sauberx001 0 Napisano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 Cześć! Po czterech latach mój komputer przestaje sobie dawać rade. Kiedyś tylko grałem i był spoko, ale dzisiaj używam go głównie do grafiki 3d (3ds max) - modelowanie, rendering, symulacje i jest krótko mówiąc kiszka. Chcąc mieć mocarnego pcta muszę wymieniać pojedyncze podzespoły co jakiś czas bo inaczej nie wyrobie finansowo Aktualny setup:Zasilacz Corsair VS Series 450W Procesor Intel Core i5-6600 Karta graficzna EVGA GeForce GTX 960 4Gb Płyta główna MSI B150M PRO-VDH Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 2x8Gb, 2133MHz, CL13 Dyski WD Blue 1Tb + Samsung Evo 860 480Gb Na start chciałbym wymienić CPU i MOBO a resztę pewnie na pół roku zostawić tak jak jest. A teraz pytania do znawców:1) w jaki procek celować? Chwilowo zastanawiam się nad Ryzenem 9 3900x, czy to dobry wybór? Czy jest duży przeskok mocy w porównaniu np z ryzenem 7 3700x tańszym o te 5 stówek? może od niebieskich coś konkurencyjnego? 2) Mobo, czy takie byłoby wporzo do tego cpu? https://www.x-kom.pl/p/448022-plyta-glowna-socket-am4-gigabyte-b450-aorus-elite.html 3) Martwi mnie jeszcze zasilacz, czy on będzie w stanie uciągnąć ten procek czy niestety to kolejne koszty? 4) myśląc przyszłościowo zastanawiam się nad ramem, jest sens dokładać drugą pare takich samych kości? Czy te prędkości to archaizm i lepiej jest sprzedać i kupić cos 3200MHz?? Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam! Cytuj Link to post Share on other sites
fujitime 2 Napisano 20 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 Kurcze jak dobrze bawisz się w grafice 3d ?? Bo pytanie czy jest sens od razu przechodzić w 3900 x a nie poczekać za rok czy 2 zmienić z 3700x na 4900x jak bedziesz umiał więcej to wszystko zależy od cb Cytuj Link to post Share on other sites
Loki1997 56 Napisano 21 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Cześć! Po czterech latach mój komputer przestaje sobie dawać rade. Kiedyś tylko grałem i był spoko, ale dzisiaj używam go głównie do grafiki 3d (3ds max) - modelowanie, rendering, symulacje i jest krótko mówiąc kiszka. Chcąc mieć mocarnego pcta muszę wymieniać pojedyncze podzespoły co jakiś czas bo inaczej nie wyrobie finansowo Aktualny setup: Zasilacz Corsair VS Series 450W Procesor Intel Core i5-6600 Karta graficzna EVGA GeForce GTX 960 4Gb Płyta główna MSI B150M PRO-VDH Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 2x8Gb, 2133MHz, CL13 Dyski WD Blue 1Tb + Samsung Evo 860 480Gb Na start chciałbym wymienić CPU i MOBO a resztę pewnie na pół roku zostawić tak jak jest. A teraz pytania do znawców: 1) w jaki procek celować? Chwilowo zastanawiam się nad Ryzenem 9 3900x, czy to dobry wybór? Czy jest duży przeskok mocy w porównaniu np z ryzenem 7 3700x tańszym o te 5 stówek? może od niebieskich coś konkurencyjnego? 2) Mobo, czy takie byłoby wporzo do tego cpu? https://www.x-kom.pl/p/448022-plyta-glowna-socket-am4-gigabyte-b450-aorus-elite.html 3) Martwi mnie jeszcze zasilacz, czy on będzie w stanie uciągnąć ten procek czy niestety to kolejne koszty? 4) myśląc przyszłościowo zastanawiam się nad ramem, jest sens dokładać drugą pare takich samych kości? Czy te prędkości to archaizm i lepiej jest sprzedać i kupić cos 3200MHz?? Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam! Pod ryzena teraz najbardziej opłacalną płytą jest Msi TomaHawk B550. To płyta za jakieś 800zł a jakością i możliwościami celuje w segment premium. Wszyscy mówią o genialnej sekcji zasilania. Jeśli chodzi o zasilacz, to najlepiej będzie, jak odpalisz sobie jakiś kalkulator i podasz w nim ilość wentyli itd. Ramy do takiego proca trzeba zmienić na jakieś minimum cl16 3200 Mhz na dobrych pamięciach i próbować je kręcić Z procem nie wiem, czy warto czekać. Na początku nowej generacji może być jeszcze większy problem z dostępnością, niż jest w tym momencie. 3900x jest bardzo wydajny, a tak naprawdę jeszcze dokładnie nie wiadomo co będzie oferowała nowa generacja. AMD na razie powiedziało, że w tym roku wyjdą nowe procki Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 21 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Poza dyskami do zmiany masz wszystko, ewnetualnie obecne GPU na przeczekanie. Podaj model obudowy. Budżet na upgrade? Z jakiego silnika korzystasz w 3ds Max , V-ray? CPU, GPU czy render hybrydowy CPU+GPU? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts