tafmasterpl2 0 Napisano 31 Października 2020 Udostępnij Napisano 31 Października 2020 (edytowane) Dzien dobry po 10 latach postanowiłem zmienić swój mega podrapany i wysłużony router z kiepskim zasięgiem(NETGEAR DGND3700v1) na coś nowszego i z jak największym zasięgiem NETGEAR D8500 i zasięg jest rewelacyjny chodzi tak jak to netgear calkiem dobrze nie wiesza mi się pomimo tego co każda osoba pisze o każdym routerze w internecie, jednak jedyny problem to dużo wolniejsze połączenie download(upload jest ok ale tam nie ma za bardzo co się stracić bo upload moj na neostradzie to 1 mb/s Parametry mojego łącza(które powinny być) to: Neostrada Download: 20 Mb/s Upload: 0.9-1.0 Mb/s Na starym DGND3700 mam 19,95-20,02 Mb/s na speedtescie i 0.9 upload a na nowym 16 maksymalnie 16,5 mb/s i upload 0.9 mb/s, oba routery są ustawione identycznie tj. PPPoA ATM ADSL+ VC-MUX VC 35 VPI 0(albo na odwrot juz nie pamietam ktore jest ktore ale jest poprawnie) MTU 1458(takie ustawienie radzi netgear dla PPPoA(ale sprawdzałem jeszcze 1492 i 1452 i 1500, to na najgorzej jest na 1500, na 1452 też jest słabo a na 1492 jest też słabiej ale podobnie) Tak jak pisałem oba routery mają identyczne ustawienia i stary wyciąga 20 mb/s a nowy 16,5 mb/s jak to możliwe? Czy coś z tym nowym jest nie tak? Czym to jest spowodowane? Chętnie bym ten nowy zatrzymał bo zasięg ma rewelacyjny mam dom 250 m2 i zawsze musiałem 2 dodatkowe tp linki włączać żeby przedłużyc sygnał teraz nie muszę żadnego odpalać, jednak spadek łącza jest znaczny, na oddanie go mam jeszcze 13 dni takżę proszę o pomoc PS. Testowane na kablu ethernet PC i na macbooku po Wi-FI AC z bliskiej odgległości. Edytowane 31 Października 2020 przez tafmasterpl2 Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 17 Listopada 2020 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 Nowy pewnie ma mniejszą czułość i wymaga mocniejszego sygnału, żeby wynegocjować dobrą prędkość. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts