Skocz do zawartości

Co zmienić w komputerze? :)

Recommended Posts

Witam, z racji tego, że już troche mam swój komputer naszła mnie myśl, a może coś w nim zmienić? Pytanie kieruje do bardziej 'doświadczonych' ludków. :)

i7-7700k

GTX 1080 Palit

z270 gaming m3

16gb ram ddr4

Opłaca się wymienić np karte graficzną na pokroju RTX 2060 albo dołożyć 16gb ramu? Co sądzicie?

Opłaca się wymienić np karte graficzną na pokroju RTX 2060

Nie. Jak już to na RTX 2070/2080

dołożyć 16gb

też nie. 16GB to obecnie standard i do typowych zastosowań wystarczy, a dodatkowa ilość nic nie wniesie.

To ma być zmiana dla zmiany, czy odczuwasz ze do określonych zastosowań sprzęt niedomaga?

Edytowane przez sznib

Nie. Jak już to na RTX 2070/2080

Tzn myślałem nad 2070 albo i nawet 2080, bo jak już wymieniać to na porządną kartę, która posłuży mi znowu przez kilka lat, ale boje się, że np procek nie pociągnie, dlatego wstępnie wspomniałem o 2060...

też nie. 16GB to obecnie standard i do typowych zastosowań wystarczy, a dodatkowa ilość nic nie wniesie.

No tak, ale na przyszłość czy coś lepiej mieć te 16gb więcej, a z tego co widziałem to bardzo tanie kości teraz są.

To ma być zmiana dla zmiany, czy odczuwasz ze do określonych zastosowań sprzęt niedomaga?

No już powoli idzie odczuć w niektórych grach, że sprzęcior niedomaga, dlatego trzeba coś wymienić ;)

Najbardziej właśnie myślałem nad zmianą karty graficznej na RTX 2080, ale czy procesor da rade z taką kartą.

W sumie to jeśli nie musisz (jeśli gry chodzą zadowalająco) to nic bym nie zmieniał. 7700K ma nadal niezłą wydajność, RAM-u też wystarczy. 

Jeśli już coś miałbyś zmieniać to procesor+płyta na lepszy, ale musiałbyś dużo dopłacić, żeby to miało sens.

• 2 tygodnie później...