dzudzu9 1 Napisano 9 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 (edytowane) Cześć. Potrzebuję fachowej porady Dochodzą 3 lata jak używam RN4 i generalnie jestem zadowolony. W zasadzie byłem, bo jakiś czas temu zauważalnie zwolnił Poza tym doszedłem ostatnio do wniosku, że przydałby się lepszy aparat, który używałbym częściej niż lustrzankę, której ostatnio nie chce mi się wyciągać.Miał być RN8Pro, ale pojawiło się wymaganie lepszego aparatu, a testy i recenzje nie są zbyt pochlebne w tej kwestii (ponoć RN7 robi lepsze zdjęcia).Poza tym spełnia wszystkie kryteria, tj.:- wydajny- dioda powiadomień- mini jack- dobra bateria- wymiary (w zasadzie to już taki max, RN9Pro jest zdecydowanie za duży)- cena do 1,5k brutto na FVATTo co mi w nim również odpowiada (jestem przyzwyczajony po RN4) to:- skaner na pleckach- wybudzanie ekranu dwuklikiemZe względu na aparat zacząłem jednak szukać alternatywy. Moją uwagę zwrócił Honor 20 / Huawei Nova 5t (z tefo co wiem to kopia z inną nazwą, nie wiem czy czymś istotnym się różnią). Wg recenzji w necie działają płynniej niż RN8Pro. W ogóle Nova 5t jest bardzo zachwalana i w w różnych zagranicznych porównaniach zawsze wygrywa Niestety parę rzeczy mi w nich nie pasuje:- brak gniazda mini jack (jestem w stanie zaakceptować przejściówkę)- brak wybudzania ekranu dwuklikiem- skaner na boku zintegrowany z przyciskiem włączaniaPytania, czy ktoś się orientuje:- jak w takim razie można wybudzić ekran (bez odblokowywania)?- czy skaner z boku nie przeszkadza w codziennym użytkowaniu (naturalne miejsce do trzymania kciuka)?- czy jakość zdjęć jest zdecydowanie lepsza niż RN8Pro? Poczuję dużą różnicę przy odbitkach 10x15? Warto do nich (~1300 zł brutto) dopłacić względem RN8Pro (1100-1200 zł brutto)?Na niemieckim Amazonie trafiłem promocję (~1540 zł brutto) na Honor 20 Pro, który wydaje się jeszcze lepszą propozycją. Niestety ma minusy jak H20 / N5t. Wydajność na tym samym poziomie. Główna różnica to moduły aparatu (m.in. f1.4 i OIS) - czy jest znacząca różnica warta dopłaty? Czy między wymienionymi modelami, tj. H20 / N5t / H20Pro są duże różnice, czy w zasadzie cokolwiek z nich bym nie wziął, to i tak będzie zdecydowanie lepiej niż RN8Pro (o RN4 nie mówię, bo ma słaby aparat ). Czy ew. coś innego w tym budżecie? P30 jest całkiem fajny (ma wybudzanie dwuklikiem, w pełni konfigurowalne powiadomienia na ekranie), czytnik w ekranie mi nie przeszkadza, ale nie chcę przekraczać założonego budżetu. Znalazłem info, że w lipcu ma podobno wyjść OnePlus 8 Z (taki Lite) z SD765, ale na konkrety (zwłaszcza dotyczące aparatu) trzeba byłoby zaczekać. IPS/ OLED nie ma znaczenia. Wysuwane kamerki i zaokrąglone ekrany nie są dla mnie. 128 GB w zupełności mi wystarczy. W gry nie gram. Z góry dziękuję za poradę Edytowane 9 Czerwca 2020 przez dzudzu9 Cytuj Link to post Share on other sites
jempierozki 162 Napisano 9 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 - jak w takim razie można wybudzić ekran (bez odblokowywania)? twarzą, chociaż to i tak najpierw musisz nacisnąć przycisk? spore wymagania, trudno będzie znaleźć telefon który spełni je wszystkie jeśli chce ci się bawić w hiszpańskiego amazona, to dostaniesz realme x2 za około 1350 złotych, ale żeby wyciągnąć z niego co najlepsze jeśli chodzi o aparaty, to będziesz musiał zainstalować gcama (jako, że to snap, to z portami nie ma problemów), nie ma diody powiadomień, zamiast tego jest always on display, spełnia resztę wymagań (w tym te z wybudzaniem dwuklikiem), czytnik w ekranie Wg recenzji w necie działają płynniej niż RN8Pro. o to akurat nie trudno, miui z roku na rok jest coraz gorsze p30 to już chyba trochę inny budżet, chyba, że znalazłeś jakieś promo Cytuj Link to post Share on other sites
dzudzu9 1 Napisano 9 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 spore wymagania, trudno będzie znaleźć telefon który spełni je wszystkie jeśli chce ci się bawić w hiszpańskiego amazona, to dostaniesz realme x2 za około 1350 złotych, ale żeby wyciągnąć z niego co najlepsze jeśli chodzi o aparaty, to będziesz musiał zainstalować gcama (jako, że to snap, to z portami nie ma problemów), nie ma diody powiadomień, zamiast tego jest always on display, spełnia resztę wymagań (w tym te z wybudzaniem dwuklikiem), czytnik w ekranie p30 to już chyba trochę inny budżet, chyba, że znalazłeś jakieś promo Wielkie dzięki za odpowiedź i podpowiedź z Realme X2, będę musiał go sprawdzić. RN8Pro zatem definitywnie skreślam. Na P30 niestety nigdzie nie widziałem promocji. A czy fotograficznie duże są różnice pomiędzy wymienionymi? Czy przypadkiem H20Pro nie jest zdecydowanie lepszy? I w którym miejscu X2 należałoby postawić? Pod względem fotograficznym to chyba tak: X2 < N5t = H20 < P30 < H20Pro ? Ale czy X2 mocno odstaje od reszty? Cytuj Link to post Share on other sites
jempierozki 162 Napisano 9 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2020 A czy fotograficznie duże są różnice pomiędzy wymienionymi? Czy przypadkiem H20Pro nie jest zdecydowanie lepszy? I w którym miejscu X2 należałoby postawić? Pod względem fotograficznym to chyba tak: X2 < N5t = H20 < P30 < H20Pro ? Ale czy X2 mocno odstaje od reszty? trudno mi dokładnie powiedzieć, nie jestem jakimś zapaleńcem fotograficznym, dla mnie wystarczy, że aparat robi lepsze zdjęcia niż robił w mi6, teraz większość zależy w głównej mierze od oprogramowania aparatów, same aparaty mogą być spoko na papierze, a oprogramowanie sobie nie poradzi z ich obsługą gcam bardzo dużo daje w kwestii fotografii, na xda masz porównania jak to wygląda bez i z gcamem Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts