kowaljanok 0 Napisano 2 Września 2020 Udostępnij Napisano 2 Września 2020 Witam wszystkich forumowiczów Zacząłem niedawno zajmować się hobbystycznie programowaniem i natknąłem się na problem z codeblocks. Kiedy pisze kod moje IDE koloruje konkretne elementy, jednak kiedy dany kod kopiuje do LibreOffice Writer, tekst jest czarny. Chciałbym, aby stworzone kolory zostały, jednak nie znalazłem żadnej opcji, która to umożliwia. Szukałem też w internecie, ale niestety nie udało się.Będę wdzięczny za każdą dobrą radę. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1366 Napisano 2 Września 2020 Udostępnij Napisano 2 Września 2020 Za kolorowanie tekstu (wyróżnianie) odpowiedzialne jest środowisko IDE. Jeśli chcesz mieć kolorowy tekst w zewnętrznym edytorze użyj do tego Notepad++ z odpowiednią składnią pod dany język. Cytuj Link to post Share on other sites
kowaljanok 0 Napisano 2 Września 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2020 Pomocny post z innej strony:Możliwe, że brak tam obsługi Rich text ,nie używam go ale może ten plugin pomoże:(kopiowanie z phpstorm działa ok przy wklejaniu do Libre styl/kolory zachowane)http://wiki.codeblocks.org/index.php/Source_Exporter_plugin Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1366 Napisano 2 Września 2020 Udostępnij Napisano 2 Września 2020 Program Notepad++ jest bardzo uniwersalnym edytorem pod programowanie również. Dlaczego chcesz używać Libre? Wybierasz język programowania i możesz bezpośrednio w edytorze pisać kod, który na bieżąco będzie wyróżniany. Nie widzę sensu wklejać kod pod Libre czy innego office, kiedy jest bardzo dobry program do tych spraw, który używają programiści. Nikt nie będzie w office klepał linijek kodu. Cytuj Link to post Share on other sites
DawidLonux 4 Napisano 10 Września 2020 Udostępnij Napisano 10 Września 2020 Dużo lepszym wyborem niż Notepad++ jest Visual Studio Code, dodatków,wspieranych języków czy motywów od groma.Możesz w nim także pisać sobie pliki txt itp.Dodam że bardzo lekki dla sprzętu. Cytuj Link to post Share on other sites
piotr.potulski 39 Napisano 9 Października 2020 Udostępnij Napisano 9 Października 2020 Kwestia tego czym IDE wypełnia schowek podczas kopiowania. CB wrzuca czysty tekst. Kolorowanie składni jest zachowywane podczas kopiowania z tego co wiem w CLion (płatne, studenci mogą dostać za darmo), przy okazji mniej niż w przypadku code blocks okazji do przeklinania. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts