Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kupiłem dysk WD 3TB i mimo że mam nową płyte Asus P8P67, niezależnie czy podpinałem do złącza intela czy Marwel, system WIN7/ 65bit widział tylko 2,1TB.

Nie sądziłem że będą takie problemy.

Najpierw pomyślałem że uwalony dysk, wsadziłem go do tunera sat Dreambox,

Zobaczył i odpalił całą pojemność, potem dysk poszedł do MACa, siet też jest prawiue całe 3TB

Wracam do windy i za skurczybyka, dalej 2.1TB

Dopiero wtedy doczytałem że PC mimo że świat idzie do przodu, producenci "zapomnieli" o drobnostce jakim są od roku dostępne dyski 3TB

Rozwiązaniem okazał się program

http://www.paragon-software.com/support/early-adopter/index.html

by go pobrać należy się zarejestrować i link do pobrania przychodzi na email.

Co prawda komunikował ze wymaga systemu "serwer" ale po restarcie systemu ślicznie zobaczyłem całe 2,8TB

Oczywiście dysk nadaje się tylko jako magazyn, i system z niego nie wystartuje, no ale do tego celu został kupiony.

OT

To trochę żenada że płyty główne i to wcale nie najtańsze, sprzedawane w tym roku nie potrafią tego co stary MAC-i i "prymitywny" linux z tunera satelitarnego, i trzeba posiłkować sie dodatkowym oprogramowaniem, albo kupować kontrolery na sloty.

Wstyd i hańba mości panowie

Edytowane przez krakn

Kupiłem dysk WD 3TB i mimo że mam nową płyte Asus P8P67, niezależnie czy podpinałem do złącza intela czy Marwel, system WIN7/ 65bit widział tylko 2,1TB.

A jak formatowałeś? Pewnie ustawiając MBR?

PS

Ta płyta oczywiście obsługuje dyski powyżej 3 TB (pierwsze dyski 3 TB pokazały się w lipcu 2010 - FreeAgent GoFlex Desk).

Ale bzdury wypisujesz mości panie. Nawet nie umiesz pan sformatować dysku poprawnie tylko posługujesz się jakimiś dodatkowymymi niepotrzebnymi programami paragona. A wystarczy włączyć menedżer dysków logicznych w windows i wybrać GPT zamiast MBR.

Wstyd i hańba mości panie.

Edytowane przez Olafo