sebastianwijatyk 1 Napisano 2 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 Cześć Rozwiniecie tematu małoistotne: Na wstępie zaznaczę, że tak wiem, to archaiczne już rozwiązanie i mało opłacalne stąd też nie chce wydać dużo ale jeszcze na jakiś czas wstrzymuje się z złożeniem nowego PC bo ani nie mam pieniędzy ani to dobry czas. Pracuje w domu i coraz częściej muszę streamować, chciałbym w 1080p w 60FPS i moja i3 po prostu nie wyrabia.Przy 720p 60fps lub 1080p w 30fps jest okej.Do tego oczywiscie dochodzą różne "wymagające" programy jak photoshop.No i lubie czasem w coś pograć i może bym postreamował też dla ćwiczenia swojej komunikacji internetowej konkrety: Obecnie posiadam i3 2120 z płytą główną Asrock H61M-PS4. Myślałem nad i5 3470 ale wydaje mi się, że jedynym sensownym upgrade będzie jakiś xeon E3 1230 wzwyż ze względu na 4 rdzenie 8 wątków i niskiej cenie około 200zł. Pytanie Czy taki xeon ogarnąłby już stream w 1080p w 60FPS przy dosyć niskim/średnim użyciu procesora dla reszty programów? Oraz jakiego xeona wybrać ? W cenie około 200zł mam do wyboru: Intel Xeon E3 - 1280 3.5Ghz V1 - Sandy bridge 4rdzenie 8 wątków Intel Xeon E3 - 1240 3.4GHz V2 - Ivy Bridge 4rdzenie 8 wątków Nie wiem czy lepiej wziąć słabszą wersje ale nowszą v2 czy lepiej tą nieco mocniejszą ale starszą v1. Z tego co mi się udało wyczytać jedyną różnicą jest platforma sandy bridge lub ivy bridge ale co w tym wypadku lepiej brać to właśnie też nie wiem. Oraz czy w ogóle będzie zauważalna róznica w porownaniu do mojej słabiutkiej i3 2120.Swego czasu owe xeony był dosyć popularne więc może ktoś ma wiedze na ten temat i mi pomoże. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 2 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 Plusami wersji V2 jest troszkę lepszą wydajność w przeliczeniu na MHz , obsługuje ram 1600 , a nie 1333 , jak w V1 . Tak samo jest z PCI express 3.0 , kontra 2.0 . Jeśli są w tej samej cenie to odpowiedź jest oczywista . V2 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sebastianwijatyk 1 Napisano 2 Listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 Plusami wersji V2 jest troszkę lepszą wydajność w przeliczeniu na MHz , obsługuje ram 1600 , a nie 1333 , jak w V1 . Tak samo jest z PCI express 3.0 , kontra 2.0 . Jeśli są w tej samej cenie to odpowiedź jest oczywista . V2 Więc jednak to spora różnica.W takim razie jednak wezmę wersję 1240 ale V2 zamiast 1280 a V1.To bardzo istotne dziękuję za odpowiedź. Tak swoją drogą myślisz, że taki xeon powinien dać radę jeszcze dzisiaj coś podziałać ? Wiadomo chciałbym złożyć jakiegoś świeżego peceta ale wydanie teraz grubej kasy a maly upragde CPU który może pomóc mi jeszcze na pół roku / rok jest dla mnie rozsądnym wyjściem.O ile ogarnie ten stream 1080p 60fps Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 2 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 (edytowane) Ja mam xeona x3440 czyli generację jeszcze starszy od E3 V1 i nawet nie mam zamiaru zmieniać bo komp nie ma żadnej zadyszki w moich zastosowaniach . Każdy potrzebuje coś innego . Odnośnie streamu to się nie wypowiem , bo nigdy tego nie robiłem . Edytowane 2 Listopada 2020 przez jakub1t 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts