Shepard3 0 Napisano 3 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 Ryzen 5 1600AF + Scythe Mugen 5RX 5700 Gigabyte Gaming OCMSI B450M Mortar MaxPatriot Viper 2x8Gb 3200Supremo M2 550WBX500 480gbMam następujący problem, komputer resetuje się tylko podczas gry. Najczęściej następuje to po paru sekundach. Nie ma przy tym żadnego błędu, monitor traci sygnał, wentylatory wchodzą na wyższe obroty i pomaga tylko reset. W dzienniku zdarzeń jest tylko "kernel 41". Części są nowe, jedynie dysk ma pół roku. Brak jakiegokolwiek OC, system świeży, sterowniki wszystkie najnowsze, razem z biosem i chipsetem. Komputer sprawdzany Memtestem, Funmarkiem, OCCT oraz różnymi benchmarkami i jest wszystko w porządku. Temperatury również. Wcześniej miałem starego XFX 550W, profilaktycznie wymieniłem go na Supremo M2 550W i problem nadal występuje, więc to raczej nie zasilacz. Co najlepsze na sterownikach 19.8.1 z bodajże sierpnia problem nie występuje, tzn zdarzył się raz w Wiedźminie 3, zawsze w tym samym miejscu, poza tym ograne dziesiątki gier bez problemu. Ale granie na starych sterownikach nie jest zadowalającym rozwiązaniem problemu. Sterowniki zawsze usuwane w trybie awaryjnym DDU. Naprawdę to wszystko spowodowane byłoby sterownikami?Liczę na Waszą pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
Han44 659 Napisano 3 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 Według producenta Twojej grafiki to zasilacz min 600w https://www.amd.com/en/products/graphics/amd-radeon-rx-5700 w danych technicznych popatrz ,wiem że zaraz znajdą się tacy co powiedzą że na 500w im chodzą w/w gpu, ale aby mieć pewność bynajmniej do psu to sprawdź na mocniejszym min 600w moim zdaniem to jest za słaby zasilacz. Ile wentylatorów Ci się kręci w obudowie ,czy podkręcona grafa i procek to też ma wpływ na wydajność psu. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 3 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 Jest jeszcze jedna rzecz, jeżeli ta grafa pracowała przez pewnien czas z tym xfx'em to istnieje prawdopodobieństwo, że mógł ją uszkodzić dając niestabilne napięcie do niej. Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 3 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 Przeciez te wszystkie rekomendowane wymagania sa podawane dla zasilaczy no name wiec powinno wszystko dzialac bez problemu na tym co teraz masz. Ten XFX to tez kiedys byly bardzo dobre zasilacze ze wszystkimi zabezpieczeniami wiec watpie zeby cos uszkodzil Cytuj Link to post Share on other sites
Han44 659 Napisano 3 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 XFX kolega zaznaczył że to już leciwy więc może być trafiony, a co do no name to supremo to też nie czołówka, kernel 41 to problem z zasilaniem, więc aby wykluczyć psu to trzeba sprawdzić na mocniejszym i dobrze trzymającym napięcia psu,miałem kiedyś podobny problem na corsair 750 ax z gpu 970 okazało się że nie trzymał dobrze 5v i poszedł na reklamację wymiana na 760ax na moją korzyść, przechodził wszystkie testy furmarki occt i co było możliwe a w przeglądarce potrafił wywalić. Cytuj Link to post Share on other sites
Shepard3 0 Napisano 3 Lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 (edytowane) Dzięki za zainteresowanie tematem. Sam bym winił zasilacz, gdyby nie to, że na tych jednych konkretnych sterownikach GPU problemu nie ma. Ograłem na nich 3/4 Wiedźmina 3, splatynowałem Resident Evil 3 Remake i sprawdziłem dużo innych gier. A wszystkie inne późniejsze sprawiają problem. Jak złożyłem komputer jakoś w kwietniu, to na początku potrafił gasnąć monitor, brak sygnału, myszka i klawiatura jakby nie były podłączone i to wszystko podczas przeglądania internetu czy po prostu gdy nic nie było robione. Wczoraj z ciekawości przełożyłem kartę w inny slot PCIe i jedyna różnica była taka, że pierwszy reset nie spowodował braku sygnału, tylko normalnie był obrazem i nie musiałem ręcznie resetować. Edytowane 3 Lipca 2020 przez Shepard3 Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 3 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 Mialem kiedys problem z radeonem od sapphire - na najnowszych sterownikach byla bardzo niska wydajnosc, na starych oryginalnych z plyty wszystko bylo w porzadku Przypuszczam ze masz Windowsa 10 - moze jakas aktualizacja systemu powoduje ten problem ze sterownikami ? Nie wiem co mam Ci poradzic - masz mozliwosc przetestowac karte na innym komputerze na tych najnowszych sterownikach ? Cytuj Link to post Share on other sites
minas_trith 28 Napisano 3 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 nowsze sterowniki=inne działanie karty. Może bierze akurat te 2 waty za dużo dla zasilacza podczas grania i jest zwałka>\? mimo wszsytko na początku mocniejszy zasilacz proponowałbym. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 3 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 jak ci wentylator gpu leci na maksa to typowo grafa robi problem Cytuj Link to post Share on other sites
Shepard3 0 Napisano 3 Lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 Po naciśnięciu "power" zawsze odpalają się wentylatory na GPU, po chwili się wyłączają. W przypadku mojego problemu chodzą cały czas, póki nie zresetuje PC. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 3 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 Dobra, masz możliwość podmiany zasilacza na inny, również markowy o mocy co najmniej 600W? Cytuj Link to post Share on other sites
andrei 794 Napisano 4 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2020 Wy się dobrze czujecie z tym zasilaczem? Zestaw z: Ryzen 5 3600 ASRock B450 GAMING K4Gigabyte RX 5700 GAMING Viper 2x8GB 3200MHz CL16 SX 8200 Pro 512 GB NVME przy zasilaczu Seasonic Core GM 500W bez problemowo daje radę i ma spory zapas. Tutaj zamiana zasilacza na minimum 600w nic nie da, problem leży gdzieś indziej. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 4 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2020 Ja się kierowałam linkiem w pierwszym poście gdzie jest napisane, że wg specyfikacji producenta grafy rekomendowany jest zasilacz 600W. No i co innego Seasonic a co innego zasilacz autora wątku. Podejrzewam, że grafie mógł zaszkodzić stary XFX, który nie dał rady dać stabilnego napięcia do bardziej wymagającej grafy. Cytuj Link to post Share on other sites
Shepard3 0 Napisano 4 Lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2020 Nie mam możliwości sprawdzić na innym zasilaczu i byłbym bardzo zdziwiony gdyby to była jego wina. W odpowiednim dziale zapytałem o zasilacz, to spokojnie dobra 450W byłaby ok. Power Supply w OCCT, który obciąża zasilacz również przechodzi bez problemu. Cytuj Link to post Share on other sites
andrei 794 Napisano 4 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2020 Niestety, ale póki co będziesz musiał kombinować ze sterownikami do grafiki. Innego wyjścia nie ma. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 4 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2020 (edytowane) Błędy Kernel Power(41) ich przyczyną może być pamięć ram lub zasilanie. W pierwszej kolejności przywróć ustawienia fabryczne bios i ponownie załaduj profil pamięci X.M.P. Potem wykonaj test pamięci ram(memtest). Profilaktycznie warto podmienić kabel sata od dysku i sprawdzić zapięcia wszystkich wtyczek zasilających podzespoły komputera. Aktualizacja bios wskazana może poprawić stabilność platformy i współprace z nowymi podzespołami ale tę operację warto przeprowadź dopiero po sprawdzeniu pamięci ram. Edytowane 4 Lipca 2020 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
MariuszB35PL 617 Napisano 5 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2020 (edytowane) Masz grafikę Amd. Jeśli masz oc pamięci to może być pierwsza przyczyną resetu, kolejna, najnowsze sterowniki Chipsetu AMD wgraj koniecznie, kolejne, jeśli używasz nakładek do monitoringu FPS, msi afterbyrner czy tego wbudowanego w sterownik AMD to przestań tego używać. Kolejne Oc grafiki nie rób, undervolting też nie rób, kartę zostaw na stock, kolejne, sterowniki grafiki 20.4.2 wgraj, usuwając poprzednie DDU w trybie awaryjnym, kolejne wgraj wszystkie Frameworksy, kolejne wszystkie updaty windowsa, a zdecydowanie update windowsa do wersji 2004, jak nie masz w win update w systemie to ściągnij takie narzędzie ze strony MS. Zaktualizuj BIOS do najnowszej wersji. Ale zrób reset Biosu jeśli coś w nim kombinowałeś. Sam się borykałem z różnymi problemami z moim RX 5700xt. Od kiedy zrobiłem to co ci napisałem nie mam żadnego problemu karta śmiga jak trzeba. Edytowane 5 Lipca 2020 przez MariuszB35PL Cytuj Link to post Share on other sites
Shepard3 0 Napisano 7 Lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2020 Dzisiaj będę testował. Co zrobiłem:- sterowniki pobrałem 20.4.2 WHQL ze strony Gigabyte, wcześniej DDU w trybie awaryjnym - sterowniki do chipsetu najnowsze, BIOS też - Windows najnowszy (2004) - DirectX najnowszy - Framework najnowszy Jeszcze raz sprawdziłem czy wszystko jest dobrze podłączone, przy okazji wyciągnąłem baterię z Biosu. Karta od początku stock, bez UV. Ram sprawdzony Memtestem, Power Supply w OCCT bez problemu, Furmarki czy inne benchmarki również. @MariuszB35PL też miałeś podobny problem? Cytuj Link to post Share on other sites
MariuszB35PL 617 Napisano 8 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2020 A różne błędy miałem okazało się u mnie że Oc Ramu nie lubi się z AMD ch.. wie czemu. Dałem na def i jest dobrze. Jak robiłem OC karty to samo, najśmieszniejsze że potem faktem ustawienia karcie na def a nadal się sypało musiałem sterowniki ddu na czysto instalować i po tym było znowu Ok. Uznałem w końcu że Ryzen 3600 który mi boostuje do 4.150 ghz all core nie potrzebuje Oc na 4.2, to samo z Ramem 3600mhz Cl17 też nie potrzeba mi 3733 MHz . Może to puste klatek więcej ale z drugiej strony po co? Przy tak wydajnej karcie to i tak wszystko śmiga aż miło . Chyba tylko moje ego cierpi teraz z tego powodu że amd nie lubi u mnie Oc. Zresztą kolega miał podobnie. Potem daj na def wszystko i problem z głowy. Tak że porządek w kompie wskazany. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 9 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2020 Ryzeny są bardzo wybredne jeżeli chodzi o RAM, nigdy nie wiadomo czy będzie chciał współpracować z tym polecanym Cytuj Link to post Share on other sites
Shepard3 0 Napisano 13 Lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2020 Bez zmian, nadal PC zalicza reset. Wróciłem do 19.8.1 i zero problemów. Sam już nie wiem czy to kwestia sterowników czy karty. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 13 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2020 Czy masz wszystkie aktualizacje systemu? Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 13 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2020 A podmieniłeś zasilacz? Cytuj Link to post Share on other sites
Shepard3 0 Napisano 13 Lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2020 Tak wszystko aktualne. Wcześniej miałem XFX Core 550W i było identycznie, aktualnie Supremo M2 550W Gold. Cytuj Link to post Share on other sites
Snakebite 0 Napisano 1 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 (edytowane) Miałem taki sam problem - komputer resetował się tylko w grze w starego Robocrafta, nowsze gry działały. Rozwiązaniem była aktualizacja biosa płyty. Nowy komputer, nietypowy, bo w 13 litrowej obudowie z 2019 roku (tej starej) H1 NZXT wersja 1 zmieściłem: 33 cm kartę ASrock AMD RADEON RX 6900XT Phantom Gaming, obudowę trzeba było drastycznie przerobić bo nie mieściła się na długość i na głębokość, ale finalnie wszystko się zmieściło i od zewnątrz wygląda idealnie, nie widać jak jest upakowana. Pozostałe składniki: MOBO: x570 Phantom Gaming ITX/TB3 AMD Ryzen 5 5600X 3,7 GHZ (0% bottleneck z kartą grafiki w tej konfiguracji do gier) Samsung SSD 970 EVO PLUS 2TB 32GB RAM 3600 CL16 Corsair Vengenance LPX Zasilacz, chłodzenie - fabryczne w obudowie H1 NZXT Sprawdzałem w kolejności: - sterowniki - kości ramu - kable zasilania/alternatywne połączenia - BIOS płyty, który rozwiązał problem. miałem jeszcze w planie: - podłączyć inny zasilacz - skonfigurować system z inną MOBO - użyć innego procesora Głównym podejrzanym od początku był zasilacz, za słaby, za mały na kartę grafiki. Jednak nie dawało mi spokoju, że komputer przechodzi wszstkie benchmarki i wymagające gry bez problemów, a resetuje go stary Robocraft. Ta mocno za duża na obudowę karta grafiki posiada 3x8 pinowe gniazda zasilania GPU (bierze do 300W bez kręcenia, ale producent wymaga 850W zasilacza) natomiast zasilacz NZXT PSU SFX oryginalny z tej obudowy ma 650W i tylko 2 wyjścia zasilania na GPU, trzecie jest dla CPU, przez co na jednym z wyjść zasilania GPU zastosowałem rozdzielacz 8pin na 2x 8pin aby obsłużyć całą kartę grafiki. Nieprofesjonalnie, ale zakładałem, że będzie OK bo markowy PSU NZXT z jedną 12V linią nie powinien nawet zauważyć problemu z takim połączeniem. Mimo objawów, że zasilacz sobie nie radzi, okazało się jednak problemem jest przestarzały BIOS płyty. Czyli rację mają ci, którzy twierdzą, że wymagane moce GPU podaje się na wyrost dla nonamowych PSU oraz że markowy zasilacz nie potrzebuje żadnego nadmiaru mocy. Mam nadzieję, że komuś to pomoże. Pozdrawiam Edytowane 2 Lipca 2022 przez Snakebite Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts