Skocz do zawartości

Modernizacja zestawu 3-4k zł + grafika

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez 3ndurek,

Recommended Posts

Zastosowanie komputera : gry 

Maksymalna kwota : 3000-4000

Kiedy zamierzam kupić komputer? : jak najszybciej

Czy będę podkręcać sprzęt? : tak, ale bez szaleństwa

Rozdzielczość mojego monitora i modelEizo FS2434 - do wymiany po wymianie grafiki

Części z poprzedniego komputera:

1. Corsair Carbide Series 330R Quiet Mid Tower, 

2. SilentiumPC Supremo FM2 Gold 650W,

3. dysk SSD

4. Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 970 OC 4GB GDDR5 

5. Procesor Intel 3.5GHz, 6 MB

6. Płyta główna Gigabyte GA-Z97-HD3 (Rev. 1.0)

Mój pomysł:

1. Intel Core i5-10600KF
2. MSI Z490-A PRO
3. GOODRAM 16GB (2x8GB) 3600MHz CL17 IRDM PRO
4. ADATA 1TB M.2 PCIe NVMe XPG SX8200 Pro
5. be quiet! Dark Rock 4 135mm

Chciałbym złożyć zestaw wykorzystując aktualnie posiadane podzespoły (zasilacz, obudowa, grafika) z późniejszą wymianą karty graficznej.
Celowałbym w GTX 3070  bądź jakiegoś Radeona.
GTX 3070 ma zalecany zasilacz 750W co mnie martwi. Jest szansa, że mój 650W niby "bezstratny" go uciągnie?
Czy spodziewacie się, żeby cena GTX 3070 jakoś drastycznie spadła po kilku miesiącach? Czy ta grafika będzie pasowała do reszty zestawu? Może lepiej w Radeona iść?

Proszę o ewentualne sugestie poprawek/korekt myślenia bądź zupełnie nowe propozycje. Procesor raczej Intel ale co do karty graficznej nie jestem przekonany.

Właśnie się zapowiada, że AMD miesza, ale to raczej w trochę wyższej półce niż moja.

Planuje jakiś monitor 2560×1440. Rozumiem, że to 1440p to jest od rozdzielczości w pionie? Pytanie pomocnicze, czy te zakrzywione monitory są faktycznie dają dużo lepsze "wrażenia" z grania?

Jeśli chodzi o procesor to bez kręcenia widzę, że mają podobne osiągi. Fanem kręcenie nie jestem co nie znaczy, że ma procesor działać w kajdanach:)

Czy i7 może być w kolejnych grach jakoś lepiej wykorzystywany czy głównie chodzi o kręcenie?

RAM - bardzo dziękuję za informację