under555 10 Napisano 13 Października 2020 Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Dobry wieczór, będę miał router od UPC z 1 gigabitem. chccę rozszerzyć WIFI na drugi pokój i ok 4 metry od routera UPC "złapać WIFI" z niego i puścić dalej (pod tą samą nazwą się da?) do PCta ,który jest ze 4 metry dalej od miejsca gdzie chcę repeater extender zamontować. (mam tam gniazdko, żadnej półki i tam chcę taki wpinany repeater zamontować. Druga rzecz to karta sieciowa na usb WIFI do PCta ,która odbierze mi ten internet z extendera. Chcę spróbować przekazać "całosć internetu" czyli w praktyce jakieś prawie 900 mega download aczkolwiek podejrzewam,że się nie uda. Jakie urządzenia polecacie? Chcę to załatwić możliwie najtaniej ale i bezpiecznie (org. oprogramowanie w extenderze, zaszyfrowane niech mi się nikt nie włamie; nie chcę wgrywać softu innego niż fabryczny) niech będzie stabilne (i pingi i down i upl ale także stabilność pracy - jakby na chwilkę prądu zabrakło/jakby ktoś ten extender na chwilę wyjął z pradu/zabrakło by na chwilkę internetu) - niech to urządzenie wtedy samo wróci "do żywych" a nie trzeba będzie go od nowa ustawiać. Mile widziane złącze rj45 w extenderze bo być możę będę próbował kablem kompa podpinać. PS. Jakie patenty u siebie macie jak znajomy na imprezie/rodzinka pytają o hasło do wifi? nie lubię nikogo wpuszczać i może jakieś WPS czy jakoś tak bym zrobił? macie coś takiego? ma to wady? Cytuj Link to post Share on other sites
zxccxz 3 Napisano 14 Października 2020 Udostępnij Napisano 14 Października 2020 z twojego wywodu wynika iż ta odległość to 8 m,jaki problem? porządny router i po problemie,po co kombinacje alpejskie.dla gości jest "Sieć gościnna" Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 14 Października 2020 Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Chcę spróbować przekazać "całosć internetu" czyli w praktyce jakieś prawie 900 mega download aczkolwiek podejrzewam,że się nie uda. Jakie urządzenia polecacie? Polecam kabel cat. 6. Nie wiem skąd u ludzi ostatnio taka niechęć do kabli, koszt i jakość połączenia są nieporównywalne. Cytuj Link to post Share on other sites
under555 10 Napisano 14 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Nie porządny router bo mam ten z UPC, chyba,że wyłączyłbym w nim WIFI i tą funkcję przejąłby dobry router Też polecam kabel jak się da, serio, niest nieporównywalnie tańszy i lepszy ale nie zawsze się da - tutaj nie bardzo się da. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 14 Października 2020 Udostępnij Napisano 14 Października 2020 tutaj nie bardzo się da Czemu? Nie masz wiertarki? Podpinanie PC przez wifi to herezja, powinni za to palić na stosie jak kiedyś Cytuj Link to post Share on other sites
under555 10 Napisano 18 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2020 Chwilowo stawiam na wifi wiec szukam routera, który podepnę do routera od UPC(i w nim wifi wyłącze) Download ok 900 mega i zależy mi ,żeby jak najszybszy internet po wifi przekazać i zobaczę co z tego wyjdzie. Jaki router do tego polecacie a) tak do 300zł b) tak do 600zł c)do PCta odbiornik wifi na USB który odbierze ww. internet. Co polecacie? im taniej (z sensem) tym lepiej PS. A jak z bezpieczeństwem takiej sieci? jak router będzie np. firmy Tenda za 100zł z Chin to jakby ktoś chciał to łatwiej będzie mu się włamać niż do jakiegoś drogiego Asusa czy coś? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts