Skocz do zawartości

Jakie głośniki do komputera?

Recommended Posts

Hej.

Aktualnie posiadam Sound Blaster X Katana (soundbar), natomiast dźwięk zaczyna szwankować, poza tym podświetlenie już dawno padło, a jest już po gwarancji. 

Chcę zakupić coś lepszego brzmieniowo, na pewno już nie soundbar. Myślałem o głośnikach 2.0 lub 2.1. Jeżeli chodzi o 2.1 to myślałem nad Edifierami S350DB lub S360DB. 

Zastanawiam się jednak, czy nie lepiej zainwestować w 2.0 - też Edifiery S880DB lub jakieś Microlaby np?

Głośniki będą podłączone do komputera poprzez kartę zintegrowaną lub ewentualnie wzmacniacz, który mogę dokupić (ewentualnie podłączyć pod X1S który posiadam). Słucham rocku, popu, raczej muzyki spokojniejszej. Głośniki będą również służyć do gier (War Thunder, Cod MW, Rocket League).

Pokój ma ~9m2, natomiast biurko będzie szerokie na 120cm, więc miejsca nie jest super dużo (powyższe Edifiery to raczej max, jeżeli chodzi o wymiary). Zależy mi na jakości co najmniej takiej, jak ma ten soundbar, za basem nie tęsknię, ten w soundbarze miał dla mnie odpowiednią ilość.

Budżet, który mogę przeznaczyć to 2000zł max.

Będę wdzięczny za radę :)

Pomyśl o Edifier R1280, Edifier R1600III lub Edifier R2600 - każdy oferuje coraz więcej basu, ale i coraz większe rozmiary.

Jakość wszystkich 3 jest wyższa niż większość komputerowych głośniczków, mowa i o wykonaniu (kondensatory, jakość lutów, wbudowanego wzmacniacza, itp.) jak i dźwięku (bas jest dobrze kontrolowany, może nie schodzi nisko w dwóch pierwszych ale nie rozlewa się bezładnie. Polecam. Jak z większej odległości to Microlab Solo 6c lub 7c, ale to duża kobyła...

Mały pokój, więc najlepiej będzie zakupić zestaw 2.0, możesz spojrzeć na ofertę Edifiera lub Microlaba.

Takie subwoofery z przetwornikiem niskich częstotliwości o średnicy 5,25" mimo wszystko jakoś nie wzbudzają mojego zaufania...

Wszystkie modele, które podałeś są warte polecenia, więc już od Ciebie zależy jaki wolisz charakter głośników, czy chcesz BT, czy obejdziesz się bez niego ;)

https://www.audiofanatyk.pl/recenzja-glosnikow-microlab-solo26/

https://www.audiofanatyk.pl/recenzja-glosnikow-edifier-r1850db/

https://www.audiofanatyk.pl/recenzja-glosnikow-edifier-s880db/