Skocz do zawartości

Programowanie, CAD, Muzyka - zestaw do +/- 3000 zł

Recommended Posts

Cześć.

Padł mi laptop i stoję przed zakupem nowego komputera (wziąłbym laptopa ale w tych samych pieniądzach nie dostanę tej samej wydajności)

Do do czego?

- programowanie,

- CAD 2D/3D/FEM

- tworzenie muzyki

- czasem jakieś proste gry

- internet

Budżet - około 3000 zł    <---- na monitor mam osobne pieniądze.

Potrzebuję kupić:

- podzespoły

- obudowę

- monitor

- dodatkowe chłodzenie?

- bez systemu

Myślałem nad Ryzenem 1600 AF + grafika radeon ze względu na lepsze sterowniki pod linuksa, do tego 16 GB RAM.

Mając takie informacje polecicie jakiś zestaw? Pomijamy dysk - przekładam SSD z laptopa.

_________________________________________________________________________________________

Zauważyłem, że macie temat z proponowanymi zestawami do określonych kwot.

R5 3600                                               
B450 Gaming                                      - którą płytę najlepiej wybrać? Oszczędzę na dysku także mogę wziąć coś lepszego
Gigabyte GTX 1650 Super OC          - jakiś Radeon? 5500/5600 XT? trochę droższy ale jak wspomniałem, AMD ma                                                                                  lepsze sterowniki pod linuxa 
Aegis 2x8GB 3200MHz CL16
Kingston A2000 500GB NVME            - posiadam dysk ze starego komputera także ta pozycja wypada z listy             
be quiet! System Power 9 500W       - jakieś alternatywy w razie braku dostępności?
SilentiumPC Signum SG1 TG           - jak z wytrzymałością tego szkła w obudowę? nie rozwali się przy                                                                                                      pierwszym lepszym uderzeniu? :)
SilentiumPC Fera 3

Kwotowo wyjdzie w okolicy 3500 zł
Edytowane przez Dean_14

Przemyślałem trochę sprawę zakupu komputera.

Biorąc pod uwagę, że zamierzam na nim pracować przynajmniej 10 lat (obecnie używałem 12 letniego laptopa, P8600/HD3650m i jakby nie padła grafika to dalej bym go używał)

oraz biorąc pod uwagę programy z jakich korzystam i zamierzam korzystać postanawiam zbudować zestaw z wykorzystaniem procesora AMD Ryzen 3700x.

Kartę graficzną wybiorę Radeona 5500 XT 4GB - do moich zastosowań w zupełności wystarczy, plus sterowniki AMD są lepsze na linuxa od sterowników Nvidii.

A więc mamy:

- procesor - AMD Ryzen 3700X

- grafika - AMD Radeon 5500 XT 4GB

- RAM - Aegis 2x8GB 3200MHz CL16 - nie będą się gryzły z procesorem? słyszałem, że seria 3000 nie lubiła się z niektórymi pamięciami ale nie wiem czy była to wina procesora, ramu czy płyty głównej

- płyta główna - proszę o pomoc w wyborze - musi obsługiwać procesory serii 3000 od ręki bo nie będę miał czym zaktualizować biosu, dobra sekcja zasilania.

- zasilacz - w pierwszym poście proponowałem be quiet! System Power 9 500W ale jeśli macie lepsze propozycje to piszcie :)

- obudowa - SilentiumPC Signum SG1 TG

- dysk - przekładam SSD z uszkodzonego laptopa

- dodatkowe chłodzenie - dokupię w późniejszym czasie

Chyba o niczym nie zapomniałem. Całość powinna się zmieścić w 3500 zł.

Powiedzcie mi jeszcze jak lepiej zamówić części - kupić wszystko w jednym sklepie typu xkom, proline itp i mieć gwarancję na wszystko w jednym miejscu, czy szukać po różnych sklepach jak najtańszych części żeby zaoszczędzić parę złotych.

Pasuje, żebym wszystkie części dostał jeszcze w przyszłym tygodniu :)

Z góry dzięki za pomoc. 

Edytowane przez Dean_14

Naszła mnie jeszcze jedna myśl.

Ceny procesorów 3700x oraz 3600 są na chwilę obecną bardzo wysokie. Co powiecie na wzięcie procesora ADM Ryzen 3100 lub 2600? Myślę, że przez 2 lata jak nie więcej taki procesor wystarczy do mojej pracy a może seria 5000 osiągnie do tego czasu normalne ceny pozwalające na jakiś upgrade.

Oceńcie koszyk ostatni raz proszę. Radeon 5500 XT musi zostać ze względu na Linuxa. Wersja MSI jest ok?

Nie planuję OC.

https://www.x-kom.pl/lista/eyewegy5x

Edytowane przez Dean_14