Skocz do zawartości

Radeon HD6950 pod Phenoma X6 1090T?

Recommended Posts

Witam

Proszę o pomoc przy wyborze karty graficznej. Ze względu na moją konfigurację chciałbym kupić Radeona. Myślałem o HD6950 z odblokowanymi shaderami np. Radeon 6950 HIS 2GB 2xDVI&HDMI&DP (PCI-E).

Mój sprzęt:

Asus M4A89GTD Pro/USB3

HexaCore AMD Phenom II X6 1090T, 3200 MHz

Kingston HyperX 2x2GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9

Chieftec CFT-750-14c 750W

Dell P1130 21" (1280x1024)

Warunki konieczne:

- radiator zapewniający odprowadzenie 100% gorącego powietrza przez śledzia na zewnątrz obudowy (nie chcę aby nagrzewało się wnętrze jednostki)

- cena karty w przedziale od 1000 do max 1300zł

1. Jaka karta będzie optymalna do tego zestawu?

2. Czy w ciągu kilku tygodni będą jakieś spore obniżki cen w związku z wprowadzeniem nowych serii? Warto kupować teraz czy lepiej poczekać?

3. Czy można mając dwa systemy na dysku ustawić sprzęt tak, żeby w jednym systemie wykorzystywać kartę garficzną na PCI-E a w drugim korzystać z wbudowanej aby nie słyszeć chlodzenia tej na PCI-E?

4. Czy jeśli będę korzystał z karty wbudowanej i odłącze wentylator z tej PCI-E to przegrzeje się ona?

Pozdrawiam

Przydało by sie wymienić monitor bo osiągi będą bardzo słabe

1. Jaka karta będzie optymalna do tego zestawu? HD6970/ GTX570

2. Czy w ciągu kilku tygodni będą jakieś spore obniżki cen w związku z wprowadzeniem nowych serii? Warto kupować teraz czy lepiej poczekać? Nic nie wiem o tym poki co nic raczej nie bedzie.

3. Czy można mając dwa systemy na dysku ustawić sprzęt tak, żeby w jednym systemie wykorzystywać kartę garficzną na PCI-E a w drugim korzystać z wbudowanej aby nie słyszeć chlodzenia tej na PCI-E? To chyba nie możliwe

4. Czy jeśli będę korzystał z karty wbudowanej i odłącze wentylator z tej PCI-E to przegrzeje się ona? Tak, kup karte z chłodzeniem nie referencyjnym bedzie cicho i wydajnie