Skocz do zawartości

Zmiany w starym zestawie

Recommended Posts

Witam aktualnie posiadam i planuje zmienić co nieco w moim zestawie. Budżet +-2500zl. Myślałem o zmianie całej podstawki + dołożenie ssd, jeśli pozwoli na to budżet. Co polecacie?

Procesor: i5 4590

Karta graficzna: GTX 1060

Plyta: MSI B85-g43

Ram: 2x4gb DDR3 crucial

Zasilacz: Corsair VS 450W ( napewno do wymiany)

Bez ssd

Procesor podmień z tym od zestawu kajtka. Ram daj jakiś na minimum 3733mhz, zasilacz ma dobrą cenę ale nie wiem czy warto brać teraz bez dc-dc jakbys chciał kiedyś dać lepsze GPU to 650gold jest lepszym pomysłem. Sam cpu jak najbardziej ok w tej cenie. 

Np.:

https://proline.pl/koszyk/a566d017

Intel Core i5-10600KF Comet Lake Procesor - 6 rdzeni 4.1 GHz - Intel LGA1200 - Intel Boxed without heatsink/fan (proshop.pl)

Parę złoty ponad 2500

Ups coś ten zasilacz z promki nie wpadł do koszyka

https://proline.pl/koszyk/9aa88e23

Coś mają skopane zasilacz z promki niby jest na stanie ale w koszyku się nie zapisuje.

Zasilacz Seasonic S12III Bronze 550W (S12III-550) - Sklep ProLine.pl

W każdym razie cpu 959pln, mobo, ram, ssd, chłodzenie 1348, zasilacz 209 to masz 2516 za podstawkę.

Na płycie masz dwa złącza m2 więc jak dozbierasz dokupisz drugi dysk. I tak jak pisał Kajtek. przed oc zmienisz chłodzenie. Nawet bez oc ten cpu na stock ma 4.1 a z ramem 3733 to naprawdę wydajny sprzęt. Tu ograniczeniem będzie 1060. 

Taki zestaw to pod rtx3070/80 rx6800/xt tylko dobrze to przemyśl bo pod takie kart ten zasilacz nie ma sensu. Może warto od razu wysupłać te 200 pln i kupić coś 650w gold focus ewentualnie core od seasonica? Jak celujesz w słabsze gpu (choćby ze względów finansowych) to będzie ok a zestaw powinien posłużyć kilka ładnych lat.

1 godzinę temu, olo163 napisał:

Pod OC 10600KF Fera jest za słaba, nawet Fortis 3 często nie daje i tu Gelid Phantom / Grandis to sensowne minimum. 

RAM już od kilku tygodni niedostępny, taniej https://proline.pl/pamiec-goodram-irdm-pro-2x8gb-ddr4-3600-cl17-19-19-czarna-irp-3600d4v64l17s-16gdc-p1401859 i tu loteria z tym czy pójdą na te takty/opóźnienia.

Jeszcze taniej pod ręczne OC na 3600MHz https://proline.pl/pamiec-hyperx-16gb-2x8gb-ddr4-3200-non-ecc-cl16-fury-hx432c16fb3k2-16-p6715324

Z490 UD pod OC tez bieda.

14 minut temu, 3ndurek napisał:

Pod OC 10600KF Fera jest za słaba

2 godziny temu, olo163 napisał:

I tak jak pisał Kajtek. przed oc zmienisz chłodzenie.

@up

Dobrze to wiem i napisałem to w poście, który zacytowałeś wybiórczo.

Co do ramu to o dostępność można zapytać, jak zamawiałem w proline zestaw to nie mieli obudowy spc i okazało się po rozmowie telefonicznej że na drugi dzień mogą mieć.

Jakby nie mieli to:

Patriot Viper 4 16GB [2x8GB 3733MHz DDR4 CL17-19-19-39 XMP 2.0 1.35V DIMM] | cena, raty - sklep Komputronik.pl

Patriot Viper 4 16GB 2x8 DDR4 3733MHz CL17 XMP 8884922596 - Sklep internetowy AGD, RTV, telefony, laptopy - Allegro.pl

24 minuty temu, 3ndurek napisał:

Z490 UD pod OC tez bieda.

Niestety wszystko dobierane pod budżet autora, a więc zestaw jest taki jaki jest, na inne propozycje autor odpisywał:

8 godzin temu, Milusiek01 napisał:

no tylko aktualnie przekroczy to moj budzet

lub

7 godzin temu, Milusiek01 napisał:

wlasnie jakby dalo rade to chcialbym wcisnac tam tego procka, jak jest w takiej promce,

2 minuty temu, 3ndurek napisał:

Z kilku sklepów poza procesorem też nie ma sensu tego brać bo to wyjdzie na to samo.

Niekoniecznie, zależy gdzie kto mieszka. Ja mam Komputronik 5 minut od domu więc z odbiorem osobistym nie ma to znaczenia.

Myślę że nie ma co gdybać, autor zadecyduje sam. Nikt nie jest jasnowidzem i nie przewidzi wszystkiego, myślę że jak autor zamówi (będzie zamawiał) a Proline odpisze że nie mają ramu to autor tu wróci i dopyta.

ramy moge zabrac te z komputronika bo mam u siebie w miescie, procek wezme z tego sklepu https://www.proshop.pl/Procesor/Intel-Core-i5-10600KF-Comet-Lake-Procesor-6-rdzeni-41-GHz-Intel-LGA1200-Intel-Boxed-without-heatsinkfan/2835788

zostaje wybranie ostatecznej wersji reszty,  ogolnie to moge zabrac z roznych sklepow, tak zeby powychodzilo najtaniej

2 minuty temu, olo163 napisał:

Niestety wszystko dobierane pod budżet autora, a więc zestaw jest taki jaki jest,

Budżet to jedno, żeby to miało ręce i nogi to drugie.

Może daj się wypowiedzieć samemu zainteresowanemu bo jak na razie nieudolnie bronisz niezbyt udanego konfigu.

Nawet bez oc ten cpu na stock ma 4.1

4,5GHz turbo dla wszystkich rdzeni.

Nie pisz że wyrywam zdanie z kontekstu bo uzupełniam informacje, które większość źle odczytuje.

Jaką masz w ogóle obudowę?

jakie będzie GPU do tego za jakiś czas?

Teraz ustalmy max budżet bo oprócz ceny doszła kwestia możliwości sprzętu w danym budżecie, poruszona przez Moda.

2500 to max czy możesz kupić np. lepsze (czytaj droższe) mobo aby mocniej wykręcić cpu, czy chodzi bardziej o to że na z490 puścisz wyżej ram (3733) a procek ma wyższe takty bazowe i przez to będzie wydajniej niż na 10400f i ramie 2666

1 minutę temu, 3ndurek napisał:

Budżet to jedno, żeby to miało ręce i nogi to drugie.

A co wg ciebie w tym zestawie nie ma "rąk i nóg"?

3 minuty temu, 3ndurek napisał:

Może daj się wypowiedzieć samemu zainteresowanemu

Właśnie się wypowiedział:

9 minut temu, Milusiek01 napisał:

ramy moge zabrac te z komputronika bo mam u siebie w miescie

4 minuty temu, 3ndurek napisał:

na razie nieudolnie bronisz niezbyt udanego konfigu

Rozwiń proszę. 

Co jest niezbyt udane w konfigu za 2500 (w tym sdd i zasilacz)

z mobo na z490 aby ramy poszły na 3733 a cpu zmieniony z 10400f na 10600kf który ma bazowe taktowanie wyższe o 1,2GHz (bazowe a nie turbo all cores)

Wg mnie pobieżnie przeczytałeś wątek, o zmianie chłodzenia pisał wcześniej @kajtek., ja napisałem to w poście którego kawałek zacytowałeś 2 linijki niżej.

14 minut temu, 3ndurek napisał:

Nie pisz że wyrywam zdanie z kontekstu bo uzupełniam informacje, które większość źle odczytuje.

Jak mam nie pisać skoro taka jest prawda.

Jaka większość źle odczytuje, możesz kogoś zacytować?

4 minuty temu, olo163 napisał:

A co wg ciebie w tym zestawie nie ma "rąk i nóg"?

4 minuty temu, 3ndurek napisał:

Doradzasz konfig w ciemno bez znajomości obudowy

Od tego powinieneś wyjść.

Taki zestaw to pod rtx3070/80 rx6800/xt tylko dobrze to przemyśl bo pod takie kart ten zasilacz nie ma sensu. Może warto od razu wysupłać te 200 pln i kupić coś 650w gold

Mhm, a dorzucenie 30zł do coolera który ogarnie OC 10600KF to już nie warto?

8 godzin temu, olo163 napisał:

nie wiem czy warto brać teraz bez dc-dc jakbys chciał kiedyś dać lepsze GPU to 650gold jest lepszym pomysłem

S12III 550W da radę z RTX 3070.

9 minut temu, olo163 napisał:

Rozwiń proszę. 

Pisałem o tym , ale Ty

9 minut temu, olo163 napisał:

pobieżnie przeczytałeś wątek,

Godzinę temu, 3ndurek napisał:

Pod OC 10600KF Fera jest za słaba, nawet Fortis 3 często nie daje i tu Gelid Phantom / Grandis to sensowne minimum

11 minut temu, olo163 napisał:

Jaka większość źle odczytuje, możesz kogoś zacytować?

Osoby które pytają o zestawy.

10 minut temu, Milusiek01 napisał:

ewentualnie tą stówkę mogę dorzucić.

To weź lepsze chłodzenie na CPU i temat rozwiązany.

3 minuty temu, 3ndurek napisał:

Doradzasz konfig w ciemno bez znajomości obudowy

Tak bo nie wpływa ona stricte na wydajność i możliwości zestawu, nic się nie spali a wg mnie łatwiej dokupić za miesiąc czy dwa obudowę gdyby była do bani, niż zmieniać cpu, mobo,zasilacz czy ram. 

Oczywiście nie będę się z Tobą spierał @3ndurek bo nie ma to najmniejszego sensu, jestem na tym forum na tyle długo i czytałem tyle sporów, że wiem, iż za chwilę dołączą inni Moderatorzy i skończy się to ostrzeżeniem lub banem.

Zanim to napisałem autor podał model obudowy.

@ autor

Pomogłem tak jak potrafiłem najrzetelniej, pozdrawiam

@ 3ndurek

Nie bierz wszystkiego tak osobiście, pomórz autorowi, dobierz mu najlepszy wg Ciebie zestaw, ja opuszczam ten temat, pozdrawiam Ciebie też

1 minutę temu, olo163 napisał:

Tak bo nie wpływa ona stricte na wydajność i możliwości zestawu, nic się nie spali a wg mnie łatwiej dokupić za miesiąc czy dwa obudowę gdyby była do bani, niż zmieniać cpu, mobo,zasilacz czy ram. 

Wystarczy że miałby coś co nie przyjmie płyty ATX i coolera nawet na ~150mm wysokości i jest w tyłku z tym całym konfigiem ;).

3 minuty temu, olo163 napisał:

Zanim to napisałem autor podał model obudowy.

Zainteresowany podał model obudowy bo go o nią zapytałem, gdybyś sam zapytał na starcie nie byłoby tematu.

5 minut temu, olo163 napisał:

wiem, iż za chwilę dołączą inni Moderatorzy i skończy się to ostrzeżeniem lub banem.

Rozczaruje Cię, bana nie będzie, warna tez nie 8-).

6 minut temu, olo163 napisał:

pozdrawiam Ciebie też

Jasne, tam w myślach co innego płynie kawał nie napiszę kogo :D