buszi 5545 Napisano 18 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 (edytowane) Ciekawy materiał o giełdach komputerowych, grach, vhs, piractwie i latach 80/90. Sam nigdy nie byłem na takiej giełdzie ale miałem kolegę w szkole podstawowej, którego ojciec był elektronikiem i jeździł co tydzień do Wrocławia. Kumpel zawsze miał nowości, super sprzęt i chodziło się do niego na wagary Edytowane 18 Czerwca 2020 przez buszi 1 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 18 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 Na giełdzie to ja nawet sprzedawałem Tak wiem, jestem starszy od węgla 4 Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17758 Napisano 18 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 Giełdy jak giełdy. U mnie można było, pirackie oprogramowanie kupić normalnie w sklepach Sobota rano jechałem w miasto, wracałem z kilkoma kasetami czy dyskietkami i do końca dnia ogrywanie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1364 Napisano 18 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2020 U mnie można było, pirackie oprogramowanie kupić normalnie w sklepach To było normalne. Sklep z komputerami, dawało się kasetę/dyskietkę i na drugi dzień odbierało zamówienie. Wszystko było prawnie legalne. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1683 Napisano 19 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 U mnie był taki punkt . Szedłeś jak do sklepu dostawałeś katalog i wybierałeś co chciałeś , nagrywane było od ręki . Pamiętam jak zamawiałem pierwszą płytę CD . Czysta verbatim za 30 zł i 70 zł nagranie co sobie tylko życzyłem . Trochę mnie to zdenerwowało bo było wszystko spakowane w formacie DD i podzielone na 1.44mb z tego co pamiętam . Trzeba było pisać komendy dosowe aby to wypakować . Potem , jak się naumiałem to sobie stworzyłem plik bat , gdzie wystarczyło kliknięcie aby rozpakować 30 plików na raz np . Cytuj Link to post Share on other sites
raiders 2666 Napisano 19 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 (edytowane) To było normalne. Sklep z komputerami, dawało się kasetę/dyskietkę i na drugi dzień odbierało zamówienie. Wszystko było prawnie legalne.Pamiętam jak w zielonej Górze zrobili nalota na taki sklep to już końcówka lat 90. W sklepie znaleźli notes z zamówieniami klientów było sporo adresów kilkkro grubszych klientów za takie zakupy i pewnie dalsza odsprzedaż bekneło .... Wtedy to był strach jak policja pod blok podjeżdżała pukała do drzwi a z balkonu leciał PC :D. Ja pamiętam jak pupile swojego pierwszego pirata... Był to half life miodna gierka dałem za nią chyba 30-40zl kumpel ki załatwiał po znajomości. Pózniej miałem już gierki za 10zl co chciałem Edytowane 19 Czerwca 2020 przez raiders Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 19 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 Na bazarach było wszystko ale tu już nie było to, ani to giełda ani nie kupowałeś od rodaka. Same szemrane typy z akcentem rosyjskim xD Czasami z taką facjatą, że strach było podejść i zapytać czy mają daną grę. Pamiętam jak jako 13 czy 14-to latek kupowałem pierwszego pirata, na szczęście wolałem przeważnie dozbierać i kupić oryginał, do dzisiaj kilka się zachowało nawet. Choć niestety powywalałem pudełka dawno temu Ale ta obczajka jak zagadać do gościa by pokazał listę gier na PC, bo na straganie to same filmy i gry na PSX. Może 10% to na PC było i do tego nic ciekawego. I te okładki pisane cyrylicą lektor chyba 2 piraty kupiłem, bo to było straszne, wycinali oryginalne dźwięki i wgrywali swoje. Nie pamiętam co to było ale tak mnie zniechęciło do piratów, że w życiu na takim bazarze to może jeszcze kupiłem ze 3-4 płyty ale z muzyką. Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17758 Napisano 19 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 Trochę mnie to zdenerwowało bo było wszystko spakowane w formacie DD i podzielone na 1.44mb z tego co pamiętam . haha format Disk du*e bodajże. Pamiętam chyba Corela 5.0 na dyskietkach tak dostałem. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 13839 Napisano 19 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 Ja pamiętam piracenie gier na c64 za pomocą magnetofonu 1 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 19 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 haha format Disk du*e bodajże. Pamiętam chyba Corela 5.0 na dyskietkach tak dostałem. Stawiam raczej na 3.0, no ale może Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17758 Napisano 19 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 Całkiem możliwe, teraz już sobie nie przypomnę Cytuj Link to post Share on other sites
Navier 373 Napisano 12 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2020 (edytowane) Ja pamiętam piracenie gier na c64 za pomocą magnetofonu Program 4 Polskiego Radia (Rozgłośnia Harcerska) w nocnym paśmie puszczał gry na ZX Spectrum, C64 i małe Atari. Można było sobie nagrać i pykać.W czasie studiów w Lublinie na początku lat dziewięćdziesiątych mieliśmy giełdę w liceum Staszica. O ile byliśmy w stanie się wytoczyć w niedzielę rano z akademika to biegliśmy z dyskietkami, żeby nagrać jakieś nowości na Amigę i PC. Od 1994-1995 mieliśmy Internet na uczelni, bardzo szybko podpięliśmy swoje kompy w akademiku i wycieczki na giełdę straciły sens. Pamiętam te meczyki w pierwszego quake'a z modemowcami, gdzie ja miałem do serwera ping rzędu 30ms, a na modemie była prawie sekunda - praktycznie nie używałem broni palnej, wystarczyła siekiera. Edytowane 12 Lipca 2020 przez Navier Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts