Skocz do zawartości

KTÓRY ZASILACZ WYBRAĆ ?

Recommended Posts

Oto zasilacze pomiędzy którymi mam problem w wyborze:

1. Seasonic M12II-620 620W 80 Plus Bronze [M12II-620]

2. Tacens VALEO III 700W

3. OCZ StealthXStream2 700W [OCZ700SXS2-EU]

4. Fractal Design 650W Tesla [FD-PSU-TESLA-650]

5. Corsair 700W Gaming Series [CMPSU-700GEU]

6. http://www.softon.pl/product_info.php?info=p44283_ZASILACZ-FORTRON-FSP650-80EGN-90---650W--80--GOLD.html

Jeśli wszystkie są do du*y to podajcie mi coś innego (tylko nic z firmy XFX, bo w sklepie w którym kupuje ich nie ma).

Edytowane przez dawid1534

Ja bym brał tego Korsarza bo ich nowa seria Gaming jest świetna :) zobacz sam http://www.corsair.com/power-supplies/non-modular-psus/gaming-series-1/gs700w.html >> 56A na lini 12V spokojnie wystarczy do utrzymania kompa z najmocniejszym procesorem(np: Sandy Bridge bądź Phenom X6) i jednordzeniową najmocniejszą kartą graficzną z OC

Edytowane przez michalinio22

link już naprawiony, ale z tego i tak rezygnuję

Ja bym brał tego Korsarza bo ich nowa seria Gaming jest świetna :) zobacz sam http://www.corsair.com/power-supplies/non-modular-psus/gaming-series-1/gs700w.html >> 56A na lini 12V spokojnie wystarczy do utrzymania kompa z najmocniejszym procesorem(np: Sandy Bridge bądź Phenom X6) i jednordzeniową najmocniejszą kartą graficzną z OC

tak tylko nie ma on odpinanych kabli, bardziej przekonuje mnie Seasonic M12II-620 620W 80 Plus Bronze lub Tacens VALEO III 700W , a wy co myślicie????

1. Rozumiem, że wersja TFII-jak tak to zastrzeżeń brak.

2. OK

3. P67 będzie lepsze, zwłaszcza że na integrze nie będziesz grał

4. Zakładam, że zależy Ci na RAID0 a skoro tak to F3-ki się sprawdzą

5. Spore bydlę dobrze wentylowane

6. Lepszy byłby Mugen2, zwłaszcza jeśli w grę wchodziłoby mocne OC

7. Do gier wystarczą 4GB, kupując 8GB nie zauważysz różnicy

Do tego konfigu wystarczy solidna 600W jednostka.

Tak w ogóle masz już te części czy dopiero składasz komputer?

Co do konfigu to szkoda kasy na dodatkowe 4GB pamięci RAM, można by za te pieniądze kupić lepsze chłodziwo na CPU. Co do PSU to rozumiem, że w przyszłości nie planujesz multi GPU? Czy zasilacz ma być modularny? Jeżeli nie planujesz CF/SLI to rozłączalne wtyczki maja większy sens. Czy zasilacz ma mieć zapas mocy na wypadek zmiany platformy lub GPU? Bez zastanowienia mógłbym Ci polecić Seasonic M12II-620, ponieważ sam go używam, ale jest sporo droższy od konkurentów (zaoszczędzoną kwotę można dołożyć do innego podzespołu). Odpisz na moje pytania to pomyślimy.

Edytowane przez SpiN13

1. Nie planuje multi GPU, ewentualnie wymiana karty w przyszłości.

2. 8 GB ram kupuję na zapas ponieważ pewnie w przyszłości się przydadzą.

3. Też myślę że Seasonic M12II-620 będzie najlepszym wyjściem.

Tak w ogóle masz już te części czy dopiero składasz komputer?

mam już obudowę teraz kupuję zasilacz

3. P67 będzie lepsze, zwłaszcza że na integrze nie będziesz grał

P67 nie będzie lepsze bo nie będę grał bez przerwy z komputera będą też korzystać moje siostry (które nie grają) więc Z68 jest znacznie lepszym wyjściem.

Jeżeli nie planujesz SLI/CF, to modularny zasilacz będzie jak znalazł. Bedziesz miał wiekszy porządek w obudowie. Jeżeli dodatkowo zależy Ci na ciszy to bierz tego Seasonic'a i po kłopocie. Nie mogę na niego złego słowa powiedzieć. Co do pozostałych:

2. Tacens VALEO III 700W: ~330zł, taki przeciętniak z rozłączalnymi wtyczkami i certyfikatem Bronze, moim zdaniem nieopłacalny

3. Ocz StealthXStream2 700W: ~280zł, również sredniak, niemodularny, będzie głośniejszy przy obciążeniu (ale to kosmetyka), jego atutem jest cena

4. Fractal Design 650W Tesla: ~320zł, niemodularny, niewiele wiem na jego temat, patrząc na parametry wydaje się porównywalny do OCZ'a, ma jednak mniejszą moc

5. Corsair 700W GS: ~310zł, niemodularny, ciekawa propozycja w dobrej cenie, jest to udana seria zasilaczy niskobudżetowych, konkurencja dla OCZ'a

6. FORTRON FSP650-80EGN ~266zł, niemodularny, z tego co wiem fortron-FSP robi przyzwoite zasilacze, z ich usług korzysta wiele innych firm, ten konkretny model ma certyfikat GOLD, więc z pewnością ma wysoką sprawność, za tę kwotę tylko brać!

Decyzja należy do Ciebie :)

Edytowane przez SpiN13

Jeśli szukasz modularnego PSU w przyzwoitej cenie polecam OCZ ModeXStream Pro 700W. Mam go od ponad miesiąca i jestem naprawdę zadowolony. Świetnie trzyma napięcia, jest niesłyszalny (nawet przy większym obciążeniu) a cena dobra (na allegro za około 270-300 PLN).

Gość effendi360

A po co aż 600 czy 700W ??? U mnie i5760 OC GTX 570 2xF3 500GB obudowa antec 900 5x120mm 1x200mm - OCZ StealthXtream 2 500W ciągnął bez problemu. Popieram też kolegę wyżej - 8GB ram - to się kompletnie nie opłaca stary - miałem - sprzedałem i kupiłem porządne 4GB. Wracając do zasiłki to do tej budy raczej tylko coś z odpinanymi kablami. Co Ty na to ? http://allegro.pl/modularny-zasilacz-ocz-modxstream-pro-500w-2xsli-i1660716785.html

Edytowane przez effendi360

Aloyz: To, że Ty go posiadasz nie znaczy wcale, że jest dobry. Jednak muszę się z Tobą w jednym zgodzić - budżetowy modularny PSU w niskiej cenie.

Co do ilości RAM - dokładnie tak jak wcześniej napisałem i kolega effendi360 potwierdził - 4GB w zupełności wystarczy. Nie zyskasz nawet 1 fps więcej w żadnej grze dokładając dodatkowe 4GB. Lepiej dobre chłodziwo kupić albo dołożyć do czegoś innego.

Edytowane przez SpiN13

Aloyz: To, że Ty go posiadasz nie znaczy wcale, że jest dobry. Jednak muszę się z Tobą w jednym zgodzić - budżetowy modularny PSU w niskiej cenie.

Nie twierdzę, że jest dobry dlatego, że ja go posiadam, ale z uwagi na argumenty, które przytoczyłem:

1. Dobrze trzyma napięcia

2. Jest cichy

3. Modularny4

4. Bardzo dobra relacja ceny do jakości

Czegóż więcej chcieć o zasiłki?

Zgodzę się z effendi360, że 700W to duża/za duża moc, ale w ten sposób mamy pewien zapas mocy na przyszłość, z drugiej zaś strony mniejsze obciążenie co wróży dłuższy żywot PSU.

@UP: każdy ma inne potrzeby. Nie zawsze liczy się tylko moc i rozłączalne wtyczki... Niektórym potrzeba jest cisza, a innym wysoka sprawność, czego nie uświadczymy w przypadku tego modelu OCZ. Pod multiGPU też ten ModXtream by się nie nadawał zbytnio i to nie ze względu na zbyt małą moc. Sam widzisz, że to co Tobie wydaje się oczywiste w rzeczywistości wcale takie być nie musi. Autor pytał o zasilacz do swojego zestawu i pod tym kątem należy polecać. W tym przypadku 700W jest niepotrzebne i wcale nie jest przyszłościowe. Nikt nie wie co będzie za 2/3 lata jak będzie on chciał zmienić zestaw, więc nie prorokuj ;). Pzdr Edytowane przez SpiN13

Pod multiGPU też ten ModXtream by się nie nadawał zbytnio i to nie ze względu na zbyt małą moc.

nie tyle moc jest problemem, co rozkład linii 12V, żaden MXS ani SXS nie nadaje się do konfiguracji SLI/CFX chyba, że z low-endowych graf

Niektórym potrzeba jest cisza, a innym wysoka sprawność, czego nie uświadczymy w przypadku tego modelu OCZ.

akurat z testów wynika MXS 600 mógłby mieć certyfikat bronze ale najwyraźniej nie wszystkie sprawują się na tyle dobrze, że go nie ma

a co do ciszy to mam go u siebie i nie mam na co narzekać, a zestaw jest cichy

a co do zasilacza dla autora to M12II 520 lub wystarczy, cały zestaw łyknie w szczytowym obciążeniu 400-kilka wat więc bez przesady z tymi siedemsetkami

Rozkład linii jest jaki jest, jednak SLI/CF z GTX460/HD6850 jest jak najbardziej możliwe a to taki typowy low-end nie jest ;)

Tutaj test z nieco innymi grafikami:

http://www.guru3d.com/article/ocz-stealthxstream-2-600w-review/6

Edytowane przez SP1DER987

@Dawid_M

napisałem dlaczego, obejrzyj rysunek mechaniczny to sam zobaczysz

najogólniej: taka sześćsetka pociągnie max ~250W na linię, linii ma dwie sztuki, z tym że pierwsza ogarnia tylko CPU oraz mobo, tymczasem druga pci-e, molex'y oraz sata, wniosków chyba nie muszę wytłuszczać?

• Popieram 1

nie tyle moc jest problemem, co rozkład linii 12V, żaden MXS ani SXS nie nadaje się do konfiguracji SLI/CFX chyba, że z low-endowych graf

Przecież napisałem, że nie chodzi o moc xD. Dalczego więc się czepiasz ;P ? Dobrze wiem, że rozkład linii 12V jest nienajlepszy. Co do sprawności to miałem na myśli to jak wypada ten PSU w porównaniu z chociażby Seasonic serii M12, której ModXtream jest bezpośrednim konkurentem, prawda? Natomiast z tą ciszą u zasilaczy OCZ bywa różnie - wiem, bo słyszałem opinie ludzi, którzy to potwierdzają (np. seria Z jest głośniejsza od serii HX od Corsair, a są to przecież zasilacze tej samej klasy). To takie moje małe sprostowanie ;) .PZdr

Edytowane przez SpiN13