Skocz do zawartości

Upgrade 4 letniego komputera

Recommended Posts

Witam jako, iż jest to mój pierwszy post na tym forum.

Zwracam się z prośbą jak w temacie czyli co polecacie wymienić w moim komputerze aby jeszcze gry w miarę chodziły ( nie musi być full hd, byle żeby nie cięło w miarę rozsądnych detalach i rozdzielczości) .

A oto i moja konfiguracja :

Płyta Główna : Gigabyte P35C - DS3 rev 2.0

Karta Graficzna : Palit GeForce 8600 GTS

Pamięć Ram : 2gb Samsung

Dysk Twardy : Samsung HD250J

Procesor ; Intel Core2Duo E6650

Zasilacz : Powerfox 400W

Windows XP Home SP3

Wiem, że to nie jest konstrukcja górnolotna no ale mniejsza o to. Myslałem żeby wymienić grafike na coś pokroju 9800 GT , może dodać troche ramu gdyż ma to być ulepszenie na około rok i potem ten komputer pójdzie do biura , a ja będe miał już nową maszynkę.

Oczywiście nei chce wywalić na to dużo kasy - do 400 zł chciałbym się wyrobić bo tak myślę ze grafike wystarczy wymienić i jakoś dociągne rok na tej konfiguracji.

Ja po roku nieobecności na forum stwierdzam że ta konfiguracja wcale nie jest jeszcze taka zła,ale:

1.Zasilacz do wymiany-dziwie się że nic ci nie wybuchło no ale cóż może trafiłeś na twarda sztukę;)(ja lecę na 6 letnim Tracerze;D),jednak kończąc żarty,jeżeli zmienił byś kartę graficzna był bym pewny że komputer szlak by trafił że względu właśnie na tą zasiłke

2.Przydałoby się dołożyć 2GB ramu ale sądząc po konfiguracji pewnie masz pamięci DDR2 które nie są tanie:/

dodając pamięci za 100zł np takie-http://www.esc.pl/index.php?cPath=113_146

zasilacz np taki-http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=142&products_id=32316

zostaje ci 100zł po sprzedaniu starej karty graficznej zostanie ci może z 50zł czyli razem 150zł i wtedy szukaj jakiegoś 9800GT na licytacji

Edytowane przez aleks128

Bany zaproponuje ci kuchenną, tfu, komputerową rewolucję

sprzedajemy to wszytko na allegro na kup teraz:

płyta 200 zł tak lekką ręką dostaniesz, btw na forum jest gość który pilnie poszukuje takiej co DDR3 uciągnie, także klienta już masz

grafa 100zł

ram 100zł

procek 100zł

zasilacz 30zł

ceny te są przeze mnie sprawdzone i pewne, że się moment za tyle sprzedadzą

sumujemy i dodajemy 400zł i wychodzi nam 930zł, wypas

kupujemy na licytacjach/forach

płytę główną na chipsecie 770/870 - do 150zł

athlona II x3, może być nowy - 210zł, używanego cięzko dopaść

4GB ddr3 - 120zł

zasilacz, tu trzeba się trochu postarać i upolować coś fajnego na forum pclab za ok 120zł, za tyle pojawiają sie tam zasilacze, które nowe po 300zł kosztują, ostatnio kupiłem tacensa radix II 530W za 80zł

930-680=250zł , więc polujemy, także najlepiej na forach, na 9800GTX lub HD4870, czasem za około 280zł pojawia się GTX260

i tym sposobem cieszymy się kompem który ciągnie każdą grę

można jeszce zrobić deczko inaczej i wziąć phenoma II x4 955 BE, który się losowo pojawia po około 300zł i do tego 9800GT, które za 150zł kupisz, bo ostanio się sporo ich za tyle wysypało

Edytowane przez Bany_krk

No tak , zasilacz to nie jest górnych lotów i zresztą już chyba dogorywa bo czasem przy włączaniu komputera nie podaje napięcia i np grafika nie włącza się w ogóle oraz różne inne ale mniejsza o to. W sumie to nie zależy mi na nie wiadomo czym, do gier w sumie to jak na razie mam xboxa 360 i tak, choć na komputerze zdarza się pograć a teraz jeszcze wpadł mi w ręce Wiedźmin 2 , co prawda chodzi ale wrażenia estetyczne na tym komputerze nie są największe.

A co powiecie mi o kartach Geforce z serii G2xx ? Bo jakoś nie wiem ale umknęły mi wszelkie testy tych układów ? Czy jest sens czy lepiej popatrzeć za 9800 lub 9600 ?

Spróbuj zrobić to co bany napisał. :)

To jest troche odwazne ale jak sie uda to masz kompa jak się patrzy :)

za 50 zł (już w tym przesyłka) mogę sprzedać DDR3 800 OCZ - jak nie podkręcasz procka to będą ok

Edytowane przez Madzina

Spróbuj zrobić to co bany napisał. :)

To jest troche odwazne ale jak sie uda to masz kompa jak się patrzy :)

za 50 zł (już w tym przesyłka) mogę sprzedać DDR3 800 OCZ - jak nie podkręcasz procka to będą ok

Są takie pamięci? ;O myślałem że minimum to 1333 a nie 800 może ci się pomyliło z DDR2?