szczepaniu 0 Napisano 14 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2020 (edytowane) Witajcie Mam problem z siostry komputerem. Kilka dni po rzekomej nie pracy komputera komputer nie wstaje brak obrazu. Po wciśnięciu przycisku power wentylatory się kręcą na maksymalnych obrotach cały czas i nic nie pomaga i buzzer nic nie mówi. Wiec pomyślałem uszkodzona płyta główna. Kupiłem na allegro płytę używaną lecz problem nie ustąpił tylko są 2 piknięcia film poniżej. https://www.youtube.com/watch?v=NOkOW2-GXUc Komputer miał zrobione oc z pół roku temu. -Sprawdzałem komputer na innym zasilaczu i efekt jest ten sam -Karta Graficzna była wrzucona do innego komputera i działa -Kupiłem inne pamięci ram (ten sam model) i problem nie ustępuje Płytę sprawdzałem na 2 procesorach na fx 8120 i na athlonie(sprzedający dorzucił mi go do kompletu bo używał razem z płytą) i problem się nie zmienia Były robione resety biosu Mi już ręce opadają bo nie wiem co jest Specyfikacja wszystkiego CPU FX8120 i Athlon II x4 640 Mobo Asus M5A78L-mlx V2 Ram kingston 1333mhz 8gb (2x4gb ) oraz Kingston 1333mhz 2x1 gb Gpu Gtx 970 msi gaming PSU Silentium pc vero l1 500w Edytowane 14 Lipca 2020 przez szczepaniu Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 14 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2020 Masz tam chyba zintegrowana grafike na plycie glownej ? Wiem ze karta graficzna sprawna ale sprobuj jeszcze odpalic komputer bez tego GTX 970. Sprawdzales monitor np. podpinajac go do jakiegos laptopa ? Cytuj Link to post Share on other sites
szczepaniu 0 Napisano 14 Lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2020 Monitor jest napewno sprawny Po wyjęciu karty jest to samo. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 14 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2020 Ja tam słyszę 3 piknięcia. W przypadku biosa AMI wskazuje to na problem z ramem lub kontrolerem pamięci. Przetestuj na wszystkich kościach pojedynczo, może któraś wysiadła. Cytuj Link to post Share on other sites
szczepaniu 0 Napisano 14 Lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2020 Zapomniałem dopisać ale to też było sprawdzane A czy jest jakoś możliwe że płyta z tym ramem co mam może nie współgrać. Czy kupować innego producenta ram ? Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 14 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2020 Mało prawdopodobne żeby nie współpracowały. I tak już wydałeś z tego co piszesz mały majątek na ratowanie dawno wymarłej platformy. Zrób sobie przysługę i przejdź na AM4. Cytuj Link to post Share on other sites
Kamil369 54 Napisano 15 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2020 Jak Ci ręce opadają to daj do serwisu i nie męcz się. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts