Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć, mam problem ze kośćmi ram a dokładniej z ich profilem XMP. Komputer normalnie startuje bez problemów na 2133 MHz ale gdy włącze XMP w bios na 3200 Mhz zaczyna się loteria, chwilowe freezy myszki i dźwięku, czasem bios normalnie wystartuje wraz z systemem bez żadnych problemów a na nastepny dzień gdy chce włączyć PC on się wyłączy i włączy ponownie czyszcząc przy tym ustawienia BIOS. Próbowowałem zbić do 3000Mhz nie zmieniając opóźnień po ok tygodniu pojawiły się ponownie freezy myszki i tydzień potem podczas włączania PC ten powtórzył to co wcześniej i zrestartował BIOS do ustawień fabrycznych. Jest szansa aby jakoś ustawić chociaż te stabilne 3000Mhz? 

Wersja BIOS prawie najnowsza prócz tej aktualizacji do serii 5000 ryzenów 

Sprzęt:

CPU: Ryzen 5 3600 

RAM: DDR4 2x8GB CL16 3200MHz G.SKILL Ripjaws

Karta: RX 5700XT

Płyta główna: ASRock B450M PRO4-F

Zasilacz: SilentumPC Supremo L2 GOLD 650W

 

Edytowane przez Delseen
Link to post
Share on other sites

Czy konkretnie ten RAM zakupiłeś? https://www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjaws-v-ddr4-16-gb-3200mhz-cl16-f4-3200c16d-16gvkb-788195/

Jeżeli tak to są one na liście QVL GSkill do Twojej płyty gł. Sprawdź jakie napięcia dla RAM-u ustawia płyta gł. Często w opcji XMP płyta ustawia za wysokie i może to być przyczyną niestabilności PC.

Link to post
Share on other sites

Ten screen jest na ustawieniu RAM 2133 MHz. No niestety płyta nie ma czujnika na napięcia RAM, bo nawet nie masz chyba odczytu w biosie w zakładce HWMonitor, ale sprawdź to. Sprawdź też ewentualne ręczne ustawienie RAM do 3200MHz i napięcia RAM na 1.35V i jeszcze napięcie SoC Voltage na 1.15V. Sprawdź czy będzie stabilnie.

Link to post
Share on other sites
Napisano (edytowane)

A przy ręcznym ustawianiu 3200Mhz dać te same opóźnienia co ma na XMP? Bo rozumiem ze chodzi o to że nie mam włączać XMP tylko jakby przepisać jego wartości, o którą dokładnie wartość SoC chodz?i Bo jeśli chodzi o OC nie jestem za bardzo w tym obeznany. 

141361051_252997006239570_8908308818326361246_n.jpg

Edytowane przez Delseen
Link to post
Share on other sites

Zrób MemTest, jak radził @zbiku90. Jak test wyjdzie dobrze to możesz jeszcze metodą prób wykonać: w OC Tweaker masz opcje DRAM Voltage. Przećwicz ustawienia napięć, trochę niżej np. 1.30V- sprawdź potem trochę wyżej np. 1.368V- sprawdź. Oczywiście przy włączonym XMP.

Edytowane przez lonialomax
Link to post
Share on other sites

Odpaliłem memtesta na prawie 2h 22 min(3 pełne etapy) i nie wyskoczył ani jeden error(ss niżej z raportu) więc odpuściłem sobie 4 etap.

memem.png

Ustawiłem wczoraj napięcie DRAM Voltage na 1.300 i komputer normalnie wystartował i nie zauważyłem żadnych niestabilności, ale oczywiście dziś podczas uruchamiania pc musiał się uruchomić ponownie i zresetować bios. Chciałem pierw ustawić te 1.368 ale płyta niepozwala ustawiac chyba takich nie pełnych wartości bo 1.400 się da normalnie. Jak wczoraj bawiłem się memtestem i uruchamialem kilka razy ponownie PC to nie było żadnych problemów, a po całej nocy dzieje się takie coś.

Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...