czarny2807 0 Napisano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2020 Witam. Czy burzliwa dyskusja w wielu miejscach rozstrzygnęła już co jest bardziej warte zakupu? Wybieram między tymi dwoma telefonami. Cytuj Link to post Share on other sites
jempierozki 162 Napisano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2020 realme ma o wiele przyjemniejszą nakładkę (w tym też częstsze aktualizacje), szybsze ładowanie i 90hz odświeżanie, więc chyba wybór prosty Cytuj Link to post Share on other sites
czarny2807 0 Napisano 13 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 Już byłem zdecydowany i dostałem strzał z Huawei Nova 5T lub Honor 20 za 1259 zł Cytuj Link to post Share on other sites
jempierozki 162 Napisano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 z tym ci już nie pomogę, ja osobiście nie lubię huawei'ów (widziałem jak beznadziejnie znajomym działają te dodawane za złotówkę do abo, ale to może tylko moje doświadczenia XD) i to byłaby ostatnia marka jaką brałbym pod uwagę Cytuj Link to post Share on other sites
naceroth 2 Napisano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 Podobno nowe Huaweie trzymają wysoki poziom, ale myślę, że raczej te "wyższopółkowe" (chociaż przez ostatnie lata Huawei zrobił ogromny progress - jakieś 10 lat temu robili telefony, których po prostu nie dało się używać, bo szwankowało tam wszystko). Mam doświadczenia z P8 Lite - był tani i zbierał całkiem niezłe opinie. Na jego korzyść działa na pewno to, że mam go ponad 4 lata i nadal działa;) Na niekorzyść - trzeba mieć do niego sporo cierpliwości, kilka razy musiałam mu zrobić reset do ustawień fabrycznych, bo nie chciał się włączać, no i jeden hit: bluetooth i wifi nie działają równocześnie (co odkryłam dopiero po zakupie smartbanda, kiedy bluetooth zaczął mi być potrzebny). Jeżeli aktualnie występujące średniaki mają podobnie, to może się okazać, że będą miały jakieś ukryte niespodzianki. Cytuj Link to post Share on other sites
Marekpe 56 Napisano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 Już byłem zdecydowany i dostałem strzał z Huawei Nova 5T lub Honor 20 za 1259 zł Telefony w tej klasie są podobne do siebie i nie warto przepłacać,weź sobie https://www.euro.com.pl/telefony-komorkowe/realme-smartfon-6-comet-blue-4-64-realme-fw20.bhtml -właśnie go kupiłem i nie traktuj wszystko co mówią czy piszą dosadnie.Nie warto również dopłacać w tym budżecie do 6GB ram te 4 ci wystarczy w zupełności.Telefon śmiga ładnie ogólnie rzecz biorąc jestem zadowolony,moim priorytetem była bateria,dobra jakość zdjęć jak na tę półkę cenową,filmy 4K i dobra jakość rozmów i to spełnia ten telefon a reszta bajerów mnie nie interesuje. 90Hz widać różnicę a 30W ładowarka ładuje szybko ok godź. Muzyka na słuchawkach bardzo dobra. Cytuj Link to post Share on other sites
dzudzu9 1 Napisano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 Telefony w tej klasie są podobne do siebie i nie warto przepłacać Są podobne, ale nie są takie same i w zależności od potrzeb i oczekiwań czasem warto dopłacić. Sam jestem obecnie na etapie poszukiwania tel, który miałby zastąpić prawie 3-letniego RN4 na SD625. Wybór był prawie oczywisty - RN8Pro - wielkość mi pasuje, wygląd też, na wszystkich recenzjach wypada bardzo dobrze, spełnia wszystkie MOJE kryteria. Niestety doszło kryterium dobrego aparatu, którego ten tel. wg. wyczytanych opinii i różnych porównań nie spełnia (opinie ludzi, nie moje własne). Honor 20 / Huawei Nova 5t na pewno będą robić lepsze zdjęcia + będą płynniej działały. Ja z budżetu 1.1-1.2 doszedłem do 1.5 za Honora 20 Pro, ale nie jestem pewien tej decyzji ze względu na pewne braki / rozwiązania inne niż te, do których jestem przyzwyczajony. Mój wątek możesz tutaj przeczytać: http://forum.benchmark.pl/topic/293881-nast%C4%99pca-rn4-z-dobrym-aparatem-do-1500-z%C5%82-brutto/ Najgorzej, że nie znalazłem telefonu, który spełniałby wszystkie moje kryteria Najbardziej to bym chyba chciał aby ktoś mnie zapewnił że RN8Pro ma jednak dobry aparat Bo wg mnie tylko tego mu brakuje. Żeby robił takie zdjęcia, a najlepiej jeszcze lepsze niż RN7 który dobrze się sprawuje, a z GCamem jeszcze lepiej. Cytuj Link to post Share on other sites
Marekpe 56 Napisano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 To nie jest kwestia zapewnień bo ilu użytkowników tyle opini a skoro miałbym cię zapewnić co robi najlepsze zdjęcia to odp jest krótka : aparat fotograficzny a nie telefon.Smartfony to coś uniwersalnego za pomocą której zrobimy prawie wszystko,zdjęcia,filmy ale nie oczekuj cudów a takie dopłacanie do smartfonów które trochę lepiej sobie poradzą w zdjęciach czy też filmowaniu to te pieniądze lepiej przeznaczyć na aparat fotograficzny z prawdziwego zdarzenia lub kamerę i nie będziesz miał dylemat co lepsze,proste. Cytuj Link to post Share on other sites
jempierozki 162 Napisano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 (edytowane) Najbardziej to bym chyba chciał aby ktoś mnie zapewnił że RN8Pro ma jednak dobry aparat Bo wg mnie tylko tego mu brakuje. nikt ci tego nie zapewni, bo nie robi (zasadniczo żaden telefon w twoim przedziale cenowym nie będzie, bo to wciąż będzie tylko telefon), w dodatku jak już wiele razy wspominam to miui, jedna z gorszych obecnie nakładek (jeszcze na początku jak wchodzili do polski nie było tak źle, cena też robiła swoje i po prostu można było wiele wybaczyć), więc po prostu xiaomi nie ma już w 2020 roku najmniejszego sensu i najlepiej nie przywiązywać się do jednej marki Edytowane 13 Czerwca 2020 przez jempierozki Cytuj Link to post Share on other sites
dzudzu9 1 Napisano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 To nie jest kwestia zapewnień bo ilu użytkowników tyle opini a skoro miałbym cię zapewnić co robi najlepsze zdjęcia to odp jest krótka : aparat fotograficzny a nie telefon.Smartfony to coś uniwersalnego za pomocą której zrobimy prawie wszystko,zdjęcia,filmy ale nie oczekuj cudów a takie dopłacanie do smartfonów które trochę lepiej sobie poradzą w zdjęciach czy też filmowaniu to te pieniądze lepiej przeznaczyć na aparat fotograficzny z prawdziwego zdarzenia lub kamerę i nie będziesz miał dylemat co lepsze,proste. Zgadzam się. "Problem" w tym że nie chce mi się nosić ze sobą lustrzanki. Na początku byłem podekscytowany jakością zdjęć i opcjami, niestety przy 2 dzieci nie ma czasu na zabawę ustawieniami, żeby osiągnąć jak najlepsze zdjęcie Dlatego zdecydowałem się jednak dopłacić do telefonu z lepszym aparatem, co może nie da takich efektów jak lustrzanka, ale da wystarczające. nikt ci tego nie zapewni, bo nie robi (zasadniczo żaden telefon w twoim przedziale cenowym nie będzie, bo to wciąż będzie tylko telefon), w dodatku jak już wiele razy wspominam to miui, jedna z gorszych obecnie nakładek (jeszcze na początku jak wchodzili do polski nie było tak źle, cena też robiła swoje i po prostu można było wiele wybaczyć), więc po prostu xiaomi nie ma już w 2020 roku najmniejszego sensu i najlepiej nie przywiązywać się do jednej marki A no właśnie. I niestety muszę się zgodzić, że w 2020 xiaomi nic ciekawego nie pokazało i trzeba szukać czegoś innego. Już byłem zdecydowany i dostałem strzał z Huawei Nova 5T lub Honor 20 za 1259 zł Będzie to telefon wydajniejszy i z lepszą jakością zdjęć niż RN8Pro. Natomiast trzeba być świadomym drobnych różnic. Z mojego punktu widzenia to brak wybudzania dwuklikiem i skaner palca z boku a nie z tyłu. Zauważyłem jeszcze, że w Redmi aby ściągnąć górną belkę nie muszę pociągnąć od górnej krawędzi tylko w jakimkolwiek miejscu, a w Huawei / Honor trzeba od krawędzi. A porównując jeszcze te telefony (w zasadzie jeden pod inną nazwą ) do H20Pro to wydajność taka sama, jedyna różnica to aparat: f1.4+OIS+EIS w H20Pro vs f1.8+EIS w H20/N5t. W gorszych warunkach oświetleniowych, a jeszcze bardziej w nagrywaniu wideo obiektyw H20Pro lepiej się sprawdzi. Kwestia ile to dla kogo jest warte, bo w codziennym użytkowaniu oba tel. będą działały dokładnie tak samo. Ja przy cenie ~1.5k za H20Pro stwierdziłem, że warto dopłacić względem H20/N5t, chociaż przyznam, że bez przekonania.Im większa dopłata, tym sens dopłaty mniejszy. Takie moje osobiste zdanie. Ps. cały czas jestem otwarty na propozycje Cytuj Link to post Share on other sites
jempierozki 162 Napisano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 Ps. cały czas jestem otwarty na propozycje proponowałem ci w twoim temacie i dalej podtrzymuje to samo - realme x2, a jak nie chce ci się ściągać z hiszpańskiego amazona, to tutaj zostaje tylko 6 pro która nie ma amoleda (reszta to praktycznie to samo co w x2, różnica to nowszy proc, 2 kamery z przodu), ale x2 ma praktycznie wszystko czego chcesz, rozwijanie górnej belki gdziekolwiek pociągnięciem w dół, wybudzanie i wygaszanie dwuklikiem i skaner pod ekranem, nic innego, lepszego nie dostaniesz ¯\_(ツ)_/¯ Cytuj Link to post Share on other sites
naceroth 2 Napisano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 proponowałem ci w twoim temacie i dalej podtrzymuje to samo - realme x2, a jak nie chce ci się ściągać z hiszpańskiego amazona, to tutaj zostaje tylko 6 pro która nie ma amoleda (reszta to praktycznie to samo co w x2, różnica to nowszy proc, 2 kamery z przodu), ale x2 ma praktycznie wszystko czego chcesz, rozwijanie górnej belki gdziekolwiek pociągnięciem w dół, wybudzanie i wygaszanie dwuklikiem i skaner pod ekranem, nic innego, lepszego nie dostaniesz ¯\_(ツ)_/¯ BTW: Widzę, że na x-komie znów pojawiło się Realme X2 Pro w wersji 12/256. Cytuj Link to post Share on other sites
jempierozki 162 Napisano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 BTW: Widzę, że na x-komie znów pojawiło się Realme X2 Pro w wersji 12/256. ja nie widzę dostępnego Cytuj Link to post Share on other sites
naceroth 2 Napisano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 ja nie widzę dostępnego Racja, nie zerknęłam na faktyczną dostępność. Wyskoczył w ceneo, więc założyłam, że jest. Cytuj Link to post Share on other sites
dzudzu9 1 Napisano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 proponowałem ci w twoim temacie i dalej podtrzymuje to samo - realme x2 Patrzyłem, niestety problem z dostępnością. Jedynie bezpośrednio w sklepie producenta: https://buy.realme.com/eu/goods/120 ale z tego co napisane to nie wysyłają obecnie do PL. Specyfikacja w tej cenie niczym się nie wyróżnia, a sensor aparatu Samsung Bright S5KGW1 taki sam jak w RN8Pro nie napawa optymizmem (chyba, że oprogramowanie ratuje sprawę). Nie ma też o nim zbyt wiele informacji / testów / recenzji w internecie. Spotkałem się natomiast z opinią, że na ekranie pokazuje tylko powiadomienia z aplikacji systemowych (tak jak Mi9T). Byłby to zakup w ciemno. Realme 6 Pro droższy i większy (już jednak za duży). Brak diody powiadomień i Skaner z boku. Z tego co sprawdziłem to taki konkurent dla RN9Pro. Nie dla mnie. Cytuj Link to post Share on other sites
Marekpe 56 Napisano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 Zgadzam się. "Problem" w tym że nie chce mi się nosić ze sobą lustrzanki. Na początku byłem podekscytowany jakością zdjęć i opcjami, niestety przy 2 dzieci nie ma czasu na zabawę ustawieniami, żeby osiągnąć jak najlepsze zdjęcie Dlatego zdecydowałem się jednak dopłacić do telefonu z lepszym aparatem, co może nie da takich efektów jak lustrzanka, ale da wystarczające. Napisz kolego wprost,idziesz na łatwiznę której oczekujesz od telefonu.Gdybyś specjalizował sie w dziedzinie fotografii nawet tej amatorskiej to byś tak nie napisał.Znając się na swoim aparacie,przestaje być przeszkodą jego ustawienia to jedno a drugie,nie trzeba lustra bo i kompakt 1500-2000zł daje często lepsze foty od tel z wyższej półki. Cytuj Link to post Share on other sites
jempierozki 162 Napisano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 Specyfikacja w tej cenie niczym się nie wyróżnia specka to mi9t z szybszym ładowaniem, więc w porównaniu do rn8 pro jest przepaść Spotkałem się natomiast z opinią, że na ekranie pokazuje tylko powiadomienia z aplikacji systemowych (tak jak Mi9T) to nie zbugowane miui, w rui 1.0 dostajesz powiadomienia ze wszystkiego co tylko wyświetla powiadomienia w panelu powiadomień (nawet prywatne karty chroma) Cytuj Link to post Share on other sites
dzudzu9 1 Napisano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 Napisz kolego wprost,idziesz na łatwiznę której oczekujesz od telefonu. Cóż, taka prawda Staram się ułatwić sobie życie w rui 1.0 dostajesz powiadomienia ze wszystkiego co tylko wyświetla powiadomienia w panelu powiadomień (nawet prywatne karty chroma) Wielkie dzięki. Cytuj Link to post Share on other sites
jempierozki 162 Napisano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 i jest jeszcze coś takiego jak ekran krawędziowy czy jak to tam się u samsunga nazywa, że jak ci przyjdzie powiadomienie, to 2 razy migają ci krawędzie ekranu Cytuj Link to post Share on other sites
dzudzu9 1 Napisano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 i jest jeszcze coś takiego jak ekran krawędziowy czy jak to tam się u samsunga nazywa, że jak ci przyjdzie powiadomienie, to 2 razy migają ci krawędzie ekranu Podoba mi się Najgorzej, że z dostępnością problem Cytuj Link to post Share on other sites
jempierozki 162 Napisano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 na allegro masz jakąś jedną sztukę za 1300 złotych Cytuj Link to post Share on other sites
dzudzu9 1 Napisano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 na allegro masz jakąś jedną sztukę za 1300 złotych Widziałem, ale zależy mi na FVAT Cytuj Link to post Share on other sites
jempierozki 162 Napisano 13 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2020 (edytowane) racja, zapomniałem możesz próbować jeszcze przez strone realme, ale z tego co widzę na dzień dzisiejszy nie ma dostępnego i trzeba się zapisać na powiadomienie, wygląda na to, że już wycofują niektóre modele Edytowane 13 Czerwca 2020 przez jempierozki Cytuj Link to post Share on other sites
czarny2807 0 Napisano 16 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2020 Kupiłem Realme 6 z opaska z 999 i poza wielkością jestem zadowolony. Gdyby był mniejszy napisałbym, że dla mnie idealny. Cytuj Link to post Share on other sites
jempierozki 162 Napisano 16 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2020 (edytowane) o, fajnie jak chcesz być na czasie z aktualizacjami, to ogarnij sobie stronę realme uk/eu, bo ota w tych telefonach działa dziwnie (ale w sumie co się dziwić przy częstości aktualizacji) i podobno opcja "brak polepszania wydajności" sporo poprawia czas pracy na baterii Edytowane 16 Czerwca 2020 przez jempierozki Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts