Skocz do zawartości

Wymiana i5 8600k i Z370 TOMAHAWK na cos lepszego pod rtx 2070 super

Recommended Posts

Witam. Aktualnie posiadam i5 8600k wykrecony na 4,8 ghz i powoli przestaje dawac rade w grach, stanowi problem przy rtx 2070 super na full detalach, odczuwam spadki fpsow i ogranicza karte graficzna, ktora niedawno kupilem (RTX 2070 SUPER Gaming OC 3X 8GB)
Myslalem nad doplata do procka, albo do zmiany plyty glownej i procka, tak, zeby wszystko dzialalo(przyszlosciowe rozwiazanie)
Teraz nie wiem, czy brac cos pod ta plyte glowna, czy wymienic na nowsza i pakowac sie w intela, czy kupic inna plyte i pakowac sie w AMD.
Lubie bawic sie w OC procka, wiec przyszlosciowo moge podkrecic(aktualnie mam chlodzenie beqiuet dark rock pro 4)

Cena nie gra roli, oczywiscie nie ma sensu ladowac kupe pieniedzy w najlepszy procesor jaki jest, chcialbym zeby posluszyl na najblizsze 2-3 lata grania na full detalach.
Jeszcze jedna sprawa- posiadam zasilacz SilentiumPC SilentiumPC Supremo M2 550W V2, nie wiem czy przy zmianie procka i plyty glownej nie bylby za slaby i czy tez nie musze go wymienic.

Ram to 2x 8gb 3000mhz patriot viper cl16(tez mozna cos wymienic albo dokupic)
Dzieki za pomoc, pozdrawiam!

Zależy w jakiej rozdzielczości grasz, procek możesz zmienić na 8700k i puścić go na ile się da stabilnie. Pamięci też trochę słabe masz, jeżeli sie nie da ich pokręcić to wymień, teraz pamięci ram są tanie cos 3600 cl15 np trident.

https://proline.pl/pamiec-patriot-viper-ddr4-16gb-2x8gb-3733mhz-cl17-pv416g373c7k-p5486360
a ten ram bylby dobry? Czy mam szukac nizsze opoznienia?
karty nie bede zmienial, w kwietniu kupilem rtx 2070 super i starczy w zupelnosci do grania FHD
I jeszcze jedno pytanie, majac aktualne 3000mhz CL 16(chyba wykrecilem na jakies 3200, nie pamietam) 2 kostki po 8gb w dual chanel moge polaczyc je razem z nowymi o taktowaniu 3733i opoznieniu CL17? Czy to nie bedzie razem dzialac i 4 kosci musza miec takie samo taktowanie? oczywiscie jedne dual chanel drugie tak samo

Edytowane przez dawca96

Full HD. Jest sens pakowac sie znowu w 6 rdzeni? moze lepiej cos typu ryzen 9 5900x?Albo ryzen 7 5800x?

jak koledzy radzą, najtańszym kosztem wymień na i7 8700k podkręć ramy (nie tylko częstotliwość ale i sub-timingi)  i karta ci odżyje ;)

no i 6/6 a 6/12 to w niektórych grach spora różnica, przynajmniej w stabilności i minimalnym fps

Edytowane przez k0chan

Ram zakupie.
Dzisiaj sprawdzalem testy amd, 5900x mnie interesuje, lepszy od i9 10900k. Cena nizsza, narazie poczekam az w ogole sie pojawia na innych stronach, moze ceny zleca. Jaka plyte glowna byscie polecali pod tego amd? W ogole co z OC? Jak to wyglada w przypadku AMD, oplaca sie krecic?(cale zycie na intelu). Chlodzenie ktore mam moze zostac?(bequiet dark rock pro 4) Dzieki i pozdrawiam!

@Edit jendnak zle spojrzalem, ceny AMD bardzo wysokie przynajmniej na chwile obecna. Nie lepiej wejsc w i9 10900k albo i9 10850k?(duzo tanszy od 10900k) Jaka plyta pod tego intela? Dzieki i pozdrawiam!

Edytowane przez dawca96

Ramy wezme te https://www.x-kom.pl/p/475611-pamiec-ram-ddr4-patriot-16gb-2x8gb-4400mhz-cl19-viper-steel.html Najwyzej zbije na 4000 i opoznienia na nizsze.

Procka bede bral i9 10850K

Pytanie jeszcze o cooler na tego procka, czy bequiet dark rock 4 starczy?(nie pro) bo taki aktualnie mam I czy na 100% zasilacz 550W to wszystko uciagnie

Płyte glowna wezme ta Z490 Aorus Elite AC
Dzieki i pozdrawiam!

Edytowane przez dawca96

Płytę główną weź MSI, bardzo im się udały z490, najtańsze dobre a-pro, gaming plus, lepiej Tomahawk, najlepiej gaming edge (właściwie to samo co carbon i imo lepsze niż elite) a w cenie Elite od gigabyta masz jeszcze dobrego asusa h-gaming. 

Zdecydowalem, ze raczej nie bede bral prawdopodobnie ani i9 10900k ani 10850k(czytalem opinie, duzo ludzi narzeka ze wysokie temperatury i slabo sie kreca(mowa o 10850k))

Patrząc po testach, nie lepiej pakowac sie w AMD? patrzac przyszlosciowo, gdybym teraz wzial takiego ryzena 5800x i za kilka lat bym mogl sobie wymienic procka bez koniecznosci wymiany plyty glownej jak w intelu(Inny socket)
Amd 5800x wypada jednak w grach lepiej, patrzac ze średniej. i7 10700k,ktory mnie interesuje jest natomiast tanszy, 5800x to 2300zl, i7 10700KF 1600zl niecale. Co o tym sądzicie?

Z AMD to już na 99% nie bezie nowszej generacji na am4, więc jak kupisz 5800x to jedyna droga upgradu to 5900x/5950x. Intel  ma mieć jeszcze jedną generację na te płyty z490 tylko to znów będzie wielka niewiadoma bo dalej ta sam technologia 14nm+++++++, wiec skoku wydajność nie można się chyba spodziewać.

Na chwile obecną bardziej się opłaca Intel, ceny AMD są za wysokie, a i tak wszystko się sprzedaje.