rzeczy stado złączek oraz tubę do wkręcenia wewnątrz rezerwuaru aby woda wlatując nie robiła hałasu.Sprzęt na jakim będę budował LC macie w podpisie.Co może się zmieni w przyszłości ewentualnie dyski HDD zostaną zastąpione przez SSD 2TB od Microna łącznie planuje 4 sztuki oraz przy dobrych wiatrach dodam blok VRM który będzie zaprojektowany od podstaw. Największym jak na razie dla mnie wyzwaniem było umiejscownie rezerwuaru w taki sposób aby nie wadził o dolną chłodnice więc jak wcześniej miałem wiatraki zamontowane na boku blokowały mi dostęp do przykręcenia reza. Dlatego usunąłem je i w formie przetestowania lekko wkręciłem tak aby trzymało i co się okazało jak dodam fotki możecie zobaczyć że jest bardzo mało miejsca jakieś 0,5cm. Odnośnie wolnego miejsca między górną chłodnicą a topem reza mam około 6,5cm.Co do pytań czy będą rurki ? Nie będę używał rurek ponieważ nie podobają mi się wole klasyczne połączenia czyli na wężu.Na razie nie będę zabarwiał układu pozostanie przezroczysty w późniejszym czasie może zmienię zdanie chociaż wątpię w to bo nie uśmiecha mi się tego syfu potem czyścić.Bym zapomniał wspomnieć będzie kranik tylko nie wiem gdzie go dać zastanawiam się wkręcić go w rezerwuar ale na takie przemyślenia przyjdzie czas.Temat będę uaktualniać w miarę postępu prac wraz ze zdjęciami Graty do wodowania Graty które trzeba poskładać Przymiarka Wypatroszenie obudowy W międzyczasie @SKEEPER zaczął pomiary sekcji VRM i stworzył z pleksy forme. Docelowo blok będzie miedziany z górną warstwą niklowaną.Oczywiście rewers płyty głownej bedzie posiadał osobną blaszkę wzmacniajacą blok. Ciąg dalszy prac nad blokiem wraz z wizualizacją 1612792982788.mp4 1612792982784.mp4 Zaczynamy działać z materiałem docelowym 1612792982767.mp4 1612792982769.mp4 Efekty prac po całym procesie tworzenia w materiale wraz z blackplatem Czas zacząć złożyć blok VRM do płyty głównej To zaczynamy składać moje pierwsze LC Prace nad projektem będą dalej kontynuowane. Chcę zmienić mojego procka 7920x na 7960x z Direct Die Frame i na to będzie kładziony ciekły metal ale przed tym szlif rdzenia aby poprawić fabrykę także nie będzie już miedzianego ihs-a.Od podstaw trzeba zrobić custom monoblok który będzie przechodził praktycznie przez całą płytę główną.Docelowo wodowne bedzie CPU/CHIPSET/NVME. Wszystko będzie robione z miedzi a wierzch niklowany tak jak blok VRM. Serdeczne podziękowania należą się przede wszystkim @SKEEPER za ogrom pracy i wiedzy nad zaprojektowaniem tego cuda , @Zawisz za wiedzę/podpowiedzi związane z całą budową LC.Dzięki wam ten projekt w ogóle by nie powstał wiem że jestem trochę upierdliwy dlatego cieszę się z waszej anielskiej cierpliwości co do mnie CZEKAMY ZA UPDATE 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts