sako09 0 Napisano 20 Stycznia Udostępnij Napisano 20 Stycznia Witam potrzebuje pomocy, mam laptopa Asus ROG GL752VW bios 303 i kupiłem dysk ssd 970 EVO M.2 w gnieździe pasuje, grzeję się ale niestety nie widać go ani w biosie ani na laptopie w biosie mam tylko wybór AHCI nic tam więcej nie mogę przełączyć na inny tryb pamiętam że wcześniej w biosie 214 był taki wybór czy coś można z tym zrobić, żeby zainstalować ten dysk, dziękuje i pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 505 Napisano 20 Stycznia Udostępnij Napisano 20 Stycznia 36 minut temu, sako09 napisał: Witam potrzebuje pomocy Tak, to widać. grzeję się Naprawdę nie ma czego się wstydzić. Temperatury są niskie i wiele osób tak robi. A poniżej przetłumaczony post: Witam! Potrzebuję pomocy: Mam laptopa Asus ROG GL752VW bios v303. Kupiłem dysk SSD 970 EVO M.2, ale niestety nie widać go ani w biosie ani w systemie. W biosie mam tylko wybór AHCI, nie mogę przełączyć na inny tryb. Pamiętam, że wcześniej w biosie v214 był wybór. Co można zrobić, żeby zainstalować ten dysk? Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 3845 Napisano 20 Stycznia Udostępnij Napisano 20 Stycznia jak już to prędzej na CSM patrz jeśli o bios chodzi (aktualizacja tez może pomóc) w menadżerze urządzeń jest? Co do kompatybilności, to z tego co widzę po forach to jest losowo. Bo sa 2 płyty główne, jedna obsługuje tylko SSD M.2 AHCI, druga tylko SSD M.2 NVMe. Cytuj Link to post Share on other sites
sako09 0 Napisano 21 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 21 Stycznia witam dzieki za odp niestety w menedżerze tez go nie widac 1 minutę temu, sako09 napisał: witam dzieki za odp niestety w menedżerze tez go nie widac a aktualizacja boisa ? z tego co mam to najnowszy bios Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 3845 Napisano 24 Stycznia Udostępnij Napisano 24 Stycznia Pisz do Asus-a być może masz tę płytę co obsługuje tylko AHCI w M.2 ( jeśli ufać forum ) Cytuj Link to post Share on other sites
sako09 0 Napisano 16 Lutego Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego Witam rozwiązanie Uprzejmie informuję, że wszelkie zmiany sprzętowe i programowe robi Pan na własne ryzyko i odpowiedzialność. Firma ASUS nie daje gwarancji na poprawne działanie sprzętu w innej konfiguracji niż fabryczna. Według specyfikacji w tym urządzeniu dyski ssd m.2 tylko Sata są kompatybilne z tą płyta główną a dysk jaki Pan zakupił jest PCIe. zaproponowali tylko dwa dyski Uprzejmie informuję, że nie było stosowanych dysków 1 Tb a według informacji dyski jakie były stosowane to : SSD SATA3 128GB M.2 2280 SAMSUNG/MZNLF128HCHP-00004 SSD SATA3 256GB M.2 2280 MICRON/MTFDDAV256MBF-1AN1ZABYY Niestety nie możemy polecać żadnych firm. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 3845 Napisano 20 Lutego Udostępnij Napisano 20 Lutego czyli kup jakiś M.2 AHCI ( niepoprawnie SATA), wielkość nie ma znaczenia (przynajmniej jak nie zbliżamy się do 8TB na SSD, gdzie moc w specyfikacji gniazda M.2 zaczyna być już problemem ). Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts