Kacper9812 2 Napisano 1 Grudnia 2020 Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 (edytowane) Cześć, Chciałbym zwrócić się do Was z zapytaniem czy przy obecnej konfiguracji sprzętowej R7 1700 3.5Ghz 1.26v + H150i 2x8GB Corsair LPX 3000Mhz CL14 1.35v Asus Prime X370 PRO Corsair MP510 Seagate Barracuda 1TB Goodram Iridium Pro 240 (2015) AIM SC 808 + 5 wentylatorów (3 z AiO) RTX 3080 Gigabyte Vision Zasilacz Evga GQ 650W (już 4 letni) da sobie radę? Po dłuższych poszukiwaniach znalazłem odpowiedź, że tak, lecz czy aby nie będzie zbyt mocno przeciążony i nie ryzykuje tutaj uszkodzenia części? Jak jest z zabezpieczeniami? Mogę wymienić go i kupić Seasonic'a Focus Plus 850W, ale nie wiem czy jest sens. Obecny ma już trochę lat, obecnie wszystko działa, ale wolałbym mieć spokój na dłuższą metę. Dzięki za pomoc a Eh, widzę, że nie ma już niestety edycji postów. Dla uporządkowania chciałem dodać kilka rzeczy. Po instalacji GPU co prawda pojawiło się kilka BSOD'ów - lecz jak na moje oko wpływ mogło mieć zbyt dużo zmiennych. Po resecie BIOS'u usunęły mi się stabilne ustawienia OC CPU i RAM'u wraz z timingami i nie miałem czasu ich przywrócić, więc ustawiłem mniej, więcej jakie pamiętałem ad hoc - pewnie mogłem gdzieś przesadzić. Dodatkowo z zaniedbania nie zainstalowałem na czysto sterowników - nowe "nakładały się" na stare jeszcze z czasów gdy w PC siedział GTX 1070. Również był problem z timingami RAM'u. Po ustawieniu poprawnego OC CPU (dałem aż trochę nadto napięcia, żeby nie zasymulować sytuację jak wcześniej), timingów i ustawienia RAM'u, instalacji sterowników na czysto po dokładnym czyszczeniu DDU problemy z BSOD'ami już nie występują. Testowałem GPU w kilku grach pod 100% obciążeniem - troszkę mocno wentylatory się wkręcały (czasem nawet do 100%), ale było stabilnie i nic się nie sypało. Przed zakupem robiłem mały research: https://www.overclockers.co.uk/forums/threads/rtx-3080-power-consumption-psu-requirement.18899011/ Na podstawie tego wychodzi, że dobra jednostka 650W powinna wystarczyć do takiej konfiguracji (tam nawet były testy na bardziej prądożernym 10900K. Jednak moje obawy wiążą się przede wszystkim z tego, że obecna jednostka zasilająca ma już prawie 4 lata i trochę pewnie już straciła przez ten okres. Inwestując dalej w obecną platformę, pewnie bez zastanowienia kupiłbym coś pokroju Seasonic'a 850W na przyszłość, ale w planach za ~1.5 roku planuje przenieść się na AM5 co będzie implikować również wymianę zasilacza na nowy, z większym zapasem już. W związku z tym rodzi się moje pytanie do Was - czy bezpiecznie jest teraz trzymać obecną konfigurację na PSU od Evga (650 GQ), czy też może nie ma tutaj żadnego ryzyka? Lub jeżeli jest to jakie i czy ew. najpoważniejsze co może się stać to ew. resety/błędy? Chciałbym raczej uniknąć sytuacji gdzie coś się np. spali/uszkodzi - wiadomo, to raczej nie zasilacz z czarnej listy, ale wolę mieć pewność Edytowane 1 Grudnia 2020 przez Kacper9812 Link to post Share on other sites
Kacper9812 2 Napisano 4 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Problem rozwiązany, temat do zamknięcia. Link to post Share on other sites
Recommended Posts