Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam powoli mój dziaduszek traci FPS'y w grach w które gram tj. cs go, lol. Nie chce wydawać 2k jak nie więcej na kompa bo nie potrzebuje. Co polecacie aby wymienić i zwiększyć płynność rozgrywki w grach? Jest sens zmieniać sama płytę główna ? Trudno teraz cokolwiek dostać na pamięć DDR3

Aktualnie posiadam:

Płyta główna : Fujitsu esprimo p400

zasilacz : modecom 620w

pamięć : 8 GB ram kingston ddr3 1600

grafika : gtx 660 2gb msi oc

procesor : intel i5 2500.

Wymiana płyty wiąże się z wymianą ramu i procesora. Czyli tak czy siak wymieniasz wszystko. Zasilacz nieciekawy, ryzykownie jest go zostawiać. 

Ja bym raczej myślał o przejściu na 10100f + tanie h410 + ddr4. Dodatkowo odżałował te 200pln na nowy zasilacz. Wiem, że to nie 500pln, ale masz w sumie nową jednostkę którą w przyszłości niskim kosztem możesz rozbudowywać. Wiadomo, że przydało by się jeszcze wymienić GPU, ale to już szczerze mówiąc znaczący koszt i na razie bym się wstrzymał, ze względu na chwilowe zawyżone ceny i napięty budżet.

A jak koniecznie taniej, to nic bym nie ruszał, tylko zamienił tego 2500 na 2600. Zyskasz dodatkowe 4 wątki, a tym samym znacząco zwiekszysz wydajność minimalnym kosztem.

• Dzięki 1
22 minuty temu, wojciechu15 napisał:

Wymiana płyty wiąże się z wymianą ramu i procesora. Czyli tak czy siak wymieniasz wszystko. Zasilacz nieciekawy, ryzykownie jest go zostawiać. 

Ja bym raczej myślał o przejściu na 10100f + tanie h410 + ddr4. Dodatkowo odżałował te 200pln na nowy zasilacz. Wiem, że to nie 500pln, ale masz w sumie nową jednostkę którą w przyszłości niskim kosztem możesz rozbudowywać. Wiadomo, że przydało by się jeszcze wymienić GPU, ale to już szczerze mówiąc znaczący koszt i na razie bym się wstrzymał, ze względu na chwilowe zawyżone ceny i napięty budżet.

A jak koniecznie taniej, to nic bym nie ruszał, tylko zamienił tego 2500 na 2600. Zyskasz dodatkowe 4 wątki, a tym samym znacząco zwiekszysz wydajność minimalnym kosztem.

Dobra jestem na zakupach już mam powyższe rzeczy w koszyku, jaka karta w miarę do tego dobrać?

Na h67 nie podkręcisz proca  . P67 już tak . Tylko po co wymieniać zabytek na kolejny złom .  Sam wentylator do OC będzie kosztował ze 100zł .Dodatkowy ram w CS go nic nie da ,chyba  że aktualnie masz w jednej kości . 

Edytowane przez jakub1t
1 godzinę temu, wojciechu15 napisał:

To już lepiej i7 2600 od 2500k. Dodatkowe wątki też dadzą kopa, a obejdzie się bez wymiany płyty.

Wejdzie na tą płytę co mam teraz? Cs potrzebuje w sumie najwięcej cpu a chociaż rok bede mial spokoj wtedy. 

A czy I7 3770 będzie lepszy od 2600?? Wolałbym dołożyć do samego cpu niż wymieniac platformę w tym sezonie. 

Edytowane przez Stonka0303

Konkretną listę obsługiwanych procesorów może być ciężko znaleźć, ale podstawowe info od producenta jest takie:

Intel® Core™ i7 – 2xxx processor series
Intel® Core™ i5 – 2xxx processor series
Intel® Core™ i3 – 2xxx processor series
Intel® Pentium™ G6xx/G8xx
Intel® Celeron®"

10 godzin temu, Stonka0303 napisał:

Wejdzie na tą płytę co mam teraz? Cs potrzebuje w sumie najwięcej cpu a chociaż rok bede mial spokoj wtedy. 

A czy I7 3770 będzie lepszy od 2600?? Wolałbym dołożyć do samego cpu niż wymieniac platformę w tym sezonie. 

Żeby Ci bardziej namieszać w głowie to Ci powiem , że robiłem rok temu testy z i5 760 czyli poprzednia generacja Twojego CPU i xeona x3440 czyli taki i7 860 . Taktowania miałem ustawione te same i na i5 testowane frapsem miałem 230 fps średnio w fhd low  , a na i7 180 tylko :) Także HT czyli dodatkowe wątki mocno zaniżały fps w pierwszej generacji i7 , nie wiem jak to będzie w drugiej lub trzeciej . Bo może się okazać że przesiadka na i7 nic Ci nie da . Tak samo zamiast i7 2600.3770 można kupić xeona od  e3 1230 v1 /v2 w górę , tylko masz płytę na której nie dam gwarancji że to pójdzie . Druga sprawa jak zareaguje sekcja zasilania . 

Odnośnie listy procesorów to trzeba by sprawdzić czy są jakieś nowsze biosy bo h61 potrzebowało uaktualnienia do obsługi 3gen cpu .

Edytowane przez jakub1t
1 minutę temu, jakub1t napisał:

No u mnie w cs go jest regres , ale tylko w tej grze .  A co się U ciebie tak w ogólę dzieje z cs go , i5 2400 powinien zapewnić troszkę tych fpsów , pewnie ze 200 . W jakich detalach grasz ?

Full low, na respie gdy widze modele graczy to spada do 80.gdy jestem sam 200+. Na filmikach z moją konfiguracja widze ze ok 200 mają ludzie i to stałe. Może problem gdzie indziej leży. 

Jak to w cs go to niemało te 82 .  Ta gra mocno nie obciąża cpu (chodzi o to ,że nie potrafi wykorzystać 100% jego możliwości ) , ale nie na tyle dużo z drugiej strony aby taktowanie zbijać .  

Edytowane przez jakub1t
Godzinę temu, jakub1t napisał:

Jak to w cs go to niemało te 82 .  Ta gra mocno nie obciąża cpu (chodzi o to ,że nie potrafi wykorzystać 100% jego możliwości ) , ale nie na tyle dużo z drugiej strony aby taktowanie zbijać .  

Wymieniłem pastę w cpu i GPU odpowiednio 71 i 64 stopnie ale fps ciagle to samo...