phillix 121 Napisano 24 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Cześć, włożyłem do kompa pewną MSI GTX 970, wcześniej usunąłem wszystkie sterowniki i rejestry w trybie awaryjnym, zainstalowalem nowe sterowniki i problem pojawia się podczas scrollowania. Nie zawsze, ale jednak. Próbowałem różnych sterowników i co jakiś czas problem powracał, na jednym i drugim monitorze. Wygląda to jak zniekształcony tekst, grafiki u dołu ekranu i tylko w momencie przewijania. Windows 10 z najnowszymi aktualizacjami Ryzen 5 2600 MSI GTX 970 bez GeForce Experiense i PhysX (z tymi dodatkami bylo to samo) podłączona z jednym ekranem przez HDMI, a drugi DVI. Zasilacz Chieftec 600W. Na poprzedniej grafice (Radeon HD7950) nie było żadnych problemów. Ekrany również sprawne, wcześniej nie było z nimi problemów. Cytuj Link to post Share on other sites
Bastazar 129 Napisano 24 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 W Panelu Sterowania Nvidia sprawdź ustawienia odświeżania i suwak jakość/wydajność. Cytuj Link to post Share on other sites
phillix 121 Napisano 24 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 @Bastazar chodzi o Ustawienia 3D > Wyreguluj ustawienia obrazu korzystając z podglądu > i tamten suwak gdzie obraca się logo NVIDII? W ustawieniach rozdzielczości odświeżanie mam na oba monitory na max 60Hz. Cytuj Link to post Share on other sites
phillix 121 Napisano 24 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 (edytowane) Zauważyłem, że to się dzieje tylko na Operze i Far Cry 5. Mam najnowszą wersją, przyspieszanie sprzętowe wyłączone. Edytowane 24 Listopada 2020 przez phillix Cytuj Link to post Share on other sites
Bastazar 129 Napisano 25 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Jeżeli dotyczy to tylko Opery i FC, to nie wiem czy to nie wina samych aplikacji. Ewentualnie sprawdź jeszcze zachowanie w panelu NV, zakładka Zarządzanie ustawieniami 3D - Ustawienia globalne - funkcja Tryb zarządzania energią i Filtrowanie tekstur, w obu przypadkach sprawdź czy zmienia się coś przy ustawieniach jakość/wydajność. Cytuj Link to post Share on other sites
macfan-pl 156 Napisano 25 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 @phillixBIOS karty graficznej aktualny? Cytuj Link to post Share on other sites
phillix 121 Napisano 25 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 (edytowane) @Bastazar ustawienia zmienione, zero różnicy. @macfan-pl BIOS aktualny. Poniżej filmik jak to wygląda - takie poziome zniekształcenia, nie są to artefakty. Dodam, że na starszym PC z Windowsem 7 karta działała bardzo dobrze, nic się z nią nie działo. Proszę włączyć 1080p https://www.youtube.com/watch?v=sdIn42a31DU&feature=youtu.be Edytowane 25 Listopada 2020 przez phillix Cytuj Link to post Share on other sites
macfan-pl 156 Napisano 25 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 @phillixskoro bios karty aktualny to może coś w ustawieniach konkretnej aplikacji nie tak? Cytuj Link to post Share on other sites
phillix 121 Napisano 25 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 @macfan-pl co może być nie tak? Na starym HD7950 wszystko było idealnie. Instalowałem sterowniki i już, a tutaj trzeci dzień walczę żeby komfortowo używać komputera. Na razie zaobserwowałem to na Operze przy scrollowaniu, na Youtubie już nie ma tego. W grze na razie tylko jednej i to tylko przy ruchach myszką. Jak jest jakaś scena albo nie ruszam się postacią to efekt nie występuje. Cytuj Link to post Share on other sites
macfan-pl 156 Napisano 25 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 (edytowane) 7 minut temu, phillix napisał: @macfan-pl co może być nie tak? Na starym HD7950 wszystko było idealnie. Instalowałem sterowniki i już, a tutaj trzeci dzień walczę żeby komfortowo używać komputera. Na razie zaobserwowałem to na Operze przy scrollowaniu, na Youtubie już nie ma tego. W grze na razie tylko jednej i to tylko przy ruchach myszką. Jak jest jakaś scena albo nie ruszam się postacią to efekt nie występuje. A jakbyś testowo wyłączył akcelerację sprzętową ? Edytowane 25 Listopada 2020 przez macfan-pl Cytuj Link to post Share on other sites
phillix 121 Napisano 25 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 @macfan-pl w przeglądarce wyłączone, w grze i ustawieniach Nvidii nie widze takiej opcji. Mała aktualizacja. To zjawisko nazywa się Tearing. Niestety próbowałem włączać i wyłączać vsync w ustawieniach nvidii i Far Cry 5, a także ograniczać liczbę klatek do 60, jednak brak efektów. Ustawienia gry dałem nawet na średnie i bez vsync mam ponad 70 klatek. Monitor 60Hz. Bardzo dziwne, bo na AMD HD7950 nawet w Dying Light uzyskałem stabilne FPSy bez spadków i bez zjawiska tearingu. Cytuj Link to post Share on other sites
Bastazar 129 Napisano 25 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Właśnie miałem pisać, że to synchronizacja pionowa. Chyba nic nie poradzisz, skoro dotyczy to jednej gry, widać taki urok gry lub konfiguracji. Cytuj Link to post Share on other sites
phillix 121 Napisano 27 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2020 Zrobiłem pełny format, wszystkie sterowniki najnowsze. Problem pozostał, nawet w przeglądarkach podczas przewijania obraz się rozwarstwia. Mam już dosyć tej Nvidii. Na starych AMDkach wysilonych i kręconych nie było absolutnie żadnych problemów, a na wielce polecanym Geforcie nie jestem w stanie komfortowo używać komputera, nawet do pracy... Zauważyłem, że na przeglądarce WŁĄCZENIE przyspieszenia sprzętowego naprawia ten problem, ale znowuż czasami nie działają filmiki na np Facebooku. W grach bez zmian. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts