Buber2000 322 Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Witam! Postanowiłem zmienić pastę na mojej karcie ponieważ nigdy od 5 lat nie była dotykana. Od jakiegoś czasu borykam się z problemem może nie wysokich temperatur ale wielkiego hałasu. I tutaj pytanie do was: jaką pastę polecacie i jakie termopady bo jak juz ją rozbiorę to bym wolał zrobić jej gruntowną wymianę wszystkiego. Czytałem kilka wątków na różnych forach żeby nie stosować pewnych past ani termopadów bo temperatury zamiast spadać to wzrastają. Jeśli wymieniać termopady to na jaką grubość zwrócić uwagę? Dodam że będzie to moja pierwsza w życiu wymiana termopadów dlatego wolał bym się o to dopytać. Poniżej załączam screen z GPU-Z po 30min grania w Rise Of The Tomb Rider z wentylatorami w obudowie skręconymi na min. Jeśli ustawie na max tem spada o 3 stopnie. I jeszcze mam jeden taki mały "problem"? Mianowicie na pulpie od razu po odpaleniu komputera pamięć karty pracuje cały czas na 1500mhz nawet podczas grania i w ogóle nie spada nawet o +/- 1mhz. czy to jest wszystko w porządku? Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Jeśli masz fabryczne termopady to rozkręć kartę i sprawdź suwmiarką grubość. Jak nie masz suwmiarki to moneta 5pln ma ~1,8mm grubości, 5gr ~1,35mm, drut z którego zrobiony jest spinacz do papieru ma ~0,95mm, jeśli coś jest znacznie cieńsze od spinacza to 0,5mm. Plastik dowodu, prawa jazdy jakieś 0.8mm. Pasta Thermal Grizzly Kryonaut > mx4/mx2 Termopady Gelid GC-Extreme 12w/mk > Arctic 6w/mk > ABB 7w/mk Z tego co pamiętam pamięć zawsze działała z zadaną prędkością, nie spadała przy bezczynności. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 8 minut temu, ernorator napisał: Jak nie masz suwmiarki to moneta 5pln ma ~1,8mm grubości A ja bym powiedział, że lepiej będzie wziąć stare termopady, kupić nowe (0.5, 1mm, 1.5mm) i sobie porównać na żywo przykładając jedno do drugiego. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dragzor 149 Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Taktowanie pamięci inaczej trochę działa. Powinno zejść niżej ale potrafi różnie z tym być. Pamiętam, że np grając w hearthstone'a pamięci co jakiś czas wskakiwały raz wyżej raz niżej ale to przy rx580;P Ogólnie o zachowaniu gpu decyduje sterownik + ustawienia w biosie karty jak i różne appki typu Afterburner i pewnie jakieś ust. rejestru xP Zalecane przejście nowym ddu do deinstalacji sterownika i zadania nowych. Później możesz sprawdzić w ati tool jak gpu ma ustawione wszystko w biosie. Niby powinno schodzić do 300Mhz w najniższym power state (niższym woltażu), tak widzę po ss z r9 390. Ale Power state power statem, jeśli odświeżanie tego co jest na ekranie wymaga więcej niż 300MHz, następne ustawienie to 1500(default) i tyle. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Przy cenie dobrych temopadów taka zabawa to =-100pln, przy najtańszych +-50 Cytuj Link to post Share on other sites
Buber2000 322 Napisano 4 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 14 minut temu, ernorator napisał: Przy cenie dobrych temopadów taka zabawa to =-100pln, przy najtańszych +-50 Jestem tego świadomy, ale nie stać mnie teraz na nową kartę więc chcę jej wydłużyć życie ile to tylko możliwe (no wiecie o co mi chodzi) 25 minut temu, Artok napisał: A ja bym powiedział, że lepiej będzie wziąć stare termopady, kupić nowe (0.5, 1mm, 1.5mm) i sobie porównać na żywo przykładając jedno do drugiego. Tak właśnie chyba zrobię. Zawsze lepiej mieć trochę zapasu a jak zostanie to może z kolegą się ugadam to przy okazji i mu się by wymieniło bo z tego co pamiętam to jego 970 też lekko nie ma. Co do tematu to jeszcze nie zamykam. Na weekend sobie zamówię co potrzebne i spróbuję się pobawić na tygodniu i potestować. Zdam relacje ile to pomogło. Dzięki wielkie Jeszcze jedno pytanie. Czy przed rozkręcaniem lepiej dobrze mocno wygrzać kartę żeby stare termopady się nie porwały czy jednak nie ma to sensu i jeśli się mają porwać to się porwą? Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Raczej nie, jeśli są od nowosci to i tak są do wymiany. Bardziej uważaj, żeby nie urwać wtyczki od wentylatorów i jakiegoś RGB/oświetlenia jeśli jest. Cytuj Link to post Share on other sites
Buber2000 322 Napisano 4 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 4 minuty temu, ernorator napisał: Raczej nie, jeśli są od nowosci to i tak są do wymiany. Bardziej uważaj, żeby nie urwać wtyczki od wentylatorów i jakiegoś RGB/oświetlenia jeśli jest. A ok. Wiem będę uważać kiedyś tak załatwiłem gtx 560 ti. Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 A skoro będziesz już na allegro szukając padów to jest jeden patent, który daje dużo przy chłodzeniu gpu. Wymiana wentylatorów na radiatorze. W skrócie pozbywasz się tego plastiku na karcie wraz z wentylatorami i zakładasz zwykłe 120 podpinając je do karty przez przejściówkę. Polecam arctic P12 PWM PST, wpinasz jeden w drugi i do przejściówki. Super dobre wentylatory, dopiero kupując noctuy NF-A12 za 120pln czy noiseblockery w podobnej cenie możesz liczyć na podobną wydajność i głośność. https://allegro.pl/oferta/wentylator-arctic-p12-pwm-pst-czarny-super-wydajny-9983383664 Przejściówka https://www.angela.pl/p8910,gelid-pwm-fan-adapter-for-vga-cooler-fan-ca-pwm-02.html filmy instruktarzowe, możesz liczyć na sporo niższe temperatury i sporo niższy hałas. Daje znaczne pozytywne efekty nawet na bardzo dobrych ochłodzeniach, strix, msi trio itp. kiedyś tak podpiąłem delte 90 do blowera, 4.5A, 10.000 RPM, było głośno, było chłodno, dużo zabawy Cytuj Link to post Share on other sites
Buber2000 322 Napisano 11 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 (edytowane) Godzina po wymianie pasty i termopadów na Gelid Gp-Extreme. Wymiana termopadów jak widać na screenie poniżej dała całkiem pozytywny rezultat niestety pasta jakiej użyłem to Pactum Pt-1 (tylko taką miałem czekam na mx4). Temperatura gpu to max 79 stopni czyli niby nieco lepiej ale dodam ze podczas grania oscyluje w granicach 78* stopni jak myślicie to kwestia słabej pasty czy czekać na to żeby się dobrze karta wygrzała ? Czy może jak dojdzie mx4 to od razu zmienić ? Przed Po Edytowane 11 Grudnia 2020 przez Buber2000 Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Ciężko coś porównać jak na jednym scenie masz grafikę pod obciążeniem, na drugim bez, gdzie zdążyła zrzucić prędkość wentylatorów do 800 obrotów na minutę Cytuj Link to post Share on other sites
Buber2000 322 Napisano 12 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Poprawiam. Temperatura karty po prawie 3 godzinach katowania w shadow of the tomb raider. Cytuj Link to post Share on other sites
xardas228 288 Napisano 12 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2020 Niby tylko 2 stopnie, ale na ostatnim screenie pracuje też cała pamięć karty a na 1 się nudziła, więc ciężko porównać. Cytuj Link to post Share on other sites
Buber2000 322 Napisano 14 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2020 (edytowane) Pobawiłem się trochę undervoltingiem karty i z 1275mv na 1146mv oraz obniżyłem taktowanie rdzenia z 1040 na 1000mhz i o to są efekty podczas grania w COD warzone.Jak widać dało naprawdę megaaaa efekt. Jeszcze jutro ma przyjść pasta MX4 to podmienię i będę testować dalej. Karta zdecydowanie cichsza i chłodniejsza o dobre kilka stopni i to wszystko z wentylatorami skręconymi na minimum . Niestety więcej zejść nie mogę bo pojawiają się "krzaczki" na ekranie podczas obciążenia. Edytowane 14 Grudnia 2020 przez Buber2000 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts