Skocz do zawartości

Mam 3060TI szukam reszty, tak do 4k zł

Recommended Posts

Cześć,

po latach pracy tylko na laptopach i ostatnim składaniu kompa w okolicach 2006r. wracam do PCMR, sprzęt sie pozmieniał, a ja nie ogarniam, dlatego proszę o pomoc.

• Zastosowanie komputera :  Programowanie, sporadycznie gry
  • Maksymalna kwota :  około 4 tys. zł
  • Kiedy zamierzam kupić komputer? : teraz
  • Których części potrzebuję :  Wszystkiego oprócz karty graficznej (MSI GeForce RTX 3060 Ti GAMING X TRIO 8GB GDDR6)
  • Czy będę podkręcać sprzęt? :  Zdecydowanie raczej nie ;) (tylko RAM ewentualnie)
  • Rozdzielczość mojego monitora i model :  1080p x 2
  • Specjalne wymagania :  cichy i wydajny
  1. Procek od AMD (5600x?)
  2. 16/32 GB RAM (żeby dobrze śmigał z prockiem)
  3. Obudowa bez rgb, nie musi mieć żadnych okien, ma umożliwiać dobre i ciche chłodzenie
4 godziny temu, Derech napisał:

Zastosowanie komputera :  Programowanie, sporadycznie gry

No to tu CPU 8/16 a nie 5600X w wyższej cenie

https://proline.pl/koszyk/f8db6a9b

10700F, 32GB RAM z opcją rozbudowy, cichszy cooler na CPU, 1TB SSD na NVMe, porządny PSU z półpasywnym trybem pracy i 10 letnią gwarancją, przewiewna obudowa Fractala.

Ta karta jest tak długa że trzeba inną obudowę https://proline.pl/obudowa-silentiumpc-armis-ar7-spc181-p1228060

• Dzięki 1

Dzięki, takie pytanie jeszcze odnośnie zasilacza i chłodzenia, rozumiem, że FOCUS GX-650 różni się od CORE GM-650 głównie pełną modularnością w stosunku do częściowej i trybem pasywnym, a w przypadku CORE GC-650 tym, że ten drugi nie ma ani modularności ani trybu pasywnego? (pomijam różnice w żywotności wiatraczka o których pisze producent).
Co do chłodzenia to Grandis 3 nie będzie cichszy i wydajniejszy od Fortis 3?

Edytowane przez Derech

1649zł za amd 5600x to lekkie nieporozumienie , ale wykorzystują obecną sytuację , Święta , oraz premierę cp2077 ;) 

Mnie się udało na cyberze wziąć 10700kf za 1449zł , i autorowi tematu radziłbym wziąć jak wyżej proponowane 10700f + szybsze ramy oczywiście z dobrym CL // gdzieś kiedyś widziałem ,że przeskok 3200 na np. 4000Mhz w ramach potrafił dorzucić ponad 10% fps