soda 387 Napisano 10 Maja 2020 Udostępnij Napisano 10 Maja 2020 Z tym prockiem to chłodzenie sobie radzi, choć na lepszym było by chłodniej Zresztą jak procek pracuje od 6 lat, to po czyszczeniu i wymianie pasty dalej będzie chodził, chyba, że od tych temperatur będzie się powoli kończył. Oddaj go na czyszczenie i będzie git Ogólnie tak na przyszłość to kompa należy odkurzać min. raz w roku, chyba, że stoi w miejscu gdzie jest dużo kurzu czy pyłu, to wtedy nawet częściej. Ogólnie nie ma w tym nic trudnego i jak ogarniesz jak to robić, to będzie Tobie to zajmowało max pół godziny, bo jak robisz to regularnie to nie w nim dużo syfu Cytuj Link to post Share on other sites
krzysiulos 3 Napisano 10 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2020 On stoi przy ścianie moze z 5-10 cm od niej , grzejnik ma z 30cm od siebie w linii prostej nic innego obok niego nie ma, oprocz rurki trzymajacej biurko a ty czym czyścisz kompa w środku? bo dmuchawą to bym sie raczej bał hehe Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 10 Maja 2020 Udostępnij Napisano 10 Maja 2020 @krzysiulos Ta dmuchawa, która Cię tak śmieszy jest również odkurzaczem, wystarczy że zamienisz miejscami końcówki w tym sprzęcie i tam gdzie masz obecnie wylot powietrza dajesz worek(w zestawie) a tu gdzie masz otwór wlotowy dajesz rurę zasysającą i masz odkurzacz. Sprzęt nadaje się do czyszczenia sprzętu komputerowego i sprzątania np. auta. Cytuj Link to post Share on other sites
krzysiulos 3 Napisano 10 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2020 Nie no ale za taką cenę jak ja tam raz na rok czy wiecej coś przeczyszcze to to chyba nie ma sensu wg. mnie a da się czyścic kompa np. jakimiś pędzelkami , takie coś jak dawają do maszynek do golenia tylko może większym - wiem,że duzo czasu zajmie ? Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 10 Maja 2020 Udostępnij Napisano 10 Maja 2020 Zresztą jak procek pracuje od 6 lat, to po czyszczeniu i wymianie pasty dalej będzie chodził, Tak, ale wymiana chłodzenia na cpu na coś lepszego przyniesie nie tylko niższe temperatury na cpu, doda możliwość bezpiecznego OC, ale również poprawi komfort pracy przy komputerze (czytaj da ciszę). Ogólnie nie ma w tym nic trudnego Pewnie, na YT jest sporo materiału wideo jak czyścić i dbać o pc - niektóre naprawdę podane bardzo przystępnie. Cytuj Link to post Share on other sites
krzysiulos 3 Napisano 10 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2020 Czyli w sumie zmiana wentylatora na procka byłaby warta choćby stówki - teraz chodzi cicho ogolnie komp, rozkręca się przy grach ? Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 10 Maja 2020 Udostępnij Napisano 10 Maja 2020 (edytowane) Oczywiście - dobre chłodzenie zawsze odpłaci się lepszą kulturą pracy pod obciążeniem. Ja mam np jakieś stare scythe (nie pamiętam jaki model) + wentylator 140 od noctua - całość wyszła gdzieś koło 300zł wiele lat temu i spokój do dziś (nawet jak zmieniałem platformę, to po prostu przeniosłem ten zestaw do nowego pc). Nie ważne czy cpu jest w spoczynku, czy pod pełnym obciążeniem - mam ciszę, wentyl jest ustawiony na stałe ~900rpm i w ogóle tam nie muszę zaglądać. zmiana wentylatora na procka Nie tylko wentylatora, ale całego chłodzenia. Edytowane 10 Maja 2020 przez Succubus Cytuj Link to post Share on other sites
krzysiulos 3 Napisano 14 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Wyczyścili mi kompa, zmienili pastę, zmienił procesor na procku, mówi ,że coś się stało od kurzu z jednym z wentylatorów wiejacych na karte graficzna wiec przy najwiekszych obrotach tak delikatnie trzeszczy ale temperatury spadły o ok.30 stopni Cytuj Link to post Share on other sites
korzychxp 253 Napisano 14 Maja 2020 Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 Ile wzieli? Nie lepiej sie nauczyc samemu? To proste. Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 14 Maja 2020 Udostępnij Napisano 14 Maja 2020 zmienił procesor na procku Cytuj Link to post Share on other sites
krzysiulos 3 Napisano 15 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 Wentylator sorki..za wyczyszczenie 5 dych i 120 za wentylator Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 15 Maja 2020 Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 120 za wentylator Ale jak wentylator? sam "wiatraczek" czy całe chłodzenie? cyknij fotkę. Cytuj Link to post Share on other sites
krzysiulos 3 Napisano 15 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 wentylator firmy Antec C40 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts