Skocz do zawartości

PC do gier max 3500 zł

Recommended Posts

Cześć,

zwracam się z prośbą o pomoc w wyborze PC  Wymagania co do sprzętu jak poniżej:

Zastosowanie komputera : gry różne single + multi

Maksymalna kwota : chciałbym 3000, ale jeżeli warto dołożyć to max do 3500

Kiedy zamierzam kupić komputer? : we wrześniu

Których części potrzebuję : sama skrzynka

Czy będę podkręcać sprzęt? : nie przewiduję

Rozdzielczość mojego monitora i model : 21,5'' monitor LG IPS LED serii EA53 FHD

Specjalne wymagania : szybki ssd, w przyszłości podpięcie drugiego monitora

Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : brak

Własna propozycja zestawu : po lekturze w sieci pomyślałem o czymś takim: https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=702171

Inne : interesuje mnie sklep typu morele lub inny z opcją taniego montażu, nie zależy mi na RGB, a na jakości sprzętu (np. obudowa), dysk 500gb mi nie wystarczy, posiadam kupony na 600 zł w empiku – da radę coś tam znaleźć? Czy będzie różnica pomiędzy zestawem 2x500gb a 1x1tb?

Dodatkowo mam trzy pytania:

1. Posiadam Win 8 zakupiony w 2013 roku, później aktywowany darmowy Win 10 (kiedy była taka możliwość). Czy mogę, a jeżeli tak to w jaki sposób, taki Windows przenieść na kompletnie nowy sprzęt?
  2. Obecnie monitor podpięty jest kablem HDMI-HDMI. Czy do nowego komputera będzie lepiej podpiąć go w inny sposób? Jaki?
  3. Dodatkowo, poza budżetem czy polecilibyście jakiś monitor w cenie 600-800 zł, który byłby wyraźnie lepszy od tego, który posiadam? W zamyśle chciałem dozbierać i w przyszłym roku kupić jakiś ekran 4k 120-144hz, ale też nie wiem czy jest sens z takim zestawem.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc! 

Edytowane przez funlix

W Twoim zestawie brakuje chłodzenie procesora i dołożyłeś ssd 500gb,a chcesz 1tb

Np taki zestaw:

https://proline.pl/koszyk/09c5bfad

plus dysk ssd z empiku akurat za 600zł

Tylko to trochę ponad budżet. Zestaw 2981 plus dysk 593 zł.

A tam w proline montaż z kodem PROPRO za darmo.

• Popieram 1

Jako, że nie mogę edytować posta to napiszę nowy.

Zmieniłem plany co do budżetu na taki max, którego już nie chcę przekraczać.

Aktualne informacje:

Zastosowanie komputera : gry różne single + multi

Maksymalna kwota : max 4200 zł (bez SSD, na który jest oddzielny budżet, czyli kody na 600 zł w empiku + dopłata do 100 zł)

Kiedy zamierzam kupić komputer? : we wrześniu

Których części potrzebuję : sama skrzynka

Czy będę podkręcać sprzęt? : nie przewiduję

Rozdzielczość mojego monitora i model : 21,5'' monitor LG IPS LED serii EA53 FHD

Specjalne wymagania : szybki ssd, w przyszłości podpięcie drugiego monitora

Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : brak

Własna propozycja zestawu : po lekturze w sieci złożyłem dwa koszyki (dwie różne karty graficzne):
1) https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=702281
2) https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=702283

Inne : interesuje mnie tylko sklep morele (mam pozytywne zdanie o nich, pomimo że może być drożej), nie zależy mi na RGB, a na jakości sprzętu (np. obudowa),

SSD na empiku z wykorzystaniem kodów na 600 zł plus mogę dołożyć do 100 zł, ale żebym mógł wykorzystać musi być z oferty empik.com, co myślicie o tym?:

https://www.empik.com/dysk-ssd-kingston-kc2000-skc2000m8-1-tb-m-2-pci-express-kingston,p1237005387,elektronika-p

Dodatkowo mam kilka pytań:

1. Posiadam Win 8 zakupiony w 2013 roku, później aktywowany darmowy Win 10 (kiedy była taka możliwość). Czy mogę, a jeżeli tak to w jaki sposób, taki Windows przenieść na kompletnie nowy sprzęt?
  2. Obecnie monitor podpięty jest kablem HDMI-HDMI. Czy do nowego komputera będzie lepiej podpiąć go w inny sposób? Jaki?
  3. Dodatkowo, poza budżetem czy polecilibyście jakiś monitor w cenie 600-800 zł, który byłby wyraźnie lepszy od tego, który posiadam? W zamyśle chciałem dozbierać i w przyszłym roku kupić jakiś ekran 4k 120-144hz, ale też nie wiem czy jest sens z takim zestawem.
  4. Czy chłodzenie jest wystarczające?
  5. Czy zasilacz jest wystarczający i czy warto zmienić 80 plus bronze na 80 plus gold?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc! :)

Wybrałbym zestaw z 5700xt tylko dołożył bym do wersji od Saphirre, SSD jak dla mnie Adata co Ci linkowalem tańsza i lepsza.

Co do windowsa jak to nie była wersja OEM(przypisana do sprzętu) to legalnie możesz jej używać na nowym sprzęcie. Jak to zrobić Google pomoże.

Chłodzenie i zasilacz są wystarczające.

Co do SSD to taniej jest kupując na proline, ale tak jak pisałem w przypadku SSD interesuje mnie oferta empik.com :P

Czy obecna konfiguracja na pewno do siebie pasuje (odpowiednia ilość slotów, odpowiednia ilość miejsca w obudowie, moc zasilacza itp)?

Dzięki za pomoc :)

Edytowane przez funlix