Skocz do zawartości

Rozszerzenie sieci o WIFI w mieszkaniu - kupno dwóch urządzeń

Recommended Posts

Dobry wieczór, będę miał router od UPC z 1 gigabitem.

chccę rozszerzyć WIFI na drugi pokój i ok 4 metry od routera UPC "złapać WIFI" z niego i puścić dalej (pod tą samą nazwą się da?) do PCta ,który jest ze 4 metry dalej od miejsca gdzie chcę repeater extender zamontować. (mam tam gniazdko, żadnej półki i tam chcę taki wpinany repeater zamontować.

Druga rzecz to karta sieciowa na usb WIFI do PCta ,która odbierze mi ten internet z extendera.

Chcę spróbować przekazać "całosć internetu" czyli w praktyce jakieś prawie 900 mega download aczkolwiek podejrzewam,że się nie uda.

Jakie urządzenia polecacie?

Chcę to załatwić możliwie najtaniej ale i 

bezpiecznie (org. oprogramowanie w extenderze, zaszyfrowane niech mi się nikt nie włamie; nie chcę wgrywać softu innego niż fabryczny)

niech będzie stabilne (i pingi i down i upl ale także stabilność pracy - jakby na chwilkę prądu zabrakło/jakby ktoś ten extender na chwilę wyjął z pradu/zabrakło by na chwilkę internetu) - niech to urządzenie wtedy samo wróci "do żywych" a nie trzeba będzie go od nowa ustawiać.

Mile widziane złącze rj45 w extenderze bo być możę będę próbował kablem kompa podpinać.

PS. Jakie patenty u siebie macie jak znajomy na imprezie/rodzinka pytają o hasło do wifi? nie lubię nikogo wpuszczać i może jakieś WPS czy jakoś tak bym zrobił? macie coś takiego? ma to wady?

Chcę spróbować przekazać "całosć internetu" czyli w praktyce jakieś prawie 900 mega download aczkolwiek podejrzewam,że się nie uda.   Jakie urządzenia polecacie?

Polecam kabel cat. 6. Nie wiem skąd u ludzi ostatnio taka niechęć do kabli, koszt i jakość połączenia są nieporównywalne.

Chwilowo stawiam na wifi wiec szukam routera, który podepnę do routera od UPC(i w nim wifi wyłącze)

Download ok 900 mega i zależy mi ,żeby jak najszybszy internet po wifi przekazać i zobaczę co z tego wyjdzie.

Jaki router do tego polecacie 

a) tak do 300zł 

b) tak do 600zł

c)do PCta odbiornik wifi na USB który odbierze ww. internet. Co polecacie? im taniej (z sensem) tym lepiej

PS. A jak z bezpieczeństwem takiej sieci? jak router będzie np. firmy Tenda za 100zł z Chin to jakby ktoś chciał to łatwiej będzie mu się włamać niż do jakiegoś drogiego Asusa czy coś?