Skocz do zawartości

GTX 970 - zniekształcenia przy scrollowaniu

Recommended Posts

Cześć, włożyłem do kompa pewną MSI GTX 970, wcześniej usunąłem wszystkie sterowniki i rejestry w trybie awaryjnym, zainstalowalem nowe sterowniki i problem pojawia się podczas scrollowania. Nie zawsze, ale jednak. Próbowałem różnych sterowników i co jakiś czas problem powracał, na jednym i drugim monitorze. Wygląda to jak zniekształcony tekst, grafiki u dołu ekranu i tylko w momencie przewijania.

Windows 10 z najnowszymi aktualizacjami

Ryzen 5 2600

MSI GTX 970 bez GeForce Experiense i PhysX (z tymi dodatkami bylo to samo) podłączona z jednym ekranem przez HDMI, a drugi DVI.

Zasilacz Chieftec 600W.

Na poprzedniej grafice (Radeon HD7950) nie było żadnych problemów. Ekrany również sprawne, wcześniej nie było z nimi problemów.

Jeżeli dotyczy to tylko Opery i FC, to nie wiem czy to nie wina samych aplikacji.

Ewentualnie sprawdź jeszcze zachowanie w panelu NV, zakładka Zarządzanie ustawieniami 3D - Ustawienia globalne - funkcja Tryb zarządzania energią i Filtrowanie tekstur, w obu przypadkach sprawdź czy zmienia się coś przy ustawieniach jakość/wydajność.

@Bastazar ustawienia zmienione, zero różnicy.

@macfan-pl BIOS aktualny.

Poniżej filmik jak to wygląda - takie poziome zniekształcenia, nie są to artefakty. Dodam, że na starszym PC z Windowsem 7 karta działała bardzo dobrze, nic się z nią nie działo. 

Proszę włączyć 1080p

https://www.youtube.com/watch?v=sdIn42a31DU&feature=youtu.be

Edytowane przez phillix

@macfan-pl co może być nie tak? Na starym HD7950 wszystko było idealnie. Instalowałem sterowniki i już, a tutaj trzeci dzień walczę żeby komfortowo używać komputera. Na razie zaobserwowałem to na Operze przy scrollowaniu, na Youtubie już nie ma tego. W grze na razie tylko jednej i to tylko przy ruchach myszką. Jak jest jakaś scena albo nie ruszam się postacią to efekt nie występuje. 

7 minut temu, phillix napisał:

@macfan-pl co może być nie tak? Na starym HD7950 wszystko było idealnie. Instalowałem sterowniki i już, a tutaj trzeci dzień walczę żeby komfortowo używać komputera. Na razie zaobserwowałem to na Operze przy scrollowaniu, na Youtubie już nie ma tego. W grze na razie tylko jednej i to tylko przy ruchach myszką. Jak jest jakaś scena albo nie ruszam się postacią to efekt nie występuje. 

A jakbyś testowo wyłączył akcelerację sprzętową ?

Edytowane przez macfan-pl

@macfan-pl w przeglądarce wyłączone, w grze i ustawieniach Nvidii nie widze takiej opcji.

Mała aktualizacja. To zjawisko nazywa się Tearing. Niestety próbowałem włączać i wyłączać vsync w ustawieniach nvidii i Far Cry 5, a także ograniczać liczbę klatek do 60, jednak brak efektów. Ustawienia gry dałem nawet na średnie i bez vsync mam ponad 70 klatek. Monitor 60Hz. Bardzo dziwne, bo na AMD HD7950 nawet w Dying Light uzyskałem stabilne FPSy bez spadków i bez zjawiska tearingu. 

Zrobiłem pełny format, wszystkie sterowniki najnowsze. Problem pozostał, nawet w przeglądarkach podczas przewijania obraz się rozwarstwia. Mam już dosyć tej Nvidii. Na starych AMDkach wysilonych i kręconych nie było absolutnie żadnych problemów, a na wielce polecanym Geforcie nie jestem w stanie komfortowo używać komputera, nawet do pracy...

Zauważyłem, że na przeglądarce WŁĄCZENIE przyspieszenia sprzętowego naprawia ten problem, ale znowuż czasami nie działają filmiki na np Facebooku. W grach bez zmian.