Skocz do zawartości

Spadek fps w Division 2


Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez renholder1987,

Recommended Posts

Witam.

 

Od któregoś update(chyba TU 9.0) zacząłem mieć coraz częstsze problemy z płynnym działaniem gry... Mam te 70-90fps zaczyna się jakaś akcja i klatki spadają do 20 paru, czasem to taki 2sekundowy freeze albo i dłużej dopuki nie puszcze wszystkich klawiszy. Ustawienia grafiki na wysokie(nie ultra),gra zainstalowana na Adata SU800 (nie jest to demon prędkości ale wiesiek 3 nie narzeka). Myślałem,że może internet nie domaga bo czasem w grze wyświetlało informacje o słabym połączeniu internetowym ale raczej ciężko jedną grą wykorzystać 400mb/s po światełku. Procek na 4,3Ghz,grafika nie kręcona,pamięci też. Sterowniki najnowsze 445.87 Próbowałem z geforce experience i bez. System świeży win 10 home 64bit ver. 1903. Temperatury nie przekraczają 7x *C na karcie i procesorze.

 

Na yt ludzie wrzucają filmiki z podobnym configiem i hula im to bez problemu na takich samych ustawieniach. Nie mam już pomysłu w czym problem... Sprzęt jak w sygnaturce

 

Już biorę pod uwagę wymianę platformy na ryzena 3600

 

 

 

Link to post
Share on other sites

Na YouTube'ie pokazują różne rzeczy, a w filmikach z gier jest tyle prawdy ile trucizny w zapałce. 

 

Podaj swoją dokładną specyfikację sprzętową wraz z marką i mocą zasilacza. 

Sprzęt jak w sygnaturce,ale jak kolega nie chce sprawdzić to napiszę: Seasonic Focus Plus 550W Gold.

 

tu problemik startuj na jakims starszym typu 1809 ;)

1903 bez różnicy przytnie w dx12 i na 200 watkowcu :P

Kolega gra na 1909 ma 4690k,16gb ram i RX580 i tak mu fpsy nie szaleją....

Link to post
Share on other sites

Wstępnie odkryłem,że dodanie ubilaunchera do trybu gry w Bit defenderze daje jakąś różnice w fps w grze ale musze jutro po pracy przetestować w lokacji ze sporą ilością npc. Wtedy dam znać. Windowsa mam już w wersji 1909


Po pracy puściłem wbudowany benchmark i kiedy procek był podkręcony na 4,3 spadki występowały częściej:

 

https://drive.google.com/file/d/1e-24lLokBwT-C29vOg11NzqTxBQCPa7l/view?usp=sharing

 

Kiedy procesor ustawiłem na stockowych ustawieniach spadek był tylko jeden ale wiadomo średnia ilość fps tez zmalała:

 

https://drive.google.com/open?id=1gjTRelGhXIbX_1VVy4oAyDd4uvRAS828

 

Użycie cpu i gpu prawie na max przy podkręconym cpu. Jak procek ustawiłem na stock użycie grafiki spadło chyba do 8x%. Nie wiem już na prawdę co powoduje takie spadki. Antywirus odpada,tryb gry w win 10 też nic nie daje, czy aktualizacja 1903/1909 powodowała by aż takie problemy nie sądze tym bardziej, że u kolegi na słabszym sprzęcie i takich samych ustawieniach grafiki chodzi płynnie, bez spadków. System świeży, sterowniki najnowsze.

 

Jakieś pomysły?

Link to post
Share on other sites

Dysk jest zdrowy. To mam jeszcze takie pytanie, jak mocno masz zapchany dysk gdzie są gry? Dlaczego o to pytam? A bo temu, że dyski SSD mają to do siebie, że jak są zapchane w ok 80% bardzo gwałtownie zwalniają.

Link to post
Share on other sites

Mam takie jeszcze pytanie, gra miała ostatnio jakąś aktualizację? Gdy wyłączysz antywira nadal masz spadki fps?

Tak gra ma co 2-3 tygodnie aktualizacje ale sytuacja trwa jakieś 2-3 miesiące,w sumie tyle gram około w division więc od początku....

 

I5_4670K to bardzo słaby proc do nowych gierek.

Myślę że to przez niego masz te spadki.

CPU się zapycha poprostu.

Gram z kolegą który ma 4690k,16gb ram i rx 580. Gramy na takich samych ustawieniach graficznych i u niego takich spadków do 0 nie ma.... Dlatego to jest dziwne... Procek i tak planuje w najbliższym czasie ale na razie bije się z myślami czy chce przepłacić za x570 czy czekać na b550....

 

Przeciez ten Samsung 840 Pro ma problemy z komunikacja (SMART to potwierdza) - sprobuj podmienic kabel SATA albo podepnij dysk do innego portu SATA na plycie glownej.

Po czym wnioskujesz, że dysk ma problem z komunikacją? Wszystkie inne gry,aplikacje działają normalnie. Problem występuje tylko w division 2

Link to post
Share on other sites

sprawdź na wyłączonych opcjach w systemie : 

ustawienia:-> granie:-> pasek gry >- wyłączony

ustawienia:-> granie:-> tryb gry >- wyłączony

ustawienia:-> granie:-> ujęcia >-  wyłączony ( co możesz off)

 

Zauważyłem u siebie ze jak mam podczas gry na 2 ekranie chroma odpalonego to mam dropy chyba się z denuvo gryzie.

Link to post
Share on other sites

Parametr C7 (CRC Error count) ma 38 bledow w systemie szesnastkowym co daje nam 56 bledow w systemie dziesietnym :)

Nie mowie ze akurat  dysk musi byc przyczyna problemow skoro w innych grach wszystko jest w porzadku ale fakt jest taki ze SMART nie jest czysty.

Link to post
Share on other sites

sprawdź na wyłączonych opcjach w systemie : 

ustawienia:-> granie:-> pasek gry >- wyłączony

ustawienia:-> granie:-> tryb gry >- wyłączony

ustawienia:-> granie:-> ujęcia >-  wyłączony ( co możesz off)

 

Zauważyłem u siebie ze jak mam podczas gry na 2 ekranie chroma odpalonego to mam dropy chyba się z denuvo gryzie.

Tryb gry w win 10 mam całkowicie wyłączony.W sumie zawsze jakiś firefox w tle jest odpalony,już sprawdzam.

 

Parametr C7 (CRC Error count) ma 38 bledow w systemie szesnastkowym co daje nam 56 bledow w systemie dziesietnym :)

Nie mowie ze akurat  dysk musi byc przyczyna problemow skoro w innych grach wszystko jest w porzadku ale fakt jest taki ze SMART nie jest czysty.

Dzięki za wskazanie ale i tak jak zamówienie dojedzie to na system będzie M9Pe NvMe, wtedy samsung będzie służył do mniej odpowiedzialnych zadań(gry), przez 5-6 lat dzielnie znosił TBW

Link to post
Share on other sites

Nic z tym nie zrobisz. Mam nieco lepszy CPU 4690K@4,4 i w zasadzie nie da się grac na ultra, a niższe detale mnie nie bawią. RX5700XT daję radę ale cpu już nie. Czeka Cię i mnie wymiana platformy. Ja idę w stronę czerwonych, niebieskie śmierdziele i ich szekle mnie nie interesują. 

Link to post
Share on other sites
  • Rozwiązanie

Wczoraj zamówiłem ryzena 5 3600,16gb ram 3200,mobo MSI na x570 i ssd pod M2 zobaczymy co to daWysłane z mojego Pixel 3a przy użyciu Tapatalka

Temat do zamknięcia... Szkoda, że nie udało się znaleźć rozwiązania..

 

Problem obszedłem wymianą płyty,procka i ram..

Link to post
Share on other sites

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...