Skocz do zawartości

Temperatura po clear CMOS, proc:25, rdz1:40, rdz2:40

Recommended Posts

Witam. Podkręciłem procesor do 2.6GHz Wyłączyłem EIST i C1E i zapisz. Komputer nie chciał władować systemu, czarny ekran. Postanowiłem go wyłączyć i zrobić clear cmos. Po włączeniu komputera wszystko się załadowało. Zmieniła mi się nazwa Procesora ale jak włączyłem EIST wszystko wróciło do normy tylko jedna sprawa mnie zaniepokoiła. Chodzi o to że w Everest pokazuje mi temperaturę proesora 24*C a rdzeni: pierwszego 38 drugiego podobnie. Przed tym clear cmosem temperautry były identyczne czyli temperatura procesora wynosiła 24 to było na rdzeniu 1 i 2 też 24 i temperatura zmieniała sie tak samo na kazdym ze rdzeni było tak samo jak na procesorze. Teraz jest zupełnie inaczej. Co to może być? Co trzeba zmienić w biosie. Podzespoły takie jak mam w sigu. Proszę pomóżcie. Chcę także dodać że chodzi na 1.8GHz Pozdrawiam.

U mnie na starym BIOS'ie było tak jak u autora, czyli temp. procesora była mniejsza od temp rdzeni o ok. 10*C. Niedawno gdy wgrałem nowego temperatura się wyrównała, czasem nawet temp. procesora jest większa (nie więcej niż 2*C) od temp. rdzeni. Nie wiem czym jest to spowodowane :P

@matej

W nowym biosie miales inny offset i tyle, jak masz speedfana to w zakladce advanced mozesz sobie to przestawic niezaleznie od wersji biosu, zazwyczaj takie poprawki maja na celu zblizenie odczyto do wartosci realnej

@zyziu

Temperaturki sa jak najbardziej w porzadku nie ma sie czym martwic, roznice miedzy rdzeniami a procesorem sa normalne.