Skocz do zawartości

Chłodzenie dla i7-4790

Recommended Posts

Hej, krótko i na temat: zmieniałem procka z i5-4570 na i7-4790. Używka. Jakość ok, ale temperatury też "bardzo fajne", po 10 minutach w OCCT koło 80 stopni. Pasta Arctic silver 5 (próbowałem rozsmarować gelida, ale może jestem indolentny i kiepsko mi się smarowało, zostałem przy Arcticu, czyli paście dla indolentnych ludzi jak ja), chłodzenie Spartan HE922 LT, czyli raczej takie budżetowe, zasilacz Corsair CX 500M 500W, ramy 16 gb, karta graficzna RX 470 od Gigabyte. Teraz 2 pytania:

1. Skalpować? (Co już rozważa, mam namiar na jakiegoś gościa, ale tylko wysyłka. Może polecacie jakiegoś magika z forumka? Pastę na procku sam zmieniam, ale skalp mnie przerasta)

2. Zmieniać chłodzenie? Ale coś w podobnym rozmiarze do spartana byłoby ok, bo mam Zalmana Z3 budę i jest już dosyć "ciasno", jak na zdjęciach poniżej. Jest jakaś alternatywna lepsza? No i czy pasta ok? Na i5 spisywała się znakomicie. No i smaruje się ją bajkowo.

Zdjęcia: https://imgur.com/a/Uwj5LLv 

Z góry dziękuję za pomoc.

W twoja obudowę wejdzie np. Thermalright Macho 140, wiem bo wkładałem, Raijintek Tisis z jednym środkowym wentylatorem też wkładałem.

Tu jest z noctuą nh-d15

92281973-224833895497058-440459374636512

Więc wysokość chłodzenia może być spokojnie 160mm 

na allegro znalazłem takie coś

158mm, chłodzenie spokojnie może konkurować z fortisem od spc

https://allegro.pl/oferta/chlodzenie-cpu-alpenfohn-matterhorn-black-edition-9915901870

I killer, osiągami niewiele się różni od najdroższych chłodzeni powietrznych, pierwszy wentylator może się nie zmieścić jeśli ramy mają więcej niż 35mm ale widzę na zdjęciu zielone pcb bez radiatora więc raczej się zmieści. 

https://allegro.pl/oferta/chlodzenie-cpu-gelid-phantom-intel-amd-2x120-pwm-9976736256

9 godzin temu, heinrich07 napisał:

Hej, krótko i na temat: zmieniałem procka z i5-4570 na i7-4790. Używka. Jakość ok, ale temperatury też "bardzo fajne", po 10 minutach w OCCT koło 80 stopni.

Z włączonym AVX? Mojego 4790K OCCT z AVX potrafi ugotować poniżej 2 min. także skalp postanowiony (wiele m-cy temu), Der8auer Mate2 już jest czy nawet miedziany IHS do tego procka ale jak to bywa czasu i w sumie zapału brak zupełnie...

Z filmików widać, że spadek temperatur jest dość wyraźny przy położeniu dobrych past np. Grizzliego Kryonaut a dokładając dobre chłodzenie pokroju NH-D15, które też już czeka, powinno być jeszcze lepiej.

2 godziny temu, RalfNwn napisał:

Z włączonym AVX? Mojego 4790K OCCT z AVX potrafi ugotować poniżej 2 min. także skalp postanowiony (wiele m-cy temu), Der8auer Mate2 już jest czy nawet miedziany IHS do tego procka ale jak to bywa czasu i w sumie zapału brak zupełnie...

Z filmików widać, że spadek temperatur jest dość wyraźny przy położeniu dobrych past np. Grizzliego Kryonaut a dokładając dobre chłodzenie pokroju NH-D15, które też już czeka, powinno być jeszcze lepiej.

Hej, sam medium i large data set, na włączonym AVX jest podobnie, tylko u mnie dość nierównomiernie rozkłada termperatury, jeden rdzeń nagrzewa się szybciej niż pozostałe i już w sumie za samo to chyba powinien iść po skalp :) Ale jeszcze rozważam to, bo od wczoraj dobija do maks 79 stopni w OCCT po 15 minutach, a na innym forum i tak mi odradzali skalp. Na razie zamówiłem ferę 3 i zastanawiam się, czy dawać go na skalp czy na razie darować sobie...

Dylematy :)

• 2 miesiące temu...

Aktualizacja. W związku ze zmianą platformy i przekazaniem sprzętu kolejnemu właścicielowi, zdjąłem czapkę devilowi, posmarowałem conductonautem a na wierzch poszedl kryonaut i efekt calkiem przyjemny - wcześniej OCCT v.4.4.2 z AVX potrafił zagotować procka poniżej 1 minuty a po skalpie, przy tych samych ustawieniach, aktualnie już ponad 40 min. leci bez przerw a temperatura nie przekroczyła 80C na najcieplejszym rdzeniu także prawie 20C chlodniej to ładny wynik i warty zabawy - z Der8auer Mate to w zasadzie bezstresowo poszło 8-).