maxim1 0 Napisano 26 Maja 2020 Udostępnij Napisano 26 Maja 2020 (edytowane) Pytanie/temat może trochę podchwytliwy, ale bardzo proszę o pomoc, bo już raz wybrałem po wielu dniach poszukiwań LG LG 27UD58 4K ale to był błąd bo do roku tracę ( dosłownie) wzrok.Wcześniej miałem HD jeszcze na lampach CCFL i był dużo spokojniejszy dla oczu, ten LG niby bez PWM ale coś jest nie tak.Dlatego mimo że gry to nie priorytet wybieram monitor 144Hz, bo liczę że i w statycznych obrazach 144Hz też będzie lepsze dla oczu .celuję w Samsung C32HG70QQUX Curved Quantum Dot HDR , fajne pokrycie ma RGB jednak 16,7mln kolorów, a ASUS ROG STRIX XG32VQR Curved HDR ta sama cena matryca VA a 1mld kolorów i też sporo pokrycie RGB, dziwne że qdot mniej kolorów . Nie rozumiem.Jednak po większej analizie ten ASUS może być lepszym wyborem .Tele tych technologi i modeli i możliwość że bez wielodniowego/ wielotygodniowego studium cięzko będzi wybrać, a już raz się poparzyłem mimo że specyfikacja i testy były ok. a tu zestawienie specyfiki https://www.x-kom.pl/comparison/477491,507440,378332,465425,394531 Edytowane 26 Maja 2020 przez maxim1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 27 Maja 2020 Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 ta sama cena matryca VA a 1mld kolorów i też sporo pokrycie RGB, dziwne że qdot mniej kolorów . Nie rozumiem. 10 bitów na każdy kolor daje w teorii ponad 1,07 miliarda możliwych do wyświetlenia kolorów. W praktyce wątpię żeby ludzkie oko było w stanie tyle rozróżnić. Moim zdaniem marketingowy bełkot tak samo jak odświeżanie 3000 Hz w telewizorach. Najlepiej przejdź się gdzieś do sklepu i sprawdź na własne oczy który ci bardziej pasuje. Ewentualnie przeczytaj parę recenzji z różnych źródeł, na same numerki nie ma co patrzeć. Cytuj Link to post Share on other sites
maxim1 0 Napisano 27 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 (edytowane) dzięki zbiku , właśnie zauważyłem że to 10bit i miałem dopisać ale szybszy byłeś No właśnie z tym jest problem, że trzeba zobaczyć na własne oczy wiele z tych 'technologi" w sklepach to ciężko zobaczyć nawet kupowany sprzęt ( obecny LG to w prolinie nawet nie podłączyli jak zabierałem- niby nie mieli gdzie) a sprzęt podłączony na ekspozycjach jest przeważnie byle jak, bez sterów i ustawień, to nie ma co się nawet tym sugerować, zostają testy albo kupowanie i zwracanie ( kosztowne i nie fair) A z monitorem to sporo odbioru będzie indywidualnego. Np zastanawiam się też nad PPI dla 2560 x 1440 w 27" i 31.5" . dla 27 to 109PPI a dla 31,5 to 93 i sądzę że 93PPI to już słabo. Teraz mam 27 i wielkość mi pasuje więc kolejny dylemat, już nie wspomnę o formacie bo może 21:9 ale do gier to chyba nie taki format. PPI jest związane z wielkością plamki , i tu ciekawostka bo w specyfikacji różnica np Acer XZ321QUBMIJPPHZX 31,5 0,272 x 0,272 mm ale już ASUS TUF VG32VQ Curved HDR 0,155 x 0,155 mm i teraz bądź mądry czy to błąd czy fakt. A do tego jaka plamka jest w QLED gdzie jest inaczej ustawiona Edytowane 27 Maja 2020 przez maxim1 Cytuj Link to post Share on other sites
maxim1 0 Napisano 23 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2020 10 bitów na każdy kolor daje w teorii ponad 1,07 miliarda możliwych do wyświetlenia kolorów. W praktyce wątpię żeby ludzkie oko było w stanie tyle rozróżnić. Moim zdaniem marketingowy bełkot tak samo jak odświeżanie 3000 Hz w telewizorach. Najlepiej przejdź się gdzieś do sklepu i sprawdź na własne oczy który ci bardziej pasuje. Ewentualnie przeczytaj parę recenzji z różnych źródeł, na same numerki nie ma co patrzeć. mam 10bit i miałem 10bit HDR i widać różnicę od razu, bardzo duża, nagle w grze zobaczyłem kolory jakich wcześniej nie wiedziałem, ten nowy miał 10% większe pokrycie kolorów . nie chodzi o RGB bo to już większość ma 99%. ludzkie ok widzi sporą większą palęte barw niż potrafią pokaząc najlepsze monitory. tu opisałem kilka tematów z wcześniejszego posta http://forum.benchmark.pl/topic/85170-60hz-vs144hz/page-19 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts