dawcoon 0 Napisano 29 Maja 2020 Udostępnij Napisano 29 Maja 2020 Cześć, mam problem ze swoim komputerem. Jakiś czas temu zauważyłem sporo blue screenów, różnego rodzaju, komputer podczas grania lub nawet przeglądania nagle potrafił zmienić ekran na szary, czasami czarny i jedyny mój ratunek to wyłączenie przyciskiem. Tak samo było jak nagle komputer zamienił się w disco po włączeniu kompa i raz pojawiał się pulpit, a raz czarny ekran i tak co około sekundę. Postanowiłem go w końcu sformatować. Przywróciłem wszystko do zera, ale od samego początku pojawiały się blue screeny, nie było ich aż tak dużo jak przed resetem, może jeden nadzień max. Na obecną chwilę komputer lubi czasami wywalać samą grę, dziś pierwszy raz sam z siebie się zresetował podczas gry, a po resecie i po włączeniu gry miałem sytuację, że nie mogłem zejść kursorem poniżej połowy monitora, a sam komputer się zaciął, więc musiałem ręcznie go zresetować. Proszę o pomoc w diagnozie błędu/błędów i jak to naprawić. Temperatury są w normie, nie posiadam niestety miernika by zmierzyć napięcia. Mogę jeszcze podać niektóre błędy blue screenów, jeśli będą potrzebne. Moje podzespoły: -I7-8700, -GTX1080, -Z370 Sli plus, -fortis 3, silentium pc supremo M2 550W 80 plus gold GSKILL 16GB 3200MHz Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 30 Maja 2020 Udostępnij Napisano 30 Maja 2020 Mogę jeszcze podać niektóre błędy blue screenów, jeśli będą potrzebne. Od tego powinieneś zacząć. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 30 Maja 2020 Udostępnij Napisano 30 Maja 2020 Zacznij do najprostszej rzeczy czyli przywrócenia ustawień fabrycznych bios i ponownego wczytania profilu pamięci X.M.P. Jeśli to nie pomoże wykonaj operację ClearCMOS wyciągając na kilka minut baterię z płyty głównej przy odłączonym zasilaniu 230V. Po takiej operacji znowu wczytaj profil pamięci X.M.P i przetestuj stabilność. Odpal w systemie program diagnostyczny Crystal Disk Info i wrzuć screen na forum może masz problem z dyskiem. Cytuj Link to post Share on other sites
Kruchy81 66 Napisano 30 Maja 2020 Udostępnij Napisano 30 Maja 2020 Pewnie najnowsza aktualizacja win10 Kruchy Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 30 Maja 2020 Udostępnij Napisano 30 Maja 2020 Przede wszystkim Panowie dwie rzeczy: - Jaki autor wątku ma zasilacz[moc i marka]? - Czy jak autor wątku podłączy monitor do gniazda na płycie głównej też są takie problemy? [w celu sprawdzenie czy nie siada karta graficzna, jeżeli na integrze będzie spokój to mamy winowajcę]. Cytuj Link to post Share on other sites
dawcoon 0 Napisano 30 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2020 Przede wszystkim Panowie dwie rzeczy: - Jaki autor wątku ma zasilacz[moc i marka]? - Czy jak autor wątku podłączy monitor do gniazda na płycie głównej też są takie problemy? [w celu sprawdzenie czy nie siada karta graficzna, jeżeli na integrze będzie spokój to mamy winowajcę]. Zasilacz podałem w specyfikacji. Mam 2 monitory, oba są podłączone pod kartę graficzną, podłączyłem drugi monitor pod płytę główną do wejścia hdmi, ale nie działa, wcześniej też chyba nie działał, ale mi to nie przeszkadzało, więc to olałem. Problem z wyświetlaczem był i tak jednorazowy i w dodatku przez formatem, więc raczej to nie to. Pojawiały się błędy bsod: ntfs.sys, critical process died,driver irql not less or equal, pfn_list_corrupt, reference by pointer, bad pool caller, kernel security check failure i pewnie jeszcze jakieś, których nie zdążyłem zapisać. Teraz największy problem to tak naprawdę wyłączanie się gier, to jest najczęstszy przypadek. Blue screeny pojawiają się bardzo rzadko. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 30 Maja 2020 Udostępnij Napisano 30 Maja 2020 Aby zadziałała integra musisz odłączyć drugi monitor od grafy. Masz szybkie RAMy, intele nie lubią aż tak szybkich pamięci. Masz możliwość podmiany RAMu na inny? Część BSOD dotyczy RAMu, część sterowników i karty graficznej. Wyłączanie się gier też by wskazywało na RAM albo grafę. Masz możliwość sprawdzenia swojej grafy w innym kompie? Cytuj Link to post Share on other sites
dawcoon 0 Napisano 30 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2020 Aby zadziałała integra musisz odłączyć drugi monitor od grafy. Masz szybkie RAMy, intele nie lubią aż tak szybkich pamięci. Masz możliwość podmiany RAMu na inny? Część BSOD dotyczy RAMu, część sterowników i karty graficznej. Wyłączanie się gier też by wskazywało na RAM albo grafę. Masz możliwość sprawdzenia swojej grafy w innym kompie? W domu nie mam innych podzespołów, mogę ewentualnie zapytać się znajomych, ale to potrwa parę dni pewnie. Da się coś zrobić już teraz? Memtest może? Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 30 Maja 2020 Udostępnij Napisano 30 Maja 2020 Możesz zrobić memtest, jeżeli masz dwie kości to przetestuj każdą osobno. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 30 Maja 2020 Udostępnij Napisano 30 Maja 2020 Jeśli dokonałeś aktualizacji systemu Windows 10 do wersji 2004 koniecznie zainstaluj Direct X bez tego gry będą się wysypywać. https://www.dobreprogramy.pl/DirectX,Program,Windows,12667.html Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 31 Maja 2020 Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 @up Aktualizacja 2004 usuwa directx 9? @op Sprawdź ramy, jak pokażą się błędy to dla pewności przetestuj jeszcze na wyłączonym xmp Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 31 Maja 2020 Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 (edytowane) wyjmij tego gtx1080 z platformy i przetestuj occt przez 2h musisz zrobić csmos,zworka lub bateria bios jaki masz w tej sli?najlepiej wgraj ten od supportu 9 generacji bo wczejsze to przeszczepy przygotowane na kolanie Edytowane 31 Maja 2020 przez janek20 Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 31 Maja 2020 Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 @zbiku90 Tak 2004 usuwa Direct X sam tego doświadczyłem. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 31 Maja 2020 Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 (edytowane) @gepard Ciekawe. Narazie u siebie jeszcze nie instalowałem a parę starszych gier mam zainstalowanych. Do tej pory żadnych większych problemów od czasów preview i insidera nie miałem z windows 10 ale wstrzymam się tym razem trochę z aktualizacją. Edytowane 31 Maja 2020 przez zbiku90 Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 31 Maja 2020 Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 (edytowane) u mnie win aktualny a np call of juarez ,czy fear 2 to gry dx 9 i chodzą Edytowane 31 Maja 2020 przez janek20 Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 31 Maja 2020 Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 Możliwe że tylko jakaś cześć bibliotek została usunięta podczas aktualizacji systemu do wersji 2004 ale że gry nie chciały mi działać po tej operacji to zainstalowałem DX ponownie i wszystko wróciło do normy. Innych problemów z 2004 nie zauważyłem. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts