Seyaa 0 Napisano 13 Października 2020 Udostępnij Napisano 13 Października 2020 Hej, Potrzebuję waszej pomocy przy skompletowaniu zestawu. Zastosowanie komputera : Programowanie(Android Studio, Pycharm, WebStorm),GryMaksymalna kwota : 4500 - 5000Czy będę podkręcać sprzęt? : Jeżeli bedzie taka możliwość to takKtórych części potrzebuję : cała skrzynka.Rozdzielczość mojego monitora : LG 29UM58, w przyszłości dołożenie monitora 2560 x 1440Części z poprzedniego komputera : brakSpecjalne wymagania : Cicha, wydajna pracaWłasna propozycja zestawu :Inne : Zakupu chciałbym dokonać w najbliższym czasie. Komputer służyć będzie głównie do programowania oraz gier AAA. Przeglądając forum wytypowałem takie komponenty: ASRock B460 PRO4 Intel Core i5-10400F Gainward GeForce RTX 2070 SUPER Phoenix V1 8GB GDDR6 Co do reszty nie za bardzo wiem co wybrać w tej kwocie. Z góry dzięki za pomoc!! Cytuj Link to post Share on other sites
que_pasa 0 Napisano 14 Października 2020 Udostępnij Napisano 14 Października 2020 (edytowane) Dopóki nie będziesz kompilować kobył to procek wystarczy. 16GB ramu do tego i szybki dysk minimum 1T (nie liczę gier). Dodam, że ryzen 5 3600 będzie dużo lepszym wyborem niż ten Intel do pracy albo zaczekaj na 5 5600 (bez X). Skoro wspominasz o graniu to zakładam że systemem operacyjnym będzie windows. Z tego powodu odpuść sobie ultrapanorame i kup w to miejsce dwa monitory fullhd. Windows coś tam potrafi okna wyrównać itd ale nie jest to takie fajne wcale i będziesz się męczył. Na dwóch monitorach fullhd też będziesz miał większy workspace. Edit. Z tego co widzę to już masz jedna ultrapanoramę i chcesz dołożyć drugą. Ja pracuję w ten sposób programując: - monitor 32:9 - monitor 16:9 z pivotem Ten 16:9 używam tylko do wyświetlenia okna IDE (bez ramek, na pełnym fullscreen) z tym że mam odwrócony monitor o 90 stopni i przez to mam zajebistą przestrzeń na kod. Dla większości to głupio wygląda, ale do pisania tekstu (kod to również tekst) wysokość a nie szerokość ma znaczenie. Edytowane 14 Października 2020 przez que_pasa Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 14 Października 2020 Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Dodam, że ryzen 5 3600 będzie dużo lepszym wyborem niż ten Intel do pracy Dużo lepszym? Chyba znacznie bardziej drogim ... Cytuj Link to post Share on other sites
que_pasa 0 Napisano 14 Października 2020 Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Napisałem lepszym, a nie tańszym. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 14 Października 2020 Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Ale dlaczego będzie on "dużo lepszy"? Cytuj Link to post Share on other sites
que_pasa 0 Napisano 14 Października 2020 Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Ale dlaczego będzie on "dużo lepszy"?Jak to dlaczego, zwyczajnie jest sporo wydajniejszy od Intela w realnych zastosowaniach programistycznych ale Ty nie programujesz więc nic o tym nie wiesz. Stąd dopisałem że "do pracy". Co do procesora to i tak autor musi się określić na ile tu w pracy android studio jest kluczowe, bo jak okaże się że w 90% android studio jest używane no to nie ma wyjścia, HAXM wymusza użycie procka Intela. Z drugiej strony używając HAXM dalej chyba nie można jednocześnie z hyper-v korzystać, więc jeśli jednocześnie dla celów deweloperskich konieczne jest uruchomienie jakiś wirtualek to lepiej AMD. Cytuj Link to post Share on other sites
Seyaa 0 Napisano 14 Października 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Powiem tak, android studio akurat wykorzystuję w najmniejszym stopniu. Takie coś wymyśliłem, będzie to ze sobą współpracowało czy znajdują się lepsze alternatywy? SilentiumPC Regnum RG6V TG Pure Black Pamięć G.Skill Aegis DDR4 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 XMP2 F4-3000C16D-16GISB ASRock B460 Pro4 DDR4 s.1200 Procesor Intel Core i5-10400F Comet Lake 2,9 GHz s.1200 Box SilentiumPC Fortis 3 140mm XPG Core Reactor 650W 80 Plus Gold Kingston 1TB M.2 PCIe NVMe A2000 Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3602 Napisano 15 Października 2020 Udostępnij Napisano 15 Października 2020 Przy tym CPU Fera 3 spokojnie da radę. Gainward GeForce RTX 2070 SUPER Phoenix V1 8GB GDDR6 100zł taniej masz z lepszym chłodzeneim MSI Gaming X. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts