skubany31 0 Napisano 13 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2020 Cześć! w sobotę zrobiłem upgrade kompa co wiązało się z wymianą chłodzenia. Aktualnie posiadam Cooler Master MasterLiquid ML240L RGB 2x120mm, a chłodzi ono Ryzena 5 3600X (nie podkręcałem).Wszystko działa spoko, tylko wentylatory są strasznie głośne tj. w momencie kiedy maja małe obroty są praktycznie niesłyszalne, natomiast kiedy temperatura wzrasta, a co za tym idzie obroty również, to jest odgłos startującego boeinga. I szczerze przyznam, mam dość atrakcji typu cisza -> boeing -> cisza -> boeing.W związku z tym w oprogramowaniu udostępnianym przez producenta MOBO (Gigabyte) zacząłem bawić się zmianą krzywej wentylatorów, żeby nie zmieniały tak często obrotów i wyszło mi coś takiego jak na zamieszczonym zdjęciu - https://zapodaj.net/2095f337f42f4.jpg.htmlTestowałem to ustawienie przez chwilę w grze - Wiedźminie 3 i średnia temperatura procka to ok 60 stopni. Czasem są skoki do 68-70, ale po 2-3 sekundach z powrotem jest 60, a nawet mniej.Ogólnie oprócz AIO obudowa posiada 3 dodatkowe wiatraki z przodu i jeden z tyłu, wszystkie 120mm.I tutaj nasuwa mi się pytanie, czy taka krzywa zda egzamin, czy może być coś nie tak? Pytam, bo jeszcze nigdy nie zmieniałem ustawień wentylatorów i wolę się upewnić, że robię to w miarę ok. No i nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie, czy pompę od AIO powinienem wrzucić na program pt. cały czas obroty 100%? Aktualnie nic tam nie zmieniałem i mam włączony w niej tryb "Normalny". Mam nadzieję, że w miarę udało mi się nakreślić temat.Z góry pięknie dziękuję za pomoc! Cytuj Link to post Share on other sites
danieloslaw1 154 Napisano 13 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2020 sprawdz czy w biosie nie ustawia sie 1.4v dla cpu. jeśli tak to wez go daj na np 1.2v i testuj a najlepiej 1.3 i sprobuj podkręcić. możes sobie na spokojnie ustawić np od 0 do 70stopni 30% wentylatorów i dalej np krzywa do góry 100% dla 85 stopni Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2184 Napisano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2020 (edytowane) sprawdz czy w biosie nie ustawia sie 1.4v dla cpu. jeśli tak to wez go daj na np 1.2v i testuj a najlepiej 1.3 i sprobuj podkręcić. możes sobie na spokojnie ustawić np od 0 do 70stopni 30% wentylatorów i dalej np krzywa do góry 100% dla 85 stopni Mi to pomogło, sprawdzilem przy ilu procentach jeszcze nie hałasują, dałem na równo do 70 stopni ta wartość a potem już praktycznie max bo i tak praktycznie ten sam hałas niezależnie od obrotów, ale myślę kupić inne wentyle do chłodnicy a te przełożyć gdzie indziej, tylko ja mam chłodnice z przodu Edytowane 19 Sierpnia 2020 przez wrobel_krk Cytuj Link to post Share on other sites
fastest 0 Napisano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2022 Cześć, ja mam takie pytanie odnośnie AIO czy jest sens i czy w ogóle można tak zarządzać pompą AIO, żeby np. uruchamiała się dopiero dajmy na to jak procesor osiągnie 45C do tego czasu jej wiatraki wyłączone i stosujemy do chłodzenia wnętrza tylko pozostałe skrzydła mam ich jeszcze x3, czy to nie szkodzi samej pompie i wpłynie na kulturę, pytam bo często wykonuje przez cały dzień jakieś tematy biurowe ew. film i temp mam w okolicach 40C a pompa chodzi na ok. 20% wtedy a pozostałe wiatraki ok. 50%, nigdzie nie znalazłem takiego wątka prośba o info pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts