lemos96 0 Napisano 9 Maja 2020 Udostępnij Napisano 9 Maja 2020 Witam, od pewnego czasu mam problem z nieustającymi bluescreenami z kodem MEMORY_MENAGMENT... Postanowiłem, że sprawdzę ramy, które na płycie głównej są podkręcone XMP (Corsair Vengeance LED, DDR4, 2x8GB, 3000MHz, CL15) MemTest86 i wyszło że jedna kość ma sporo uszkodzonych segmentów. Postanowiłem zakupić nowy zestaw pamięci (Corsair Vengeance LPX 2x8GB DDR4 3000 Mhz C15 ) czyli zupełnie takie same tylko bez światełek. Dzisiaj włożyłem nowe i dalłem profil XMP. I zaczęła się zabawa... Nowe bluescreeny... IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, PEN_LIST_CORRUPT, SYSTEM THREAD EXCEPTION NOT HANDLED I komp oczywiście się nie odpala. Jeśli w biosie wyłączę XMP wszystko działa. Już nie wiem co może być przyczyną, może płyta główna robi figle? Bios jest aktualizowany (nowy) Moja MOBA: MSI z270 Gaming M3 Cytuj Link to post Share on other sites
Gosite 11 Napisano 9 Maja 2020 Udostępnij Napisano 9 Maja 2020 Włącz tryb xmp i ustaw zasilanie pamięci na 1.45. Jak nie pomorze to wyłącz tryb XMP ( chyba ,że nie można ustawiać pamięci przy wyłączonym xmp) i samodzielnie ustaw taktowania i podstawowe opóźnienia ,a resztę to automatycznie dobierze jak wstanie i pozostanie żmudna optymalizacja pamięci. Cytuj Link to post Share on other sites
lemos96 0 Napisano 10 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2020 Niestety manualne nastawienie pamięci też nie pomaga, gdy ustawię na 3000 Mhz pc się nie odpala. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 10 Maja 2020 Udostępnij Napisano 10 Maja 2020 (edytowane) Przywróć ustanawia fabryczne bios, zapisz i uruchom ponownie pc. Potem wejdź do bios ponownie aktywuj X.M.P. Ostatecznie może zrobić ClearCMOS. Edytowane 10 Maja 2020 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
lemos96 0 Napisano 10 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2020 Resetowałem biosa wyjmując bateryjkę i niestety nie przyniosło to żadnej poprawy. Cytuj Link to post Share on other sites
Gosite 11 Napisano 10 Maja 2020 Udostępnij Napisano 10 Maja 2020 Pozostaje zwrócić pamięci i kupić inne. Szybkość 2800 MHz ustawiałeś wraz z większym napięciem ? Cytuj Link to post Share on other sites
lemos96 0 Napisano 10 Maja 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2020 Pytanie czy to wina pamięci? Dotychczas miałem 2x8GB corsair vengeance led i xmp działał bez zarzutu. Po czym wyskakiwały mi bluescreeny i sprawdzałem je mem testem i wykazywało błedne sekwencje na jednej z kości. A jak wyłączyłem xmp to mem test pokazywał że wszystko jest ok... Kupiłem ramy i po kliknięciu xmp wyskakują mi przeróżne bluescreeny. Takie jak opisałem wyżej. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts