sinrupper 1 Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Cześć na samym początku specyfikacja a potem zadam pytania. CPU; Ryzen 2600X COOLER; DARK ROCK 4 MOBO; MSI B450 TOMAHAWK MAX PSU; Supremo FM2 650W 80 Plus Gold Chodzi o napięcie. w Biosie włączyłem PBO oraz w programie Ryzen Master mam je włączone. Przy włączonym PBO napięcie według HwInfo skacze nawet do 1.5v Przy włączonym PBO ale ustawieniu "Control Mode" w Ryzen Master na Auto napięcie skacze do 1.48v , Z góry dodam, że nie mam pojęcia czy włącznie PBO w Bios i ustawienie Auto w Ryzen Master wyłącza całkowicie funkcje PBO Przy najzwyklejszym Stress teście w CPU-Z wyniki wyglądają następująco; Przy włączonym Auto Napięcie to od 1.30v do 1.33v Peak speed wedle Ryzen Master to 3.95GHz Przy włączonym PBO Napięcie od 1.33v do 1.37v Peak speed to 4GHz Dodatkowo nie ważne czy ustawię AUTO czy PBO wszystkie informacje od limitach czyt. PPT,TDC,EDC nie zmieniają się i są takie same tzn. PPT;128 TDC;80 EDC;125 Dodam ,że plan zasilania w Windowsie to AMD Ryzen Balanced, Najnowszy Bios oraz sterownik chipsetu. Najbardziej martwią mnie te skoki napięcia do 1.5v co prawdą są on chwilowe ale wydarzają się co chwile nawet jak mam odpaloną tylko przeglądarkę Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Tak sobie AMD działa na auto/pbo i to jest normalne, że przy małych obciążeniach daje duże napięcie, a przy dużych mniejsze, jeśli temperatury są ok, to nie ma się czym martwić. Jak coś to zawsze możesz zrobić OC i ustawić stałe napięcie, albo ustawić offset napięcia. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dragzor 149 Napisano 24 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2020 j/w. Z dośw z 1600x., OC pozostało bez zmian, 1,4v 4,1Ghz nie zmieniły się przez prawie 2lata. 95% czasu cep był na auto. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sinrupper 1 Napisano 24 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2020 Pobawiłem się oc i aktualnie śmiga na 4.1GHz 1.375v. Za nic nie chce wskoczyć na 4.2GHz nawet na 1.4v więc już zostawie na tym 4.1GHz Dziek za informacje chłopaki. Muszę podbić jeszcze raz temat ponieważ po OC, zaraz po włączeniu PC wszystko fajnie śmiga na sztywnym napięciu i stałym 4.1GHz lecz po jakimś czasie zauważyłem, że Zegary są zbijane do stock 3.6GHz i po włączeniu Stress test użycie procesora nie przekracza 90%. Jakaś rada? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts