zygarek 11 Napisano 23 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2020 Wkleilem Ci tam autorze postu wczesniej odpowiedz z forum, gdzie wyjecie i wlozenie CPU pomoglo, bo cytujac ta czynnosc usuwala jakies tam falszywe dane z linii CPU ktore takie dane przechowuja. Tu nie chodzi o to ze CPU moze byc uszkodzone. Nikt nie kazal Ci go wymieniac. Tylko WYJAC (podniesc centymetr do gory na 2 sekundy) I WLOZYC z powrotem (nic nie trzeba od spodu czyscic). Procesora przy takiej operacji NIE DA SIE USZKODZIC. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3641 Napisano 24 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 O ile procki AMD "na zimno" lubią wychodzić z chłodzeniem (mi też się zdarzyło), tak przy intelu ze względu na różnice w zamykaniu socketu to nie ma takiej opcji raczej. Żeby pogiąć piny w sockecie to też trzeba się postarać. Wyjmij procesor, wytrzyj dokładnie piny (kwadraciki :D), najlepiej wacikiem do uszu nasączonym IPA i włóż z powrotem (trójkąt w jednym z rogów procesora do trójkąta na sockecie). Ja kiedyś uciapałem parę pinów pastą termo i jeden z kanałów ram przestał działać i cały dzień kombinowałem jak koń pod górę, a po wyjęciu procka wszystko się wyjaśniło. Najtrudniejsze w całej operacji jest zdjęcie i ponowne założenie chłodzenia, w zależności kto jakie ma. PS. Jak kupisz nową płytę to i tak będziesz musiał procesor przełożyć Cytuj Link to post Share on other sites
macfan-pl 150 Napisano 25 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 W dniu 7.11.2020 o 02:32, mutissj napisał: ja tu widzę 6 możliwych przyczyn: 1. uszkodzona grafika 2. zabrudzone gniazdo X16 3. uszkodzone gniazdo X16 4. uszkodzony procesor (lub pin procesora) 5. zabrudzone gniazdo LGA 6. uszkodzone gniazdo LGA BIOS powinien coś zatem pokazać. Cytuj Link to post Share on other sites
forii 16 Napisano 4 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2020 Wyjąłem cpu, wyczyściłem paste IPA i tak samo od dołu delikatnie go wyczyściłem też ipa (kwadraciki :P) , nalozylem nową paste i wlozylem spowrotem, wskoczyło (prawie zawału dostałem) no ale wciąż x8 pci-e, więc wymienić bede musial plyte ale to czekam pierw na 11 gen bo nowej plyty nie moge kupic jak mam 8700k + by pasowala pod 10-11 gen w planie mam msi z490 unify Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel3713 0 Napisano 22 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 W dniu 23.11.2020 o 18:11, forii napisał: Przecież rozwiązanie jest tylko jedno - nowa płyta głowna, ew jej naprawa. A piszę z kolegą a nie z Toba Ty poleciłeś wyjęcie i włożenie cpu ale jak to ma pomóc skoro wina nie jest ze strony cpu A roznica mnie interesuje bo jak to tylko 1% to nie wymienie plyty a jak 4% to juz dla mnie to sporo bo przy 200-300 fps ma to znaczenie Tu nie chodzi o płytę tylko o procesor, posiadasz i5 8600k więc obsługuje on max 16 Lini PCI Express, po wlozoniu dusku który zajmuje 4 linie, przełączyło na specyfikację 8 na kartę 4 na dysk i 4 zostaje wolne na kolejny dysk. Nie można podzielić np. 12 i 4 jedyne opcje to 16 lub 8 plus 8 lub 8/4/4. Zamiast dusku nwme możesz zamontować drugi ssd i wtedy masz problem z głowy bo karta pracuje na x16 a dyski na chpsecoe płyty. Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel3713 0 Napisano 22 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2022 W dniu 23.11.2020 o 18:31, forii napisał: Tak jak pisałem, wyjęcie CPU nic nie da, bo czemu miałoby dać skoro wyeliminowałem winę CPU wkładając drugą grafike (1080ti) i sprawdzając na jakiej linii idzie druga gpu. SSD nic nie da bo GPU mam podpięte pod CPU a nie pod chipset od ssd Strone sprawdziłem, mają rację pod nagłówkiem "Faulty Motherboard" A wlaśnie , że jak wyjmiesz twój ssd nvme x4 to karta powinna wskoczyć na x16 a dlaczego :)? Ponieważ i5 8700k obsługuje tylko 16 Lini po wpięciu dysku zmieniłeś automatycznie rozlozenie i karta dostała 8 a dysk 4 i 4 masz wolne Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts