Zyziu 0 Napisano 21 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Witam. Podkręciłem procesor do 2.6GHz Wyłączyłem EIST i C1E i zapisz. Komputer nie chciał władować systemu, czarny ekran. Postanowiłem go wyłączyć i zrobić clear cmos. Po włączeniu komputera wszystko się załadowało. Zmieniła mi się nazwa Procesora ale jak włączyłem EIST wszystko wróciło do normy tylko jedna sprawa mnie zaniepokoiła. Chodzi o to że w Everest pokazuje mi temperaturę proesora 24*C a rdzeni: pierwszego 38 drugiego podobnie. Przed tym clear cmosem temperautry były identyczne czyli temperatura procesora wynosiła 24 to było na rdzeniu 1 i 2 też 24 i temperatura zmieniała sie tak samo na kazdym ze rdzeni było tak samo jak na procesorze. Teraz jest zupełnie inaczej. Co to może być? Co trzeba zmienić w biosie. Podzespoły takie jak mam w sigu. Proszę pomóżcie. Chcę także dodać że chodzi na 1.8GHz Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Andrzej Michalski 1 Napisano 21 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Wstawiamy fotki o szerokości max 640 px Cytuj Link to post Share on other sites
gormar 0 Napisano 22 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Praktycznie nie jest możliwe, żebyś wcześniej miał temperaturę procesora równą temperaturze rdzeni. Pomiary są wykonywane w różnych punktach. Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 22 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Wychodzi na to, że wcześniej miałeś źle ;P Zawsze temperatura "Procesor" jest niższa od "Rdzeń 1/Rdzeń 2" lub "Dioda procesora". Cytuj Link to post Share on other sites
Zyziu 0 Napisano 22 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Hmm, dziwne. Wydawało mi się, że wcześniej było lepiej a teraz mi wariuje. Ok dziękuje za informacje. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
matej 63 Napisano 22 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 U mnie na starym BIOS'ie było tak jak u autora, czyli temp. procesora była mniejsza od temp rdzeni o ok. 10*C. Niedawno gdy wgrałem nowego temperatura się wyrównała, czasem nawet temp. procesora jest większa (nie więcej niż 2*C) od temp. rdzeni. Nie wiem czym jest to spowodowane Cytuj Link to post Share on other sites
Warrk 5 Napisano 23 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 @matej W nowym biosie miales inny offset i tyle, jak masz speedfana to w zakladce advanced mozesz sobie to przestawic niezaleznie od wersji biosu, zazwyczaj takie poprawki maja na celu zblizenie odczyto do wartosci realnej @zyziu Temperaturki sa jak najbardziej w porzadku nie ma sie czym martwic, roznice miedzy rdzeniami a procesorem sa normalne. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts