Skocz do zawartości

Komputer do programowania/grania 4500-5000

Recommended Posts

Hej,

Potrzebuję waszej pomocy przy skompletowaniu zestawu.

Zastosowanie komputera : Programowanie(Android Studio, Pycharm, WebStorm),Gry
Maksymalna kwota : 4500 - 5000
Czy będę podkręcać sprzęt? : Jeżeli bedzie taka możliwość to tak
Których części potrzebuję : cała skrzynka.
Rozdzielczość mojego monitora : LG 29UM58, w przyszłości dołożenie monitora 2560 x 1440
Części z poprzedniego komputera : brak
Specjalne wymagania : Cicha, wydajna praca
Własna propozycja zestawu :
Inne : Zakupu chciałbym dokonać w najbliższym czasie. Komputer służyć będzie głównie do programowania oraz gier AAA.

Przeglądając forum wytypowałem takie komponenty:

• ASRock B460 PRO4
  • Intel Core i5-10400F
  • Gainward GeForce RTX 2070 SUPER Phoenix V1 8GB GDDR6

Co do reszty nie za bardzo wiem co wybrać w tej kwocie.

Z góry dzięki za pomoc!!

Dopóki nie będziesz kompilować kobył to procek wystarczy. 16GB ramu do tego i szybki dysk minimum 1T (nie liczę gier).

Dodam, że ryzen 5 3600 będzie dużo lepszym wyborem niż ten Intel do pracy albo zaczekaj na 5 5600 (bez X).

Skoro wspominasz o graniu to zakładam że systemem operacyjnym będzie windows. Z tego powodu odpuść sobie ultrapanorame i kup w to miejsce dwa monitory fullhd.

Windows coś tam potrafi okna wyrównać itd ale nie jest to takie fajne wcale i będziesz się męczył. Na dwóch monitorach fullhd też będziesz miał większy workspace.

Edit. Z tego co widzę to już masz jedna ultrapanoramę i chcesz dołożyć drugą. Ja pracuję w ten sposób programując:

- monitor 32:9

- monitor 16:9 z pivotem

Ten 16:9 używam tylko do wyświetlenia okna IDE (bez ramek, na pełnym fullscreen) z tym że mam odwrócony monitor o 90 stopni i przez to mam zajebistą przestrzeń na kod. Dla większości to głupio wygląda, ale do pisania tekstu (kod to również tekst) wysokość a nie szerokość ma znaczenie.

Edytowane przez que_pasa

Ale dlaczego będzie on "dużo lepszy"?

Jak to dlaczego, zwyczajnie jest sporo wydajniejszy od Intela w realnych zastosowaniach programistycznych ale Ty nie programujesz więc nic o tym nie wiesz. Stąd dopisałem że "do pracy".

Co do procesora to i tak autor musi się określić na ile tu w pracy android studio jest kluczowe, bo jak okaże się że w 90% android studio jest używane no to nie ma wyjścia, HAXM wymusza użycie procka Intela. Z drugiej strony używając HAXM dalej chyba nie można jednocześnie z hyper-v korzystać, więc jeśli jednocześnie dla celów deweloperskich konieczne jest uruchomienie jakiś wirtualek to lepiej AMD.

Powiem tak, android studio akurat wykorzystuję w najmniejszym stopniu. Takie coś wymyśliłem, będzie to ze sobą współpracowało czy znajdują się lepsze alternatywy?

• SilentiumPC Regnum RG6V TG Pure Black
  • Pamięć G.Skill Aegis DDR4 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 XMP2 F4-3000C16D-16GISB
  • ASRock B460 Pro4 DDR4 s.1200
  • Procesor Intel Core i5-10400F Comet Lake 2,9 GHz s.1200 Box
  • SilentiumPC Fortis 3 140mm
  • XPG Core Reactor 650W 80 Plus Gold
  • Kingston 1TB M.2 PCIe NVMe A2000