Skocz do zawartości

Pytanie do expertów kart graficznych

Recommended Posts

Witam, na wstępie przeproszę jeżeli wybrałem zły dział.

Nurtuje mnie taka jedna rzecz która ma miejsce w moim obecnym i poprzednim laptopie na przykładzie gry Red dead redemption 2 jest tam w opcjach graficznych pasek z użytą pamięcią VRAM karty graficznej.

tutaj zdjęcie podglądowe --> https://zapodaj.net/003def96b05ca.png.html

Chciałem zapytać co to są te "Inne programy" i dlaczego mi kradną 1 gb pamięci gdzie to sprawdzić i ewentualnie wyłączyć?

Sytuacja jest o tyle ciekawa, że na dniach wymieniałem laptopa i w obecnym mam rtx 2060 6gb i "inne programy" biorą 1 gb pamięci a we wcześniejszym laptopie był gtx 1060 3gb i te programy zabierały 500mb a system jak i programy zainstalowane są praktycznie takie same.

Edytowane przez snakee16

Przede wszystkim, to tam widac, ze RDR2 chodzi Ci na integrze, a nie dedykowanej karcie... 9fps, 99% obciazenia i zegar 465Mhz? Zreszta Afterburner wyraznie pokazuje wartosci dla GPU2.

Co do innych programow u mnie przy 8gb vram te inne programy biora ponad 900MB, zalezy to pewnie od wielu czynnikow, nawet takie pierdoly jak smietnik na pulpicie, tlo pulpitu, uruchomione cos w tle, czy nawet durny chrome. Wartosc pokazywana w grze jest stala, bo prawdopodobnie przy pierwszym uruchomieniu sobie to zapamietuje i tak zostawia. Bawilem sie swego czasu zeby ta wartosc sie zmienila, nie udalo mi sie. Czego bym nie robil w windowsie tam sie zawsze pokazuje dokladnie 948MB