Skocz do zawartości

Dziwny problem z kablami ethernet i prędkościami łącza


Recommended Posts

Witam, ostatnio założyli mi światłowód i mam dość nietypowe problemy z siecią domową.

Po pierwsze, moja domowa sieć wygląda następująco: światłowód idzie do mojego pokoju do rutera, z rutera jednym kablem jestem podłączony ja i drugim kablem który idzie przez dach do pokoju po drugiej stronie domu mój brat. Problem pierwszy jest następujący, o ile u mnie jest wszystko ok, to u brata który jest połączony kablem od rutera i jeszcze przedłużką ( kupił za krótki kabel ten który idzie przez dach dlatego musiał przedłużkę dać) nie jest ok, bo pokazuje mu dostęp do interetu, ale na speedteście ma upload 0 albo w ogóle ma brak dostępu do internetu. Gdy podłączy tym samym kablem który idzie przez dach bezpośrednio do laptopa (bez przedłużki) internet jest. Można pomyśleć że w takim razie winna jest przedłuzka albo sam splitter, ale niestety to nie takie oczywiste. Jak podłączy się innym kablem i przez przedłużkę, to internet już jest.

Generalnie wiem że to skomplikowane, ale mówiąc w skrócie wszystkie kable są sprawne, przedłużki, splittery, ale jeśli docelowo chce podłączyć się kablem przez dach i przedłużkę to internetu nie ma.

 

Drugi problem, jeszcze dziwniejszy jest taki, że umowę mamy na 100 megabitów, i tyle jest, ale mamy jeden kabel na którym mamy 200 megabitów XD sprawdzałem 10 kabli w różnych konfiguracjach, na 3 komputerach i w każdym przypadku na tym jednym jedynym kablu na każdym komputerze jest 200 megabitów. Kupiłem dziś identyczny kabel, w tym samym sklepie (carrefour na sali, firma poss, 20m) i co? Na nim internet jest 100 megabitów na każdym komputerze :D Nie wiem co to za cuda się dzieją, ale dla mnie to niewytłumaczalne, szczególnie ta sprawa z przepustowością łącza. Mam dwa identyczne kable, kupione w tym samym sklepie z tego samego wieszaka i na jednym kablu idzie 200 megabitów mimo tego że mamy internet 100, a na drugim jest tyle ile teoretycznie powinno, czyli 100. I jakby co te 200 megabitów jest faktyczne, bo sciągałem na steamie ta samą grę i na kablu 100 megabitów ściągnęło 2 razy dłużej niż na tamtym magicznym.

 

Jest mi to w stanie ktos logicznie wytłumaczyć? :D

 

EDIT: Sprawa z 200-oma megabitami wyjaśniona, na ruterze od dostawcy internetu (jakiś huwaei) na jednym slocie idzie 200, nieważne jakim kablem, a na pozostałych dwóch jest stówa. Zostaje problem połączenia brata.

Edytowane przez stiffmeister
Link to post
Share on other sites

200Mbps przy umowie na 100Mbps? Chciałbym aby t-mobile zrobił mi taką niespodziankę...

Sprawdź czy kable które podłączasz do przedłużki są tej samej kategorii. Nie wiem czy to może być realny problem, ale wydaje mi się że jeśli podłączysz np.: kabel cat. 6 do przedłużki cat. 5e to może nie zadziałać.
Pozostaje jeszcze kwestia długości kabla z przedłużką i wewnętrznych oporów kabla.
No i co z ekranowaniem? Dach może być blaszany, a to może powodować problemy z przesyłem.
Oczywiście wszystko to teoria.

Zacząłbym od testów z pingowaniem. Na komputerze brata spróbuj pingować router i zobaczyć jaki jest ping. Jak ping będzie okey to może ustaw jakiś dysk sieciowy na swoim komputerze i sprawdźcie czy prędkości wewnętrzne będą odpowiednie.

Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...