kaktus102 0 Napisano 21 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Witam Jako, że się za bardzo nie znam na komputerach proszę Was o pomoc. Udało mi się złożyć coś takiego https://proline.pl/koszyk/dc496744 ale nie wiem czy wszystko będzie ze sobą współgrało. Brakuje mi tutaj zasilacza i może jakieś komponenty zamienić na inne? Jeszcze mam pytanie odnośnie obudowy. Czy wiatraki będą świeciły z tą płyta główna czy to nie ma znaczenia. Już tyle się naczytałem, że sam nie wiem. Komputer dla dziewczynki 9 letniej. Do podstawowych zastosowań i gierek. Na obecna chwilę nie będzie w pełni wykorzystany ale myślę, że na jakiś czas w przyszłości starczy. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie olo163 1264 Napisano 22 Sierpnia 2020 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 Nie oceniam, twoja wola ale w co dziecko chce grać? Zestaw złożony budżetowo ale wg mnie poprawnie. Osobiście dysk zmieniłbym na wydajniejszy M2 nvme, np.: https://proline.pl/kingston-ssd-m-2-pci-e-nvme-500gb-2200-2000mb-s-sa2000m8-500g-p1374636 Drugi plus wymiany to brak kabli zasilającego i sata. Wg tego co podaje gigabyte na stronie płyta posiada RGB LED Header czyli powinno działać http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/b450m_ds3hrev_10#kf Karta graficzna wydajnościowo ok, ale to budżetowa konstrukcja więc najcichsza i najchłodniejsza nie będzie ale w tym budżecie to rozsądny wybór. Obudowa rozumiem musi się świecić? Na stronie proline nie ma teraz wg mnie rozsądnego budżetowego zasilacza, ja do tego zestawu polecałbym SPC Vero L3 500w z dc-dc,lub dorzucić do 300 i kupić sesonica gold jakiegoś. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kaktus102 0 Napisano 22 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 Komputer głównie do zastosowań szkolnych, póki co gra w SIMSy a ta gra nie jest wymagająca sprzętowo. Innych gierek póki co nie ma a jak będą to to nie strzelanki tylko przygodówki/platformówki etc.Dysk podmienię na ten co poleciłeś.Tak, obudowa musi świecić/mrugać a najlepiej jakby jeszcze coś w środku ładnie świeciło ale na to już mnie nie stać. Już nie chcę dopłacać więc zasilacz kupie ten tańszy - SPC Vero L3 500w z dc-dc. Zostanie mi jeszcze wybór monitora,głośników klawiatury i myszki (podświetlane). Chyba, że możesz polecić jakiś monitor ok. 24cali do 600zł. Dziękuję. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2184 Napisano 22 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 (edytowane) Jak dla dziecka to nie wiem czy potrzebny jest 5 3600 i osobno karta, może trzeba wybrać Ryzena 5 3400g/3 3200g z wbudowaną karta graficzna a wybrać inne lepsze podzespoły, zwłaszcza że to dla dziewczynki, chłopak prędzej by grał w wymagające gry:) Edytowane 22 Sierpnia 2020 przez wrobel_krk Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 22 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 @up Zgadzam się że dziecko nie wykorzysta ale cpu bym zostawił 3600 na przyszłość, jedynie z GPU pomysł czy nie zjechać do gtx 1650/rx5500xt do simsow itp to i tak za dużo a zanim podrośnie to 1660 i tak się zestarzeje. Na GPU może urwać z 200/300pln spokojnie i kupić chodzenie typu fera3 z RGB to się będzie w środku świeciło a różnicy w wydajności nie zobaczysz a w ciszy pewnie tak. Cytuj Link to post Share on other sites
kaktus102 0 Napisano 22 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2020 Dzięki chłopaki za podpowiedzi i ocenę zestawu. Procesor i kartę graficzną zostawię taką jaka mam w koszyku a nad zmianą chłodzenia pomyślę za jakiś czas. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts