krakn 2 Napisano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 (edytowane) Kupiłem dysk WD 3TB i mimo że mam nową płyte Asus P8P67, niezależnie czy podpinałem do złącza intela czy Marwel, system WIN7/ 65bit widział tylko 2,1TB. Nie sądziłem że będą takie problemy. Najpierw pomyślałem że uwalony dysk, wsadziłem go do tunera sat Dreambox, Zobaczył i odpalił całą pojemność, potem dysk poszedł do MACa, siet też jest prawiue całe 3TB Wracam do windy i za skurczybyka, dalej 2.1TB Dopiero wtedy doczytałem że PC mimo że świat idzie do przodu, producenci "zapomnieli" o drobnostce jakim są od roku dostępne dyski 3TB Rozwiązaniem okazał się program http://www.paragon-software.com/support/early-adopter/index.html by go pobrać należy się zarejestrować i link do pobrania przychodzi na email. Co prawda komunikował ze wymaga systemu "serwer" ale po restarcie systemu ślicznie zobaczyłem całe 2,8TB Oczywiście dysk nadaje się tylko jako magazyn, i system z niego nie wystartuje, no ale do tego celu został kupiony. OT To trochę żenada że płyty główne i to wcale nie najtańsze, sprzedawane w tym roku nie potrafią tego co stary MAC-i i "prymitywny" linux z tunera satelitarnego, i trzeba posiłkować sie dodatkowym oprogramowaniem, albo kupować kontrolery na sloty. Wstyd i hańba mości panowie Edytowane 24 Czerwca 2011 przez krakn Cytuj Link to post Share on other sites
Kamerton 51 Napisano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 (edytowane) ? Edytowane 24 Czerwca 2011 przez Kamerton Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 Kamerton... ale ty pieprzysz Cytuj Link to post Share on other sites
MrAndy 14 Napisano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 Kupiłem dysk WD 3TB i mimo że mam nową płyte Asus P8P67, niezależnie czy podpinałem do złącza intela czy Marwel, system WIN7/ 65bit widział tylko 2,1TB. A jak formatowałeś? Pewnie ustawiając MBR? PS Ta płyta oczywiście obsługuje dyski powyżej 3 TB (pierwsze dyski 3 TB pokazały się w lipcu 2010 - FreeAgent GoFlex Desk). Cytuj Link to post Share on other sites
Olafo 0 Napisano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 (edytowane) Ale bzdury wypisujesz mości panie. Nawet nie umiesz pan sformatować dysku poprawnie tylko posługujesz się jakimiś dodatkowymymi niepotrzebnymi programami paragona. A wystarczy włączyć menedżer dysków logicznych w windows i wybrać GPT zamiast MBR. Wstyd i hańba mości panie. Edytowane 24 Czerwca 2011 przez Olafo Cytuj Link to post Share on other sites
krakn 2 Napisano 24 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 odszczekuje I przyznaje się, faktycznie po właczeniu komputera pojawił się napis czy ustawić MBR i odruchowo kliknołem YES, no i kurde dalej leciało jw. sprawdzilem jeszcze raz, macie racje mój błąd! Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts