PoszukiwaczPL 7 Napisano 10 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2020 Cześć wszystkim W tym poście chciałbym zapytać was o wasz własne sposoby na sprawdzenie co jest nie tak gdy przychodzi ktoś do was i mówi : nie mam neta- pomóż Chciałbym prosić was o taki powiedziałbym zestaw najprostszych czynności które robicie gdy chcecie sprawdzić dlaczego ktoś nie ma dostępu do internetu. W każdym zawodzie gdzie się coś naprawia są podstawy podstaw od których się zaczyna gdy chce się coś naprawić - tak aby zacząć od 0 i próbować najprostszą metodą zdiagnozować co jest nie tak zanim wejdziemy w ostre zaawansowane grzebanie,I o to was chciałbym prosić - o wasze "must check" gdy próbujecie namierzyć przyczynę braku dostępu do internetu,Słyszałem że jeżeli ktoś zna komendy to konsola CMD w PC/routerze potrafi być skarbnicą wiedzy,Jeżeli będzie to w formie komend z cmd prosiłbym o krótki opis typu - komeda ta i ta - celem sprawdzenia tego i tego, powinienes miec mniej więcej to i to - jak nie to najprawdopodbniej problemem jest to - itd itdPrzyjmijmy na potrzeby przykładu że szeroko pojęta kablologia jest ustawiona prawidłowo, wszystko podpięte tak jak należy, router teoretycznie ustawiony ok , łączymy się dajmy na to WiFi.Jeżeli ktoś za miast pisać zna jakiś link zawierający tego typu porady/tipy co robić proszę o wklejenie Dziękuje z góry wszystkim którzy zechcieli poświęcić swój czasPozdrawiam Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 10 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2020 https://pl.wikipedia.org/wiki/Ping https://pl.wikipedia.org/wiki/Ipconfig Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 10 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2020 Tylko najpierw należy zrozumieć jak to dziala. Link to post Share on other sites
BlackCoffe 13945 Napisano 10 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2020 Zobacz sobie ten wątek https://www.forumpc.pl/topic/486831-pewnie-tu-jest-tw%C3%B3j-problem-przeczytaj-zanim-za%C5%82o%C5%BCysz-w%C4%85tek/'>KLIK Link to post Share on other sites
PoszukiwaczPL 7 Napisano 11 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2020 BlackCoffe poprosiłbym jeszcze raz bo mi przynajmniej stary nie działa Link to post Share on other sites
BlackCoffe 13945 Napisano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2020 (edytowane) Chodzi Ci o komendy typu : ping 8.8.8.8 netstat ipconfig /flushdns ? Edytowane 11 Czerwca 2020 przez BlackCoffe Link to post Share on other sites
PoszukiwaczPL 7 Napisano 14 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 Tak, Czy moglibyście opisać np gdy pinguje stronę i nie mam odpowiedzi co może to powodować/oznaczać ze jest źle ? ( tak jak mówiłem kablologia przyjmijmy jest ok, wszystko "powinno" działać ale nie ma internetu) netstat - to samo, co pokazuje, co powinienem zobaczyć, jeżeli mam to i to - problem najprawdopodobniej tkwi tam i tam,Wiem ze każdy problem inny jest dlatego nie chce wchodzić w zaawansowane meandry - jedynie ogólnie Link to post Share on other sites
BlackCoffe 13945 Napisano 14 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2020 Jak pingujesz i nie ma odpowiedzi może znaczyć dwie rzeczy, albo Ty nie masz neta, albo dana strona nie jest dostępna. netstat pokazuje jakie są połączenia z twojego kompa ipconfig mówi jakie masz ustawienia kart sieciowych ipconfig /flushdns odświeża listę serwera dns tracert 8.8.8.8 śledzenie do strony 8.8.8.8 Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 15 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2020 Nie pinguje się strony tylko serwer. Jeśli nie ma na nim usługi która odpowie to nie odpowie. To jeden możliwy problem. Drugi to błędna konfiguracja ip. Trzeci to problem z trasą. Jeśli pingujesz po nazwie domenowej to może być jeszcze problem z dns. Jesli host w Internecie to dodatkowo mozliwy problem z bramą. Link to post Share on other sites
Rozwiązanie PoszukiwaczPL 7 Napisano 19 Czerwca 2020 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2020 Dzięki za opisanie, o to mi własnie chodziło Link to post Share on other sites
Recommended Posts