Skocz do zawartości

Modernizacja staruszka ~1000 PLN

Recommended Posts

Cześć!

Przy obecnym szaleństwie na rynku nowych kart graficznych nie wygląda na to żebym mógł sobie pozwolić na zrobienie nowej puszki od zera.
W związku z tym chciałem dopytać Was czy jest jakieś pole do manewru z moim starym zestawem:

CPU: i5 2500K 3.30 GHz LGA1155 (OC 4.2)
MB: LGA1155 MSI P67A-GD53 (B3)
GPU: MSI GTX 970 GAMING 100ME 4GB (delikatny OC)
PSU: SilentiumPC Vero L1 500W
RAM: 2x DIMM PC-1333 DDR3 4GB Kingston KVR1333D3N9/4G CL 9

Chłodzenie i obudowa: SilentiumPC Grandis XE1236 SPC099, Gelid DarkForce

Komp używany głównie do grania (RDR2, W3, Tarkov [tu bieda], BFV, WoT@2k), natomiast jego leciwość ogranicza trochę komfort przy nowszych produkcjach, zwłaszcza przy rozdzielczościach wyższych niż FullHD. Mam wrażenie, że głównie blokuje mnie niestety wysłużony już procesor (+ pamięć).

Czy macie może jakieś propozycje, które w rozsądnym budżecie (do 1000 PLN, najchętniej mniej) pozwoliłyby przedłużyć życie mojemu blaszakowi dopóki rynek się nie unormuje? Myślałem o wymianie CPU na jakiś lepszy, nadal na socket 1155, ale nie jestem pewien czy zrobiłoby to wystarczającą różnicę, więc możliwe, że będzie wypadało wymienić także i płytę.

Z góry dziękuję za Waszą pomoc!

Edytowane przez Basoo

Do wyższych rozdzielczości to potrzebna jest karta graficzna . Sprzedaj starą  i kup co najlepsze się da . Czyli pewnie GTX 1660super, ti /2060/1080 .

A potem zbieraj na nowy sprzęt . 900zł na i3 10100f z płytą i 16gb ramu . Ewentualnie na przeczekanie dokup za grosze 2x2gb ram i nawet jakiegoś xeona E3 1230v1 lub V2 za 150 200 zł . 

Edytowane przez jakub1t
  • Dzięki 1