Drusss 10 Napisano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Hej, O to moje pierwsze kroki w tak "mocnym" OC (przynajmniej dla mnie)... Ale mam problem z przeskokiem na więcej niż 104,9Mhz. Przy 105,0Mhz zawiesza system i reset. Czy zwiększając voltaż na CPU i PCH coś da ? Voltaż DRAM nie zmieniałem a ciągle jest na czerwono, nie wiem czemu Co o tym myślicie ? jest szansa na wyższe OC czy lepiej dać sobie spokój ? Oczywiście PC z podpisu. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Base clocka nie ruszasz . Tylko CPU ratio . Prawie 105 to i tak dobrze , mi kiedyś przy 103 się wysypywało . Ramy seryjnie mogą mieć tyle , więc nie wiem dlaczego masz na czerwono to po pierwsze . Po drugie to ustaw ram na co najmniej 1600 bo takie masz , w tej chwili działają na 1333 . Odpal profil xmp jak się da . Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Base clock daj na 100 i zmieniaj sam mnożnik, przy tym napięciu powinno ruszyć na 45x. Max napięcie ram dla sandy bridge to 1,65V, wyższe może zdegradować szybko kontroler pamięci. Cytuj Link to post Share on other sites
Drusss 10 Napisano 7 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Ok, wszystko w idle i zmieniony mnożnik na 45x - ruszyło. Czy zwiekszać napięcia czy zostawić te co w idlu ?? Nie wiem jak mam ustawić RAMy na 1600. Poszukam czy mam odpalony xmp. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 (edytowane) Napięcie się daje większe jak procesor jest niestabilny , chodzi o to by było jak najmniejsze . Sandy nie miałem to też nie podpowiem jakie są optymalne napięcia . Ram może w zakładce "more" coś jest . Edytowane 7 Stycznia 2021 przez jakub1t Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Chyba coś pomieszałeś bo wg screeena cpu jest na 5,3ghz, swoją drogą to byłaby złota sztuka jeśli faktycznie odpalił system przy takim napięciu. OC polecam robić przez biosa a nie spod systemu, większość tych programów jest o kant du*y potłuc. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 7 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 No teraz na monitorze dopiero zauważyłem , że proc ma 5.3ghz Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts