Skocz do zawartości

Upgrade komputera z 2015 roku o karte RTX 3080

Recommended Posts

WItam,

Na swoje 18 urodziny jako młody adept informatyki złożyłem sobie zestaw komputerowy. Co prawda komputer nie jest z NASA lecz do tej pory spełniał moje oczekiwania. Jednak chciałbym ulepszyć mój zestaw o nową kartę jaką jest RTX 3080. Zdaję sobie sprawe że dla wyciągnięcia więcej z nowej karty będe musiał wymienić kilka innych podzespołów. Mój budżet na zmiany to około 5-6 tysięcy gdzie karta graficzna będzie kosztowała około 3600zł (Jeżeli ktoś wie gdzie mogę ją dostać taniej również proszę o takie sugestie). Resztę chciałbym przeznaczyć na zmianę miedzy innymi procesora jezeli zajdzie potrzeba również płyty głównej ,zasilacza, lub RAM  Konfiguracja aktualnego sprzętu wygląda następująco:

Procesor Intel i5-4690K 3.50GHz 6 MB BOX

Płyta główna MSI Z97 PC MATE (Z97 3x PCI-E DDR3)

Pamięć RAM GoodRam 2x 4GB DDR3 1600Mhz

Dysk twardy  SSD: Samsung ssd 860 evo 250gb scsi

Dysk twardy  HDD: Seagate 500GB 7200obr. 32MB Momentus Thin 7mm

Karta graficzna : Gigabyte GeForce GTX770 4096MB 256bit OC

Obudowa : Zalman Z9 Czarna

Zasilacz: Be Quiet 630W Pure Power L8 BOX

Chłodzenie do procesora: SilentiumPC Fera 2 HE1224

RTX 3080 i tak nie są na chwile obecną dostępne (nie licząc kart za ponad 5000zł na OLX/Allegro) więc spokojnie możesz poczekać do stycznia/lutego 2021 i dozbierać kasy.

Te karty potrzebują wydajnych procesorów żeby nie być ograniczane - taki I7 9700K/8700K lub I5 10600K uważałbym już za minimum. W pierwszym kwartale 2021 będą już dostępne Ryzeny serii 5XXX więc najpewniej będziesz miał już spory wybór. Na dzień dzisiejszy optymalnym wyborem byłby i7 10700K + MSI z490 Tomahawk + 16GB DDR4 3600. A raczej w 6k zł nie zmieścisz się z takim upgrade.

Pomyśl nad wymianą zasilacza - zależy jaką wersję RTX 3080 kupisz i czy będziesz podkręcał. Jeżeli wybierzesz kartę z biosem 450W (np. Asus Strix, EVGA FTW3; Aorus Extreme) zasilacz będzie już mocno na styk, jeżeli nie przeciążony.

Edytowane przez joker5513
  • Lubię to 1
  • Popieram 1

Mój budżet na upgrade raczej się nie zwiększy , maksymalnie ile mogę wyciągnąć to okolice 7 tysięcy. Co do karty to jest ona chyba dostępna na X-KOM i chyba wlasnie taką kartę chciałbym zakupić. https://www.x-kom.pl/p/589756-karta-graficzna-nvidia-gigabyte-geforce-rtx-3080-gaming-oc-10gb-gddr6x.html

PS. RTX 3080 +i7 10700K + MSI z490 Tomahawk + 16GB DDR4 3600 wyniosło by mnie z tego co licze 6717 co wydaje mi się realne do wydania

Edytowane przez Dominik97

"Dostawa wkrótce" i tak od 17.09 (dnia premiery) :) Osoby które zamówiły tego dnia nie dostały jeszcze kart. Zajrzyj do wątku o Amperach :)

Poza tym to szmelcowaty Gigabyte z niskim power limit i skopanymi złączami zasilania - poczytaj sobie komentarze "szczęśliwych" nabywców jak "wygodnie" podłącza się zasilanie 2 x 8 pin. Najbardziej godne uwagi na dzień dzisiejszy są konstrukcje Asusa (TUF Gaming i ROG Strix). Niestety na nie jest największy popyt = najdłuższy czas oczekiwania.

Nie zapomnij o zasilaczu. A za sprzedane swoje graty w późniejszym terminie nie zaszkodzi pomyśleć o dodatkowym SSD na gry :P

Edytowane przez joker5513
  • Popieram 1

Jeżeli chcesz w pełni korzystać z dobrodziejstw i mocy RTX 3080 to niestety musisz składać nowego kompa.Ja już to osobiście zrobiłem i czekam tylko na lepszą dostępność kart ( i niższą cenę też).Nawet I7 10700K który siedzi u mnie nie nadąży za tą kartą ale powiedziałem sobie że na razie musi tak być. Procesor musisz wymienić to i płytę też. Jak płytę to i pamięci, itd. itd. aż wyjdzie ci z tego nowa jednostka.

• Lubię to 1
  • Popieram 1

A czy ogólnie dało by się stworzyć sensowny zestaw komputerowy od nowa z budżetem 7-8 tysięcy. Biorąc za podstawę kartę graficzną albo rtx 3080 lub rx 6800 xt która będzie stanowić około 3-4 tys zł z całego budżetu. Z ewentualnym wykorzystaniem podzespołów z których aktualnie korzystam.

No nie da się ukryć że wręcz musisz od nowa skompletować zestaw. Zostanie buda, na upartego zasilacz (ale moje zdanie na jego temat już napisałem, dla bezpieczeństwa bym go zmienił), dyski i to tyle. Jakbyś chciał podkręcać CPU poleci pewnie i chłodzenie, na stock od biedy styknie. Cała reszta pod młotek żeby odzyskać pieniądze.

Pozostaje tylko (albo aż) dostępność kart graficznych które planujesz nabyć. Obawiam sie że w tym roku może być słabo żeby jakąkolwiek dostać. Sam swoją RTX 3080 kupiłem z dużym narzutem cenowym od biznesmena z allegro. Może byłbyś chętny na mojego Gainwarda? Ja planuje sprzedać swoje GPU i dopłacić do Strixa ale na razie słabo to wygląda. Jakby co to zapraszam na PW :)

Niestety 5 lat to szmat czasu dla każdego configu gracza komputerowego.

• Lubię to 2