Skocz do zawartości

Mobo, procesor i ramy w okolicach 1000zł

Recommended Posts

Cześć, mój aktualny setup jest mocno średni jak na 2020 rok (i tak wymieniłem swego czasu szalonego geforca gt 440 na obecna karte, bylo duzo gorzej):

CPU i5 2320 (chlodzenie stockowe)
MOBO asus p8h61m
RAM 2x 4gb 1333mhz
GPU r9 280x msi gaming,
ZASILACZ jakis zasilacz corsaira 550w
(porządny na pewno, kupowałem go akurat sam, bo zestaw dostałem "w spadku")
OBUDOWA spc brutus (coś takiego, dosyć spora też porządna chyba nawet polecana z tego forum ;p)

DYSK: Umierający HDD 1TB

Budżet na modernizacje ~ 1000-1300zł (im bliżej tysiąca tym lepiej)

Na pewno w pierwszej kolejności zakupie SSD 250gb bo ich ceny są dosyć niskie w porównaniu do czasów gdy ostatnio się tym interesowałem (2015-2016). Oprócz tego wymienić chce MOBO, CPU i RAM'y. Prosiłbym więc o podesłanie zestawu MOBO CPU RAM i SSD do 1300zł. RAMy mogą być uzywane, natomiast cpu i płytę raczej nowe. Dysk to samo.

PS. Gram głównie w MMO, world of warcraft, final fantasy, albo jakiś league of legends.

Dodam, że obecna konfiguracja wystarcza do większości zastosowań, jednak moim rodzicom padła płyta główna w komputerze, zaproponowałem że zakupie im SSD, dam swoje MOBO, CPU, RAMY, wezme ich zasilacz (jest to jakis no name), chcą mi za to wcisnąć tysiaka (wiadomo, że to tak po znajomości z ich strony ;p). Dołoże pare stówek i złożę sobie coś sensownego. Czy kombinuje źle? R9 280x będzie mocno ograniczać? Czy komponenty które wypisałem pociągną na tym ich nonamowym zasilaczu?

Na tym zasilaczu bez problemu postawisz i9 9900K i 2080 Super ;) więc wystarczy

Najtaniej i nieźle przy tych założeniach to:

G.Skill Aegis, 2x 8 GB DDR4 3200 MHz CL16   252  zł

AMD Ryzen 5 3100 3,6/3,9 GHz 4R/8W   481  zł

Patriot P200 256 GB SATA3   148  zł

Gigabyte B450M DS3H (4 fazy)   289 zł

Razem 1170 zł

Możesz dołożyć do fajnego i szybkiego dysku za 220 zł:

Corsair MP510 240GB PCIe x4 NVMe

Edytowane przez _nick_

Na tym zasilaczu bez problemu postawisz i9 9900K i 2080 Super ;) więc wystarczy

Najtaniej i nieźle przy tych założeniach to:

G.Skill Aegis, 2x 8 GB DDR4 3200 MHz CL16   252  zł

AMD Ryzen 5 3100 3,6/3,9 GHz 4R/8W   481  zł

Patriot P200 256 GB SATA3   148  zł

Gigabyte B450M DS3H (4 fazy)   289 zł

Razem 1170 zł

Możesz dołożyć do fajnego i szybkiego dysku za 220 zł:

Corsair MP510 240GB PCIe x4 NVMe

a jakby tak było 1300zł to będzie znacząca poprawa? Czy na takiej płycie i procku można robić jakieś OC w przyszlosci? A co do zasilacza to o corsaira jestem spokojny, chodziło mi o to czy mogę puścić te swoje obecne stare graty na no name zasilacz (bez żadnego gpu).

Znalazłem i5 9400f za 600zł z gw 23msc, może za 550 by dało radę kupić, a wydajnościowo chyba zjada wtedy ryzena?

Poza tym, poleciłeś mi dysk na SATA, a płyta obsługuje dyski M2 które jak czytam charakteryzują się lepszym działaniem. Czy nie lepiej kupić więc SSD na M2? np.

https://www.krsystem.pl/plextor_m9peg_series_ssd_256gb_m.2_pcie_with_heatsink_readwrit-item-50919.html?44028&utm_source=ceneo&utm_medium=referral

Edytowane przez shandala