Skocz do zawartości

Upgrade i5 7500, gtx 1060 6gb, 8gb ram

Recommended Posts

Siema. Jakiś czas temu składałem na tym forum tego kompa, ktoś mi pomógł, dużo czasu byłem bardzo zadowolony, ale powoli nadszedł czas na upgrade, bo w gierkach typu COD Warzone nie jestem w stanie uzyskać stałych 60fps przy najniższych ustawieniach, a monitor 144hz stoi i się marnuje, bo cs go już dawno się znudził.

Dokładna specyfikacja:

Płyta MSI B150A GAMING PRO

intel i5 7500

gtx 1060 6gb pallit

ram 2x4gb

Jaki budżet musiałbym ustalić, żeby mieć spokój na rok/dwa z nowymi grami? Czy ta karta wystarczy na jeszcze 2/3 lata, czy też jest potrzeba jej upgradeu? Może wystarczy sam procek z ramem? Budżetu nie mam nie wiadomo jakiego, myslę, że w tysiaku fajnie byłoby się zmieścić, ale nie wiem, czy to nie niewykonalne. Dzięki, pozdro!

Ciężko będzie tu cokolwiek ulepszyć niskim kosztem. Jedynie ram możesz podnieść do 16GB i to Ci coś może dać w niektórych grach.

Wymiana procesora z 7500 ma sens tylko na i7-7700/7700k ale ceny tych (nawet używanych) są z kosmosu. Nieopłacalne. Wymiana na i5-7600 niewiele Ci da.

Wymiana karty z 1060 na coś mocniejszego to niestety też koszt ponad 1000zł a i może się zdarzyć, że procesor i tak będzie wąskim gardłem.

Na ten moment sugeruję tylko dodać ramu i pozbierać na wymianę całej platformy.

• Popieram 1

Ok, w grach takich jak warzone to może coś dodać?
A jakbym zmienił płytę główną i kupił jakiś nowy procek za 700/800zł, np. i5 10400 to karta nie będzie bottleneckiem? 6GB to nie tak mało... A po podkręceniu w MSI Afterburner może wystarczy na dłużej. Chyba, że lepiej jakiegoś ryzena? Dzięki za szybką odpowiedź swoją drogą!

Sam procesor jest znacznie mocniejszy. W testach syntetycznych nawet 2x. Z 4/4 rdzeni i wątków przeskakujesz na 6/12. Odczujesz różnicę już teraz głównie w stabilności klatek. W samej liczbie trochę też, ale nie aż tak dużo. 

Jednak co najważniejsze to to, że otwiera wielkie możliwości rozbudowy. 10400f bez problemu uciągnie mocne karty, takie jak np. RTX3070. Będziesz mógł bez problemu ulepszyć w przyszłości.

• Popieram 1